Підтримати нас

Медійний марафон у Херсоні почався з документальних фільмів

27 жовтня 2018 05:25
662
Поширити:

У Херсоні 25-26 жовтня пройшов медійний марафон «Рівність у політиці», організований Національним Демократичним Інститутом Міжнародних Відносин.

Відкрився марафон у кінотеатрі Ювілейний показом документальних фільмів, створених командою Міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA: "Південний кордон", "Євромайдан SOS"  та "Нові герої". 

Ці документальні фільми про звичайних українців та українок, яких об’єднують спільні цінності, прагнення змінити світ на краще та послідовна боротьба за права людини. Після демонстрації кожного фільму відбувалося обговорення із запрошеними гостями та героями фільмів. Глядачі мали змогу задати питання, поділитися своїми переживаннями з приводу побаченого, або ж досвідом, власними історіями.

Фільм "Південний кордон" – це історія про волонтерів, які із перших днів російської агресії почали рух за відродження армії. Навесні 2014 року Російська Федерація вторглася на територію України й анексувала півострів Крим. На Півдні України у Херсонській області ситуація була дуже напружена, оскільки область межує з Кримом, а українська армія була фактично зруйнована проросійським режимом. Виникла загроза вторгнення російських агресорів із Криму. Державні органи виявилися не готові швидко створити захищений кордон з окупованим Кримом. І тоді волонтери ініціювали створення в Херсоні Центру допомоги військовим. Координатором Центру стала Наталя Бімбірайте, яка об’єднала сотні волонтерів, які збирали кошти, продукти й речі, щоб забезпечити прикордонників усім необхідним. Фільм “Південний кордон” - це подорож знімальної групи разом з Наталею, яка везла необхідні речі військовим, які на той момент не мали найнеобхіднішого: тепловізорів, розгрузок, навіть берців.

Після показу головна героїня фільму Наталя Бімбірайте, керівниця громадської організації  «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір», відповіла на питання глядачів та розповіла про свою волонтерську діяльність під час анексії Криму та війни на Донбасі, про роботу активістів під час Майдану, про їх «жіночий батальйон» активісток, які у небезпечний час, перед так званим “референдумом”, повезли до Криму допомогу нашим військовим.

На питання, що її мотивувало зайнятися волонтерською роботою, Наталя відповіла: «Я хочу жити в українському Херсоні».

Фільм "Євромайдан SOS" – це історія про молодих київських активістів, які наступного дня після побиття студентів на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року відкрили “гарячу” лінію для постраждалих та почали залучати для їх захисту волонтерів-адвокатів. Таким чином вони забезпечили юридичні послуги та захист у судах для учасників протесту. Нині активісти “Євромайдану SOS” ведуть моніторинг військових злочинів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, займаються міжнародною адвокцією та борються за звільнення українських політичних в'язнів у Росії.

Після показу фільму Віталій Селик, правозахисник, активіст та співорганізатор “Євромайдан-SOS” розповів більш детально про роботу команди під час Майдану та нині.

«Те, за що ми боролися, виходячи на Майдан, варте того, щоб продовжувати боротьбу - за права людини. Ми працюємо і зараз, бо досі не припиняються напади на активістів, які хочуть в країні зробити зміни на краще» - каже Віталій.

На завершення глядачам показали дві історії з циклу документальних фільмів "Нові герої" - це розповіді про те, що перемогти несправедливість – можливо, якщо докласти зусиль, не боятися та об’єднатися з однодумцями.

До обговорення прикладів успішних ініціатив організатори запросили Олену Скворцову - переселенку, засновницю громадської організації «Справа кожного» та Наталію Антипенко - сільську голову Жовтневої сільської ради Запорізької області, членкині «Ради Жінок-Фермерок» в Запорізькій області.

Олена, переїхавши з Луганська до Херсона, почала шукати на території області міста, де колись працювали швацькі підприємства, і знайшла у Станіславі жінок, які раніше були швачками. Це надихнуло Олену організувати з цими жінками швейне підприємство, яке працює вже 4 місяці.

Наталя - засновниця сільськогосподарського кооперативу, який об’єднав 4 райони Запорізької області - розповіла про проблеми, з якими вони стикалася під час роботи, та про проекти, які допомагають розвиватися.

Усі фільми – це історії жінок-лідерів, які стали ініціаторками й організаторками дуже нелегких і надзвичайно важливих для країни справ і – досягли успіхів.

Спілкування з гостями тривало понад годину і на завершення глядачі висловили щиру вдячність за фільми й історії, які надихають на активні дії і переконують: не існує “жіночих” справ і “чоловічих” справ, а успіху досягають активні, рішучі й відважні люди – незалежно від того, якої вони статі.

Наступного дня медійний марафон “Рівність у політиці” продовжився у конференц-залі готелю “Панорама”, відео з різних секцій марафону можна побачити за посиланням.

Фільми "Південний кордон", "Євромайдан SOS" та "Нові герої" можна переглянути в онлайн кінотеатрі DOCU/Space https://docuspace.org/ .

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ