Підтримати нас

Мін'юст: В Україну прибуде майже 5 тисяч біженців з Афганістану

Автор статті
09 вересня 2021 13:00
1,006
Поширити:

Як повідомляють в Організації Об'єднаних Націй, щонайменше 500 тисяч біженців з Афганістану приймуть країни Європи вже в цьому році.

Масовий відтік громадян цієї країни Близького Сходу, в якій представники терористичного угрупування "Талібан" захопили майже неподільну владу, вже зараз стає серйозною проблемою для багатьох європейських країн. Адже афганським громадянам необхідно надати житло, забезпечити послуги у сфері охорони здоров'я і освіти, надати роботу, надати загальну допомогу в реабілітації. Усе це потребує чимало коштів з відповідних бюджетів.

З "афганською" проблемою на повний зріст вже зіткнулася й Україна. Раніше ми писали, що представники афганської діаспори в нашій країні не дуже задоволені ставленням влади і самого місцевого населення до біженців. Проте український уряд робить певні зусилля, щоб вирішити питання вже найближчим часом.

Зокрема, розглядається ідея розміщення афганських біженців на тимчасове поселення в виправних колоніях, які з недавніх пір були закриті і зараз не діють. Раніше в Міністерстві внутрішніх справ запропонували заселити афганців в колоніях Київської області. Але в Міністерстві юстиції цю пропозицію відхилили і порекомендували відправляти афганських біженців до виправних колоній у Чернігові і Кременчуці.

Ці колонії ще не виставлені на продаж, але вже не працюють. І вони не працюють не так давно. Це свідчить про те, що в цих колоніях теоретично набагато дешевше відновити життєдіяльність. Відновити системи опалення, водопостачання тощо. Тому ми запропонували саме їх для розміщення афганських біженців, - пояснила заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька в інтерв'ю телеканалу “Дім”.

Проте, як зазначають у Мінюсті, остаточного рішення щодо розміщення біженців все ще немає. 

Мін'юст готовий допомогти в розв’язанні питання, але ми хочемо, щоб у МВС на наші аргументи також зважали та брали до уваги, - наголосила Висоцька.

З цього принаймні можна зробити висновок, що між двома відомствами існує певне непорозуміння. 

Тим часом за повідомленнями ЗМІ, з Афганістану вже евакуйовано понад 123 тисячі осіб. А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що на території Афганістану досі залишається 159 українських громадян. 

Ми працюємо через наші посольства в Таджикистані, Пакистані та Ірані, а також через посольства певних дружніх нам країн, які також мають зв'язки з талібами тут в Україні, - сказав Кулеба на брифінгу, який відбувся сьогодні в Києві.

Він зазначив, що громадяни України, які звернулися в МЗС з проханням про евакуацію, не належать до груп ризику.

Це не журналісти, не працівники міжнародних організацій, або громадські активісти, чиновники та члени їх сімей, - розповів Кулеба.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ