Підтримати нас

На Херсонщині 60 людей постраждали від усусів скажених тварин

Vgoru
Автор статті
06 квітня 2017 04:09
688
Поширити:

У 2016 році в області зареєстровано 44 осередки сказу тварин, за 2015 рік - 45, Зареєстровані вони у 15 районах та м.м.Нова Каховка, Херсон. Така ж ситуація відмічалася і у 2015 році, Практично вся територія області є ензоотичною із сказу. Лише у Нововоронцовському районі осередки сказу тварин не реєструватися протягом 2015 та 2016 років.

Найбільш інтенсивно епізоотичний процес мав перебіг у Білозерському та Генічеському районах: по 5 осередків, по 3 у Великолепетихському, Новотроїцькому, Скадовському, Чаплинському районах та м. м. Нова Каховка, Херсон.
Постраждало від укусів скаженими тваринами 60 осіб, у т.ч. 33 чоловіка та 27 жінок У 8 осередках постраждалих від укусів не зареєстровано.
Вже станом на 17.03.2017 року в області зареєстровано 10 осередків сказу тварин. у 8 районах та м. Нова Каховка. Постраждало 5 осіб.
Як і в попередні роки складна епізоотична ситуація в області є наслідком наступних факторів:
- сприятливі умови для виживання та розмноження мишовидних гризунів (основної кормової бази лисиць) та не вирішена в повному обсязі проблема безпритульних собак, котів у населених пунктах.
Захворюваність людей на сказ з 2008 році на території області не реєструється.
За минулий рік у медичні заклади області звернулися з приводу укусів та ослюнень тваринами 2253 особи, що на 36% більше ніж у 2015 році- 2174.
Як і раніше, основна кількість пошкоджень людей спричинена собаками і склала 80,5%, у тому числі безпритульними — 366 %, з приводу нападів котів - 17,4%, у тому числі безпритульними — 4 %, свійськими тваринами — 06 %, дикими тваринами — 0,49 %.
Населенню необхідно памтятапа:
- не наражати себе на небезпеку бути укушеним - не дражнити собак і котів, не намагатися гладити незнайомих тварин, навчати дітей поведінці із тваринами;
- якщо тварина все ж укусила, спробувати запам’ятати її, не вбивати, а рану промити проточною водою з милом. Нагляд за твариною протягом 2-х тижнів або провести лабораторне дослідження убитої тварини дозволять уникнути щеплень проти сказу;
- звернутися до найближчою територіальної поліклініки до медичного працівника та виконувати його рекомендації по нагляду за твариною та звертанню до лікаря-рабіолота (лікаря, який призначає щеплення проти сказу в територіальний поліклініці);
- якщо спостереження за твариною або його лабораторне обстеження не можливе, необхідно за призначенням лікаря-рабіолога пройти клас антирабічних щеплень.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ