Підтримати нас

Мою місію з проведення реформ у сфері держреєстрації завершено - Мороз

21 липня 2017 06:00
243
Поширити:

Заступник міністра юстиції Павло Мороз прийшов на цю посаду невдовзі після того, як Верховна Рада наприкінці 2015 року прийняла низку законів саме у сфері державної реєстрації бізнесу та нерухомості, і перед Мін'юстом постала необхідність реалізації цих новел на практиці.

Через півтора року в сфері держреєстрації було реалізовано й інші нововведення – наприклад, проект «Шлюб за добу», послуга подання заяви онлайн на призначення соцдопомоги при народженні дитини, а також можливість онлайн-реєстрації фізичної особи - підприємця, за наявності електронного цифрового підпису.

Однак  тепер, після успішної реалізації цих та низки інших онлайн-сервісів Мін'юсту, Мороз вирішив піти у відставку з посади заступника міністра. Укрінформ поговорив з ним про причини цього рішення та його подальші плани.

- Якими є причини вашої відставки з посади заступника міністра юстиції? Чи це рішення якимось чином пов'язано з нещодавніми подіями щодо конкурсу на посаду керівника Координаційного центру надання безоплатної правової допомоги?

- Це рішення не пов'язано з конкурсом на посаду директора Координаційного центру.  Просто наразі маю бажання – саме на цьому етапі повернутися до бізнесу, у середовище, в якому я пропрацював 20 років, і де я є абсолютним професіоналом. У мене є декілька цікавих ідей, і я переконаний, що зараз це найбільш сприятливий час для того, щоб повернутися  у цю сферу, але зі знаннями і розумінням, яким чином розвиток бізнесу вплине на розвиток нашої держави. Усі інші версії моєї відставки не мають нічого спільного з реальністю.

- Що вам вдалося зробити на посаді заступника міністра юстиції з питань державної реєстрації за півтора року роботи?

- Я був призначений на цю посаду 3 лютого 2016 року. Що це були за часи і умови, коли це призначення відбулося? У грудні 2015 року Верховна Рада прийняла низку законів саме в сфері державної реєстрації бізнесу і нерухомості. Це були реформаторські новели, і, коли мене було призначено, необхідно було ці новели з практичної точки зору реалізувати.

Перша реформа, яку ми провели спільно з нашою командою саме в 2016 році на вимогу цих законів, – це була  реформа у сфері державної реєстрації бізнесу та нерухомості. Мін'юст звільнив абсолютно всіх своїх держреєстраторів і передав ці повноваження приватним і державним нотаріусам, акредитованим суб'єктам і райдержадміністраціям. Завдяки цьому кроку наша країна піднялася в рейтингу спрощення ведення бізнесу на дуже багато пунктів. На моє глибоке переконання, незважаючи на можливу критику цієї реформи, вона була найбільш успішною, яку взагалі колись проводила наша країна саме в сфері державної реєстрації. 

Також у 2016 році  на виконання вимог закону було створено комісію Мін'юсту з питань розгляду скарг на дії державних реєстраторів. Її головна мета була розглядати скарги на дії держреєстратора у випадку, коли він, проводячи реєстраційну дію, допустив певні помилки.

Так вийшло, що хвиля скарг, які надходили до цієї комісії, стосувалися саме рейдерських захоплень майна через цих нових держреєстраторів і нотаріусів. І, оскільки ми зрозуміли, що дійсно страждає і завжди страждав інститут захисту права власності, нами було створено робочу групу із залученням представників абсолютно всіх іноземних та українських бізнес-асоціацій, адвокатів, представників громадськості та народних депутатів, і ця робоча група дуже оперативно вивчила всі рейдерські схеми, які застосовувалися в Україні ще з початку 90-х років. В результаті цієї роботи з'явився проект, який потім став антирейдерським законом, його Верховна Рада прийняла  в жовтні 2016 року, і він набув чинності 2 листопада. І я переконаний, що завдяки цьому антирейдерському закону наша країна підніметься в рейтингу захищеності права власності майна наших громадян, бізнесменів, іноземних інвесторів, що покращить інвестиційну привабливість нашої країни. Цю другу реформу було проведено так само було успішно завершено, як і першу.

Третя реформа відбулася у сфері державної реєстрації актів цивільного стану. Наприклад – проект «Шлюб за добу», який ми запустили як пілотний проект ще влітку 2016 року і який став дуже популярним. Зараз у нас покриття цим проектом – повністю по всій країні. Взагалі, за рік було зареєстровано за прискореною процедурою майже 12 тисяч пар. Єдине, що була критика, що це призведе до збільшення статистики розлучень, але ми підняли статистику усіх розлучень за останній рік . Розлучень щодо шлюбів, зареєстрованих за звичайною процедурою – 0, 5 %, а за прискореною – 0, 25 %.

Ряд інших новел, які наразі працюють, – це контроль моніторингу над діяльністю держреєстраторів; можливість отримання свідоцтва про народження дитини в самому пологовому будинку; можливість подання заяв онлайн на реєстрацію місця проживання дитини і на отримання соцдопомоги при народженні дитини; спрощення процедури реєстрації громадських об'єднань та, наприклад, можливість реєстрації ФОПу онлайн, не виходячи  з дому, для чого потрібно лише мати електронний цифровий підпис.

Сфера моєї відповідальності була саме сфера держреєстрації, і в цій сфері всі покращення, які можна було зробити, вже було зроблено. Можна сказати, що ми переходимо у режим простої рутинної роботи, а я до такого режиму роботи просто не звик (сміється). На моє переконання, – мета моєї роботи на цій посаді була досягнута, а якщо мета досягнута, то треба рухатися вперед.

- Як ви оцінюєте свою роботу на цій посаді, які враження залишилися?

- Прекрасні. Мені тут працювалося дуже комфортно, в нас чудовий колектив. Команда Мін'юсту насправді є прогресивною і професійною. Дуже важко, навіть в сфері бізнесу, знайти таку потужну і сильну команду.

Якби ще залишалися якісь моменти, які потрібно було реформувати у моїй сфері, я б залишився доти, допоки не досяг цього. Просто розумію, що я зараз набагато корисніший буду для нашої держави саме в сфері бізнесу.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів