Підтримати нас

На Херсонщині почали виписувати електронні рецепти

01 травня 2019 06:00
880
Поширити:

Медики Херсонської області вже активно виписують своїм пацієнтам електронні рецепти. Але не всі аптеки поки можуть видавати ліки за цими рецептами. До того ж програма тільки починає працювати, і фармацевтам потрібно до неї звикнути. Тому в аптеках можуть бути черги.

«Моя дружина виписала у лікаря електронний рецепт. Отримавши СМС-повідомлення про його підтвердження, пішла в аптеку № 3 на площі Свободи, щоб взяти ліки. Але зробити цього так і не змогла: там була величезна черга з таких же пацієнтів, вона простояла багато часу і, зрештою, не захотіла більше втрачати часу. Що це за "покращення" таке?! », - зателефонував до редакції газети "Гривна" читач.

- Пацієнтам не потрібно йти тільки в одну аптеку, - прокоментував звернення херсонця начальник Херсонського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Ігор Каплун. - До 18 квітня в Херсонській області вже 38 аптек - юридичних осіб підписали договори з Національною службою здоров'я (НСЗУ) про участь в програмі електронних рецептів. Це означає, що вони будуть отримувати компенсацію від держави за видані ліки. Крім того, отримати препарати за електронною рецептом можна ще в 91 аптечному пункті видачі ліків. Ще 28 аптек знаходяться в процесі підписання договорів з НСЗУ. І отримати препарати можна по СМС-повідомленню в будь-який з цих аптек - дізнатися про такі установи можна по спеціальних наклейках «Електронні рецепти». В області вже виписано 8 тисяч електронних рецептів, і, природно, отримати їх в одній аптеці просто нереально - і не треба.

Важливо також розуміти, що до цієї системи підключаються ті аптеки, які брали участь у державній програмі «Доступні ліки», незалежно від форми власності - державної чи приватної.

Отже, якщо на прийомі ваш лікар виписав вам електронний рецепт, на ваш мобільний телефон має прийти повідомлення з унікальним номером рецепта і кодом підтвердження - для того, щоб отримати ліки в аптеці (незалежно від місця її розташування - але яка обов'язково бере участь в програмі). Зміст СМС буде таким: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ ». Коли в аптеці ви виберете відповідний лікарський препарат, який є в наявності, то назвете фармацевту чотиризначний код підтвердження, щоб отримати ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може піти в іншу аптеку і отримати ліки там.

Ця програма раніше працювала в паперовому варіанті: пацієнт йшов в аптеку з паперовим рецептом, а потім аптека просила гроші за ці ліки у МОЗ. Тепер же, каже Ігор Володимирович, компенсацію за ліки аптеки отримують безпосередньо від Нацслужби здоров'я, два рази на місяць, і затримок не було.

Немає і проблем з наявністю ліків за програмою «Доступні ліки». Єдина незручність могла виникнути там, де аптеки затягнули процедуру підписання договору з НСЗУ. Адже за умовами, для цього необхідно мати обладнане робоче місце з хорошим Інтернетом. Тепер же, коли аптек, підключених до системи електронного рецепта, вже багато і їх кількість постійно зростає, з отриманням ліків взагалі не може бути проблем.

Але в реальності справи йдуть, на жаль, не так райдужно. Зaвідуюча кoммунaльнoї aптеки № 3 Херсoнa Татьянa Урсaл розповіла, що питання виникають постійно - адже програма тільки починає працювати. По-перше, фармацевтам потрібно до неї звикнути, і в будь-якому випадку за секунду процес не відбувається. Причому збої бувають і в головному офісі в Києві: наприклад, 19 квітня програма на 3 години зависла - нічого не поробиш.

Є й друга сторона медалі: лікарям теж варто було б вивчати роботу цієї програми. Ми всі звикли, що доктор виписує пацієнту стільки таблеток, скільки потрібно на курс лікування. А в електронному рецепті повинно бути зазначено кількість таблеток, скільки їх є в упаковці, - інакше рецепт не пройде. Тепер не можна розділити упаковку, якщо в ній 20 таблеток, а пацієнту потрібно, наприклад, 10. І навпаки, виписувати 200 пігулок на три місяці, щоб хворому не потрібно було в цей час ходити до лікаря, теж не можна: ці ліки потрібно попередньо закупити, пояснила Тетяна Антонівна.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів