Підтримати нас

Ми очікуємо поглиблення співпраці з новою адміністрацією США - Роман Насіров

03 лютого 2017 15:00
611
Поширити:

Державна фіскальна служба України, яка поєднує, головним чином, функції податкового й митного органів держави, має пряму взаємодію з МВФ, а також відповідними держструктурами в Сполучених Штатах. На рівні відомств відбуваються постійні контакти, причому зарубіжні партнери допомагають сформувати стратегію ДФС відповідно до західних стандартів. Ближчим часом українське відомство очікує на візит технічної місії Міжнародного валютного фонду. Більш докладно про це розповів в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу керівник Державної фіскальної служби України Роман Насіров, який цими днями перебуває в американській столиці.

- Ви прибули з візитом до США в період, коли тут формується нова адміністрація. Яка основна мета вашого перебування в Вашингтоні, з ким ви вже зустрілися, з ким заплановані переговори?

- Головна мета - не просто підтримувати відносини, які ми (ДФС України - ред.) маємо зі США, конкретними державними агенціями й бізнесом, а розширювати їх, робити прогрес. Що стосується, наприклад, Державної фіскальної служби, то найбільшим нашим, якщо можна так сказати, партнером у Сполучених Штатах є Міжнародний валютний фонд. Ми з ними працюємо дуже плідно, і сьогодні зранку (в середу - ред.) я мав у МВФ зустріч, де проговорювалися основні питання стратегії нашої співпраці на 2017 рік. У березні до нас приїжджає технічна місія. Тож ми також говорили, що будемо робити протягом двох тижнів роботи цієї місії.

Ще одним великим партнером є Міністерство фінансів США. Вони постійно працювали з нами в Україні впродовж 2015-2016 рр. з великою кількістю технічних місій, через експертів тощо. Зустрічі з представниками американського мінфіну заплановані на завтра (на четвер - ред.). 

Нашим третім партнером є Митно-прикордонна служба США. Минулого року до нас приїжджала численна делегація з цього відомства, яка вивчала нашу роботу, надавала певні рекомендації. На сьогодні ми продовжуємо цю роботу та координуємо це в рамках взаємодії з МВФ і Всесвітньою митною організацією, які також долучаються до розробки правильної стратегії подальшого реформування митної справи в Україні. 

Крім того, вже відбулася зустріч із представниками американського бізнесу. Це вкрай важливо - не тільки чекати, коли американські бізнесмени прийдуть до нас, а фактично приїжджати, зустрічатися з головними компаніями, які інвестують в Україну. Це ще можливість поспілкуватися, поставити запитання одне одному та відповісти на них максимально повно, щоб мати зворотній зв'язок. 

Ми також мали зустріч у Державному департаменті США, заплановані додаткові переговори по напрямках USAID (Агентство з міжнародного розвитку США - ред.), Програми EXBS (Експортний контроль та безпека кордонів - ред.), які надають нам допомогу по митному напрямку. Тобто, графік перебування тут насичений дуже важливими зустрічами з нашими американськими партнерами.

- Ви сказали, що мали зустріч у Міжнародному валютному фонді. Минулого четверга МВФ офіційно заявив, що ближчими тижнями може відбутися засідання Ради директорів, де може буди прийняте рішення по наступному траншу для України. Чи змінилося щось із того часу? Що потрібно ще зробити для цього?

- Поясню, є два питання. Основна місія, яка працює з Урядом України та НБУ - це та місія, яка підписує меморандум та виділяє кошти. З нами ж працює фіскальний департамент МВФ, оскільки так чи інакше ми є основним наповнювачем українського бюджету. Для них важливо зрозуміти, що ми робимо правильні речі, перебуваємо на вірному шляху реформування, що пропозиції, які ми втілюємо, дають свої результати. 

Протягом останніх двох років ми показували приблизно на 25-30% збільшення надходжень. У 2015-2016 рр. - абсолютно стабільні з точки зору наповнення державного бюджету, так само ми дивимось на 2017 рік. І це ті питання, по яких ми працюємо. 

Що стосується основної місії МВФ, то, зрозуміло, ми також зустрічаємося з ними, коли вони приїжджають до Києва. Але це вже питання більше в компетенції уряду і Національного банку.

- Минулого року Україна і США підписали угоду про співпрацю в митній сфері. Що це змінило на практиці? Крім того, зараз відбуваються зміни в керівництві адміністрації США, як це взагалі може вплинути на ту співпрацю, що вже існує?

- Думаю, співпрацю ми можемо тільки збільшити. Що стосується угоди, то ми більше ніж півроку працювали над тим, щоб її підписати між Державною фіскальною службою України і  Митно-прикордонною службою США. До цього ми взаємодіяли на основі домовленостей, що існували ще з часів Радянського Союзу. З літа минулого року ми працюємо в рамках нової угоди, яка передбачає, передусім, обмін інформацією, співпрацю між двома митними службами. 

Після цього до нас приїжджала велика місія з американського боку, вони проаналізували перші результати, зробили свої пропозиції щодо реформування. Зараз ми намагаємось консолідувати всі пропозиції, які маємо також від МВФ, Митно-прикордонної служби США, Місії Європейського Союзу, яка працює в Україні по митних питаннях і разом зі Всесвітньою митною організацією, яка краще за всіх може сказати як працюють митниці в різних країнах світу. Ми намагаємось уже фіналізувати стратегію, яка буде діяти в наступний період.

А що стосується співпраці з Митно-прикордонною службою США, ми щомісяця і щоквартально лише збільшували нашу взаємодію зі своїми американськими колегами.

- Ви сказали про зустрічі, які відбулися в Державному департаменті США. Які сигнали надходять з цього відомства, що представляє зовнішню політику нової адміністрації президента Трампа?

- По-перше, зрозуміло, що Державний департамент США на сьогодні формує свою структуру, яка запрацює на повну через певний час, можливо через місяць-два. Але вже зараз ми отримали деякі меседжі. Очевидно, що за ці два місяці небагато чого відбудеться, але американська сторона, в першу чергу, дивиться на результати наших реформ, на те, який прогрес досягнуто, що відбувається. Тобто, для того, щоб розраховувати на подальшу підтримку, треба щодня напрацьовувати результат, щоб у підсумку показати: це ми зробили, це ми робимо, а тут нам потрібна ваша допомога. Тобто, це предметна розмова. 

- Чи задоволена американська сторона результатами зараз? 

- По деяких напрямках - так, по інших - потрібно працювати далі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ