Підтримати нас

«Мельпомена Таврії» 2019: новини, плани, сподівання

26 березня 2019 14:59
419
Поширити:

До відкриття фестивалю менше 2 місяців: «Мельпомена Таврії» стартує 17 травня і триватиме по 25-те.

Вистави розплановані, квитики продаються, глядачі чекають - хоча переговори ще йдуть, а фестивальна афіша розширюється.

Про те, якою буде цьогорічна «Мельпомена», розповідали на прес-конференції 25 березня генеральний директор театру Олександр Книга та директор оргкомітету фестивалю Олексій Могилевський.

Про плани та реальність

Планували відпочити від минулорічного розмаху та відзначити 21 річницю скромно, 21 виставою. Та де там! Телефони все ще палають. На сьогодні маємо 30 вистав різних театрів 12 країн (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Ізраїль, Литва. Молдова, Польща, Румунія, Туреччина, Угорщина та Україна).

Як завжди, фінансово долучаються і місто (планувалося 400, дають 300 тис. грн.), і область (виділили 500 тис. грн.), і спонсори. Оргкомітет сподівається ще на допомогу  українського культурного фонду, але це питання ще не вирішено.

Але як би там не склалося, ціна квитків на  вистави доступна. Найдорожчі - на оперету - до 250 грн, а загалом - не більше 150 грн.

Святкові події заплановані: традиційна карнавальна хода, відкриття та закриття фестивалю, різні заходи в Green Zone, читки п’єс, презентації та творчі зустрічі - все це буде. Хоча в театрі мріють замість концертних програм на відкриття та закриття фестивалю зробити відеомапінг - 3-D проекцію на будівлю театру.

Фото Дениса Максимова

Про фестивальні майданчики

Звісно, театр відкриває для гостей та глядачів всі свої зали (Велика сцена, Театр-кафе, Сцена під дахом), але їх не вистачає, тож деякі вистави пройдуть в приміщенні театру ляльок, одна - на «Чумацькій криниці». Сцена Палацу молоді, скоріш за все, задіяна не буде, хоча це ще не факт. Різні заходи проходитимуть у Green Zone в Потьомкінському сквері, на майданчику у ДКС, можливо, і в Urban CADу, але проце дізнаємося згодом.

Фестиваль прийматимуть і в Олешках - Ніжинський театр вже з нетерпінням чекає зустрічі з глядачами. А от Миколаївський український театр до Херсона  не приїде - фестивальну виставу гратиме вдома. Це єдина подія «Мельпомени», яка відбудеться в Миколаєві.

Про початок до початку

Офіційно фестиваль відкриється 17 травня, але реально він розпочне свою роботу на день раніше. На 16-17 травня запланована Міжнародна науково-практична конференція «Культурна дипломатія в контексті сучасної європейської та вітчизняної драматургії», яка оранізовується спільно з Херсонським держуніверситетом. У рамках конференції та фестивалю 16 травня покажуть нашу «Лавину» - виставу, створену за п'єсою турецього драмтурга литовським режисером у Херсонському театрі ім.М.Куліша. Тож від сучасних тенденцій не відстаємо. А 17 травня естафету приймає Грузія - українська класика в постановці литовського режисера в грузинському театрі: прем’єрний показ вистави Месхетинського театру за твором Івана Франка «Украдене щастя», режисер Лінас Зайкаускас (той самий, що поставив «Лавину»).

Про участь нашого театру

Крім «Лавини», херсонський театр презентує гоголівську «Майську ніч» (назвати «Травневою ніччю», як офіційно подають назву вистави в театрі, якось рука не підіймається) у постановці Сергія Павлюка. Прем’єра відбудеться в рамках фестивалю на «Чумацькій криниці», чи то в Лісовому театрі. А в подальшому вистава планує жити «на два доми» - гратиметься і на природі, і на стаціонарній сцені. Гоголь, Павлюк, ніч, зорі, ліс - ой, мабуть буде щось фантастичне...

Поки планується лише 2 херсонські постановки, але, можливо, до афіші ще додадуть одну-дві моновистави...

Минулого року драматург Андрій Курейчик обіцяв написати другу частину своєї трилогії про ображених. І написав - «Обиженные. Украина». На фестивалі планується читка п'єси. Хоча - хтозна - може, і до вистави справа дійде, від Павлюка всього можна чекати...

Фото Дениса Максимова

Про матюки

Це була найбільш обговорювана тема прес-конференції. Від тотального небажання чути лайку на сцені - до розуміння необхідності нецензурної лексики в певних умовах (так, іноді навіть у театрі матюки бувають органічними та непомітними). До чого готуватися глядачу, сказати важко, бо організатори бачили не всі вистави. Може, і будуть...

Про переклад

Вистави іноземними мовами, звісно, будуть - бо 12 країн! Майже всі йтимуть на великій сцені. Але технічні питання залишилися на тому ж рівні, що і торік. Тож якщо вам було незручно одним оком дивитися виставу, а другим - читати переклад на моніторі, на зміни не сподівайтеся.

Про нагороди

У фестивальне життя повертаються номінації. Краща вистава, кращі ролі, краща режисура - про все дізнаємось в останній день «Мельпомени». Обирати кращих буде міжнародне журі - почесні гості та театральні критики.

Про вистави, які варто не пропустити

Театр Франка презентує невелику виставу молодого самобутнього режисера Давида Петросяна «Буна» за твором сучасної буковинської письменниці Віри Маковій - про прірву між поколіннями. Виставу мріяли привезти на фестиваль з моменту її створення. Нарешті!

Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. В.Василька приїде вперше, хоча кілька років планували, але все не складалося. Привезуть гоголівське «Одруження», постановка Івана Уривського - лауреата цьогорічної премії імені Леся Курбаса, режисера який «засвітився» саме на «Мельпомені» ще своєю студентською роботою. Кажуть, вистава просто неймовірна.

Очікують потужної вистави від Республіканського театру білоруської драматургії - «Полювання на себе» за Вампіловим. Тут і сам театр добре нам відомий, гарні вистави привозив, і постановка крутого режисера Стаса Жиркова.

Луганський театр, який вразив херсонців минулого року, покаже нову інтерпретацію історії про Жанну д'Арк - вистава називається «Жайворонок».

Шанувальникам творчості Володимира Висоцького варто не пропустити «Нейтральну смугу» Театральної майстерні Миколи Рушковського.

Буде кілька знакових минулорічних прем'єр, серед яких «Холодна м’ята» Українського малого драматичного театру, «Homo ferus, або Сука-любов» Молодого театру.

А завершує фестиваль вистава, яку вважають найкращю прем'єрою минулого року - «Погані дороги» Театру на лівому березі у прочитанні режисерки Тамари Трунової. Це про війну на сході Україні за п'єсою Наталії Ворожбит, яку драматургиня писала паралельно зі сценарієм «Кіборгів».

І це ще далеко не все...

Про транспорт

Запасайтесь терпінням та грошима на таксі. Бо на сьогодні питання з організацією транспортного сполучення у вечірній час (хоча б на період фестивалю) не вирішено. Це прикро, це не додає місту плюсів (попри те, що гостям Херсон дуже подобається), але це факт. Міська влада огранізувати процес не в змозі. Остання надія - домовитися з тролейбусним управлінням напряму. Може, хоч це  вийде?

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів