Підтримати нас

Міські депутати роздали гроші. Самі собі

Автор статті
31 березня 2016 12:00
597
Поширити:

Минулої п’ятниці, 25 березня, депутати херсонської міськради встановили певний рекорд. Ні, не за кількістю добрих справ для громади.

А за тривалістю пленарного засідання сесії. Воно тривало з 10 ранку до 19 вечора.

Якщо на минулій сесії депутатів обливали фарбою та дарували свинячі вуха, то цього разу у хід пішла риба. А саме – голова оселедця. Саме її кинула за комір сорочки депутату Дмитру Ільченку радник херсонського міського голови Катерина Гандзюк. Про свій вчинок вона попереджала заздалегідь на просторах Фейсбуку.

Битва за завод – суднобудівний

У залі зареєструвалися 53 депутати. Порядок денний складався з 67 питань. Проте їх розгляд довелося відкласти. Під стінами ради пікетували співробітники Херсонського суднобудівного заводу. Потім вони прийшли до депутатів. Але із журналістами спілкуватися вони не дуже хотіли. Міський голова Володимир Миколаєнко  запропонував внести до порядку денного питання про надання підприємству  пільги на земельний податок. Бо, за версією директора суднобудівного підприємства  Василя Фєдіна, грошей у них немає. І якщо пільги не буде, то за місяць підприємство зупиниться, а тисячі людей залишаться без роботи.

Заступився за корабелів і народний депутат Денис Сілантьєв, який  для цього приїхав до Херсона. Чому місто має надавати пільги приватному заводу, власником якого є російський олігарх, відповісти ніхто не зміг. Трохи порадившись, депутати прийняли рішення. До порядку денного питання про пільги на земельний податок вносити не стали. А звернулися до керівництва держави, аби вони подумали, як допомогти суднобудівній галузі. А остаточне рішення щодо ХСЗ депутати збираються прийняти на позачерговій сесії, 1 квітня.

Гроші – депутатам

Що ще зробили обранці того дня? Наприклад, роздавали гроші. Більше двох мільйонів гривень піде на премії виконавчим органам трьох районних рад. А кожен депутат міської ради отримав по півмільйона гривень. Ні, не як нагороду за хорошу роботу. А на вирішення проблем округу, від якого обирався. Контролювати, як витрачаються гроші, буде постійна комісія разом із департаментом бюджету і фінансів. Аби отримати кошти, депутат має написати  заяву, у якій розписати, куди піде кожна гривня. На підставі цього готується проект рішення і виноситься на розгляд сесії. Додали трохи грошей і на Програму пільгового кредитування житлового будівництва. Цього року її профінансують замість 500 тисяч – на 683 тисячі гривень.

Справжня дискусія розгорнулась довкола заборони збирати гроші з батьків школярів та дошкільнят...

У Херсоні створили відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. І виділили 99 тисяч на демонтаж незаконних білбордів. Також обранці прийняли цільову програму захисту населення. Вона розрахована на 5 років і коштуватиме Херсону майже 790 тисяч гривень.

Хороша новина для мешканців міста. У Херсоні збираються розробити нормативи питного водопостачання. Для цього міська влада буде замовляти дослідження води і думати, як зробити її смачнішою та безпечнішою для людей.

«П’яна роща»  залишається

Туризму в Херсоні бути! Так вирішили депутати і затвердили відповідну програму. А в ній – і розробка цікавих маршрутів, і буклети, і нові місця для фотосесій, і різноманітні конкурси. Гроші на всі обновки даватиме місто разом із обласною владою. На цьому  обранці не зупинились. І вирішили звернутись до поки що прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.  Запропонували доповнити закон по місцеве самоврядування  пунктами про створення умов для розвитку туризму. І попросили посприяти переговорам із “Укрзалізницею” аби запустили додаткові потяги до та з Херсонщини на літній період.

Попіклувалися депутати і про засуджених. Відтепер вони безкоштовно зможуть повторно отримати свідоцтво про народження, паспорт та довідку про громадянство.

Міська рада звернулась до обласної. І запропонувала спільно фінансувати протитуберкульозну та психоневрологічну поліклініки і спеціальну школу №1.

Народні обранці не задоволені роботою комунального підприємства “Сервіс-Центр”, яке займається парковками. Тому думають змінити керівника. Як і на спортивному комбінаті “Кристал”.

Херсонські мусульмани звернулись до міської влади. Попросили виділити їм земельну ділянку під будівництво культурно-релігійного центру. Мешканці прилеглих будинків не заперечували. Навпаки – раділи, бо на тому місті була, за їх словами, “п’яна роща”. Депутати такої радості чомусь не розділили. І ділянку не виділили.

З батьків – ані копійки

Чергове звернення до Верховної Ради стосувалось податку на нерухоме майно. Депутат від “Батьківщини”  Дмитро Ільченко запропонував державі повернути права органам місцевого самоврядування. А саме – визначати площу квартир чи будинків, з яких не будуть стягувати податок на нерухомість. Колеги цю ініціативу підтримали.

Справжня дискусія розгорнулась довкола заборони збирати гроші з батьків школярів та дошкільнят. Частина депутатів була категорично за, інша – категорично проти. Аргументами останніх було нужденне фінансування закладів освіти. І якщо гроші не будуть давати батьки, то школи можуть забути про ремонти, нові парти та інтерактивні дошки для учнів. Депутати вислухали думку своїх колег і заборонили примусово збирати кошти з батьків у будь-яких навчальних закладах.

Наступним у списку заборон став алкоголь. Відтепер на території Херсона не можна продавати спиртне військовослужбовцям. Таке табу діятиме до закінчення АТО. А от продавати горілку та пиво вночі звичайним громадянам міста можна і надалі.

У нашому місті з’являться ще дві спортивні школи – ДЮСШ “Херсон”  і “Україна” .

Депутати згадали про смерть. І викупили земельні ділянки у Комишанах та селищі Геологів для розширення цвинтарів.

Останньою цінною інформацією, яку озвучили депутатам, був звіт про ремонт фасаду гімназії №20. Кошторис завищили на 16280 гривень.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ