Підтримати нас

“Ми тут влада”. В Україні народні дружини дедалі активніше протистоять рейдерам

21 січня 2022 17:10
2,290
Поширити:

У травні 2020 року у селі Десантне Вилківського району Одеської області група місцевих жителів кількістю близько 40 осіб та віком від 25 до 40 років організувала озброєні патрулі, які були покликані захищати мешканців населеного пункту від бандитів, що останнім часом розперезалися у районі.

Про це, зокрема, повідомлялося у групі "Про Десантне" у Фейсбуці. Угруповання отримало назву “На сторожі Десантного”.

“Найголовніше для нас - безпека наших близьких та односельців, а також - зберегти від непроханих гостей те, що всі ми заробили своєю працею. Все робиться, щоб жителі Десантного могли почуватися у безпеці та не переживати за своє майно”, - написали у групі.

Як пояснили учасники групи, на той час у районі, зокрема, у селі Шевченкове та місті Татарбунари, почастішали крадіжки, тому місцеві жителі на загальних зборах ухвалили рішення про захист своїх будинків самостійно, не чекаючи допомоги правоохоронних органів.

Схожа ситуація склалася у Петриківському районі Дніпропетровської області, де у селах Сорочине та Шульгіва також були створені загони самооборони.

“З липня 2019 року село Сорочине тероризує банда злочинців, яка чинить пограбування та розбійні напади на мешканців, застосовуючи тортури та катування та вимагаючи гроші. Серед постраждалих звичайні господарі та пенсіонери, члени їхніх сімей, зокрема, діти. Від нападу до нападу дії злочинців стають дедалі зухвалішими, а розслідування злочинів, попри впізнання бандитів сусідами потерпілих, триває вкрай повільно, перевищуючи всі розумні терміни. Відповідь керівників поліції: "Ми тримаємо ситуацію на контролі" мешканців села Сорочине наводить на думку, що правоохоронці теж "у долі", - повідомляли організатори угруповання журналістам.

Створення таких формувань останніми роками в Україні почастішало. Як зазначив в інтерв'ю виданню Аргумент президент Асоціації фермерів України Микола Стрижак, після того, як фермери об'єдналися та організували загони самооборони, зокрема, в Кіровоградській області за один рік у сто разів зменшилася кількість бандитських нападів.

Фото hromadske

За його інформацією, найбільше силових захоплень - у районах із родючою землею. Це Кіровоградська, Дніпропетровська, Черкаська, Полтавська, Вінницька області.

Експерти зазначають, що тенденція до організації загонів народних дружин може навіть посилитись. На їхню думку, всупереч бравурним заявам влади про позитивний перебіг реформ в українських правоохоронних органах, соцопитування свідчать, що довіра до людей у ​​погонах серед людей останнім часом лише зменшилася.

В інтерв'ю ресурсу Реаліст київський юрист Євген Савенко зазначив:

"Як практик скажу, що 9 із 10 злочинів не реєструються. Є шаблонна відповідь, яка розійшлася по всіх правоохоронних органах і яка зводиться до того, що “ознаки кримінального правопорушення не вбачаються”. Хоча, вони не мають права давати оцінку за заявою, поки що не відкриють кримінальну справу".

"Якщо політика держави не зміниться, ситуація може погіршитися. І дуже можливо, що ми доживемо до часів, коли кожен розповідатиме, що він головний на своїй території", - додає він.

Щодо рейдерства (у тому числі - аграрного), то, згідно з інформацією ресурсу Opendatabot, з кожним роком кількість атак на господарства різної форми власності збільшується.

“Рейдерство погіршує інвестиційну привабливість та ускладнює ведення бізнесу в Україні. Щороку кількість рейдерських атак в Україні зростає, а кількість розглянутих справ у суді менше ніж 43% таких випадків”, - повідомляють на ресурсі.

Впродовж 2020 року Opendatabot зафіксував в Україні 849 випадків рейдерства. Для порівняння, у “гарячому” 2015-му таких випадків було лише 290: наявне збільшення у 2,5 раза. На середину грудня 2021 року було зафіксовано 614 рейдерських атак, у середньому це два напади на приватну чи колективну власність впродовж доби.

У зв'язку з цими обставинами доводиться резюмувати, що складається парадоксальний стан речей: у країні номінально відсутня революційна ситуація, всі органи влади діють у штатному режимі, але їхній престиж в очах населення падає настільки стрімко, що зараз бачимо реальні передумови для формування своєрідних "окремих князівств", де місцеве ополчення під керівництвом лідерів або "князьків" має власні уявлення про відновлення справедливості. Не дивно, що незабаром і до актів самосуду дійде. І велике питання: що з цим усім робитиме “зелена команда”, яка з головою занурилася в ігрища у “Велике будівництво”, “Велику реставрацію” та багатомільйонний розпил бюджету на державних телеканалах

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ