Підтримати нас

"Мені необхідна допомога": як зрозуміти, чи підходить вам психотерапевт

Автор статті
11 квітня 2020 13:40
610
Поширити:

Кожен із нас в якийсь момент життя може почуватися пригніченим і потребувати допомоги. Проблеми в стосунках, втрата роботи, смерть коханої людини, депресія, стрес, так зване вигоряння – у цих та інших випадках допомога психотерапевта може стати початком конструктивних змін у житті. Психотерапія допомагає мільйонам людей вести більш здорове і продуктивне життя.

Спеціаліст з когнітивно-поведінкової терапії, лікар-психолог Анна Яцушко пояснила, як зрозуміти, чи підходить вам психотерапевт.

"Часом знайти терапевта – не означає знайти підхожого особисто вам фахівця", – пояснила Анна і назвала головні ознаки, за якими можна зрозуміти, що фахівець заслуговує на довіру.

1. Освіта, досвід і рівень компетенцій. Під час знайомства важливо поставити ваші запитання щодо підготовки і роботи терапевта:

  • Де і яку освіту він здобув? Чи має додаткову освіту?
  • Відповідно до якого підходу (методу психотерапії) працює? Чи доведено ефективність цього підходу в роботі з вашою проблемою?
  • На яких питаннях спеціалізується?
  • Чи належить терапевт до якоїсь професійної асоціації психотерапевтів?

2. Проходження особистої терапії та супервізії терапевта – обов'язкова умова ефективної професійної діяльності.

 

3. Місцем проведення сесій має бути спеціально обладнаний для консультацій кабінет.

4. Психотерапевт встановлює чітку мету на початку роботи з клієнтом. Пам'ятайте, щоб досягти певної мети, потрібно більше часу, ніж для якоїсь іншої. Ви і ваш психолог повинні вирішити, в який момент ви очікуєте побачити прогрес.

5. Оплата консультацій. Якщо психотерапевт влаштовує вас як фахівець, але рівень оплати його роботи не відповідає вашим можливостям, скажіть це. Він може порекомендувати вам когось із колег.

На що звернути увагу під час психотерапії

  • Чи почуваєтеся ви комфортно і невимушено? Чи почуваєтеся ви почутим, коли говорите? Чи легко вам спілкуватися?
  • Як поводиться психотерапевт під час сесій? Він "приземлений" чи поводиться холодно і емоційно відсторонено? "Заноситься в хмари" чи надмірно емоційний і емпатичний?
Пам'ятайте, психотерапевт не дає порад, не "клеїть ярлики", не закликає до радикальних вчинків (звільнитися, розлучитися тощо).
  • Чи може терапевт чітко визначити, як він планує допомогти вам вирішити проблему?

В ідеалі фахівець складає план терапії – базову "дорожню карту" у своєму підході й може визначити тривалість роботи.

  • Чи відкритий психотерапевт до зворотного зв'язку? Чи може він визнати помилки? Чи заохочує терапевт залежність або незалежність?

Старе прислів'я говорить, що терапія найбільш ефективна, коли допомагає людям навчитися самим ловити рибу, а не покладатися на чийсь улов. Якщо ваш терапевт надає емоційну підтримку, не заохочуючи вас до використання власних ресурсів, імовірно, ви станете залежним від нього. Отже, він допомагає вам почуватися краще, але ви втрачаєте можливість бути незалежним і брати відповідальність за себе.

  • Чи дотримується ваш консультант етичних принципів у таких питаннях, як межа стосунків, подвійні стосунки та конфіденційність?

Є ряд правил в роботі психологів / психотерапевтів, створені, щоб заборонити завдання шкоди клієнтам. Найголовніше – це заборона на подвійні відносини. Коли терапевт вступає в терапевтичні відносини з клієнтом, у нього не повинно бути ніяких інших зв'язків із цією людиною.

За словами Яцушко, для багатьох з нас відвідування психотерапевта вперше трохи бентежливе, і це нормально.

Важливо відрізняти тривогу від антипатії. Немає абсолютно ніякого правила, що вимагає, щоб ви продовжували працювати з людиною, до якої відчуваєте неприязнь.Водночас, за словами психолога, якщо ви виявите, що негативно реагуєте на кожного терапевта, з яким зустрічаєтеся, тоді проблема може бути у вас. Варто спробувати погодитися на роботу з консультантом, щоб спробувати подолати свої страхи перед терапією.

"Пам'ятайте про те, що жоден психотерапевт не дасть вам рецепту щастя. Змінити себе і своє життя – робота клієнта, і вона вам до снаги. Завдання психотерапевта – допомогти окреслити траєкторію змін", – підсумувала Анна.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ