Підтримати нас

Маршрутки пішли у відпустку?

23 лютого 2017 14:00
302
Поширити:

Людина за своєю природою дуже допитлива. Їй цікаво, чому горить вогонь, чому трава зелена, чому так солодко співають пташки. А особливо, що відбувається з херсонськими маршрутками.

І з питання економічного воно швидко перейшло у площину політики.

Взяти хоча б Опозиційний блок. Його представники – члени виконкому – голосували за підняття вартості проїзду до 5 гривень. Потім різко передумали, відкликали свої підписи. І тепер із багатьох бордів розповідають містянам, що 5 гривень – це незаконно.

Про свою позицію щодо тарифного питання заявила і партія “Батьківщина”. Її представник, народний депутат Юрій Одарченко заявив, що 13 лютого звернувся до Херсонського міського суду. І суд став на бік нардепа. Феміда призупинила дію рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради.

Тарифна анархія

Суд прийняв рішення 17 лютого. У силу воно вступило одразу. Проте багатьом маршрутчикам рішення іменем України – не аргумент. Тому до кінця дня “за скільки поїдемо”, вирішував сам водій.

Найцікавіше почалось у суботу, 18 лютого. На зупинках – натовпи людей, автобусів немає. Того дня працювати на лінії вийшло 200 маршруток замість майже 600. Ця ситуація триває і досі.

Самі перевізники свій демарш назвали не страйком, не саботажем і навіть не відпусткою. Мовляв, ну немає у них справних автобусів. Тому і стоять  у гаражах.

Херсон це вже переживав 1 лютого. А 14 лютого виявилося, що виконком рішення про 5 грн уже прийняв, а мер підписав.

Громадськість не здається

До речі, рішення мер підписав, не чекаючи результатів роботи спеціально створеної робочої групи. Він її затвердив, але вже 20 лютого.

Працювати вона буде 90 діб. Голова – Ярослав Концевий, член ініціативної групи з поліпшення транспортного обслуговування, голова ГО “Велохерсон”.

За словами голови Громради Олександра Мошнягула, у робочу групу потрапили не ті люди, кого пропонували.

– Я спробував дізнатися, чому інші люди потрапили в робочу групу, чому вибрали не тих, кого ми рекомендували, на що мені відповіли:“Нехай ваші люди перестануть ображати міського голову”, – заявив Олександр Мошнягул.

За три місяці робоча група має представити свої напрацювання. Чи врахують їх перевізники та депутати – невідомо.

Крапка чи кома?

Остаточну крапку у питанні тарифів на перевезення пасажирів депутати мали поставити на позачерговій сесії, 22 лютого. Не сталося.

Уранці під стіни мерії представники “Опоблоку” автобусами звезли пенсіонерів із плакатами проти проїзду за 5 гривень. Увесь натовп плавно перемістився до сесійної зали, де  люди хотіли вручити меру клітку зі щурами.

Громадськості виявилося у кілька разів більше, ніж депутатів. Кворуму не назбиралося, тож і сесії немає. Здавалося б, варто розходитися. Але шоу лише починалося...

Пенсіонери почали голосно сваритися із перевізниками, звинувачувати одне одного у всіх бідах, високих тарифах, низьких зарплатах і відсутності сервісу. Одна жіночка так кричала, що у неї аж  піднявся тиск і схопило серце.

Крізь кордон поліції до трибуни намагався дістатися  організатор “російських пробіжок” у Херсоні Кирило Стремоусов. Він поштовхався з правоохоронцями. Результат – зламана камера і вилучення голосного скандаліста із зали.

За цим хаосом мовчки спостерігав міський голова Володимир Миколаєнко. Люди закликали не випускати очільника міста доти, доки не поставлять крапку у питанні тарифів на проїзд.

Міський голова так само мовчки взяв список присутніх депутатів і просто зник із зали.

Проте люди і не думали розходитися. Кирило Стремоусов, мабуть, відчувши себе володарем людських думок, заліз на стіл і почав розповідати людям, що робити далі.  Його “проповідь” обірвало питання з натовпу: “Чудик, ты кто такой? Паспорт свой покажи!” Більше на стіл Стремоусов не залазив. Поліція мовчки спостерігала за колотнечею в сесійній залі.

Підбурювати натовп змінити мера прийшов Кирило Стремоусов. Ставши на стіл,  він  закликав людей зібратися у ДКТ і фактично обрати нову владу в місті. Нібито народну. Поліція все це бачила і нічого не зробила.СБУ теж ніяк не проявила себе.

Несподіванно красномовними виявились міські депутати. Різні партії брали слово і закликали людей до діалогу. Але лише після того, як кожен спікер кидав “каміння” в мера.

Шалені оплески викликала новина, озвучена членом партії “Батьківщина” Дмитром Ільченком. У Верховній Раді вже зареєстрували подання щодо проведення дострокових виборів міського голови в Херсоні. Зробив це нардеп Юрій Одарченко. У прикордонному місті назріває революція?

Далі почалася повна анархія. Перевізники хотіли говорити про відсутність заробітку, а пенсіонери – про наркотики, продажних поліцейських, шприци і розкидані на вулицях презервативи.

Перевізники фактично взяли в заручники все місто. Навіть у комунального підприємства у власності лише 5 автобусів. Усі інші – приватні.

Тож маємо у місті не лише колапс транспортний. А й політичний.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів