Підтримати нас

Майже Санта-Барбара. В Україні з'явиться перша дитина від трьох батьків

03 червня 2016 04:00
708
Поширити:

Українські медики стали піонерами в створенні інноваційної технології штучного запліднення. Метод, названий "дитина від трьох батьків", дає жінці можливість народити здорових дітей без спадкових захворювань.

Операцію по новому методу провели фахівці київської клініки репродуктивної медицини "Надія". Пацієнткою стала 29-річна жінка, чиї колишні спроби завагітніти були безуспішними через порушення раннього етапу розвитку ембріона. Завдяки новій технології цю проблему вдалося обійти і досягти вагітності.

Третій - не зайвий

Нова технологія заснована на перенесенні ядер у донорську яйцеклітину. Спершу яйцеклітини генетичної матері і донора запліднюються спермою батька. Коли починається процес поділу, з донорського ембріона видаляється ядро і замінюється ядром генетичних батьків.

Таким чином, майбутнє чадо зобов'язане появою на світ не тільки батьку й матері, але і донору. Тому і вважається, що у дитини троє батьків.

Ця назва з'явилася на заході, де аналогічна технологія опинилась в центрі уваги в 2012-му році. Тоді Великобританія дізналася про Шерон Бернарді – матір сімох дітей, яких вона втратила, будучи носієм спадкового захворювання під назвою синдром Лея. Хвороба вражає центральну нервову систему, а її причиною служать дефекти у функціонуванні мітохондрій – енергетичних станцій клітин.

Британка Шэрон Бернарди потеряла семерых детей из-за наследственной болезни пока не получила возможность оградить от нее свое потомство.

"Клітина складається з ядра і цитоплазми, - пояснює директор клініки "Надія" Валерій Зукін. - В цитоплазмі знаходяться мітохондрії, які мають власні ДНК. У цьому ДНК є 37 генів, і мутації цих генів можуть викликати певні захворювання, які можуть передаватися тільки від матері до дітей".

Такі захворювання називаються мітохондріальними і синдром Лея – лише одне з них. Подібні хвороби можуть служити причиною інвалідності або навіть смерті. Їх поширеність становить 1 до 5000.

Шерон звернулася до методу, що дозволяє замінити неповноцінну мітохондріальну ДНК донорською, таким чином захистивши своє потомство від захворювань. Процедура була під забороною в країні, і знадобилося три роки, щоб Бернарді отримала схвалення на цю операцію. Лише в 2015-му році британський парламент узаконив її, прийнявши рішення більшістю голосів (232 проти 42).

Методи, до яких вдалася Бернарди і пацієнтка клініки "Надія", мють одну і ту саму мету – боротьбу з мітохондріальними захворюваннями. Однак вони суттєво відрізняються між собою.

Голова клініки пояснив різницю наступним чином: "Уявіть собі банку огірків, і там слабосолоний розчин. Ви берете з іншої банки пару ложок, щоб розчин став сильнішим. Але у вас є й інший вихід. Ви можете приготувати окрему банку з тим розчином, з яким захочете, і перенести в неї огірки".

Спірний метод

Слід зазначити, що технологія, випробувана українськими лікарями, може допомогти не тільки в боротьбі зі спадковими захворюваннями.

Науковий директор клініки репродуктивної медицини "Надія" Ірина Судома зазначає, що вона також може допомогти жінкам, у яких погано розвиваються ембріони".

"Цитоплазма і мітохондрії – це енергетична станція клітини, - каже вона. - Якщо вона не працює, якщо там дефектна ДНК, то яйцеклітина не може нормально запліднюватися, ембріон не здатний добре розвиватися".

Метод "ребенок от трех родителей" на западе имеет как сторонников, так и противников

Українські лікарі йшли до реалізації нового методу два роки і вважають, що він досить ефективний. Однак ще потрібно дочекатися першої дитини, яка з'явиться на світ завдяки йому.

"Поки ми не маємо народженої дитини, ми не можемо нічого розповідати. Ми чекаємо, спостерігаємо, досліджуємо, тому що ми єдині і перші", - каже медичний директор клініки "Надія" Павло Мазур.

На заході метод "дитина від трьох батьків", яким прагнула скористатися Шерон Бернарді, вже встиг обрости як прихильниками, так і противниками.

Перші вважають, що він допоможе 2500 жінкам тільки у Великобританії і підвищить народжуваність приблизно на 150 дітей на рік. Другі вважають, що у "дітей трьох батьків" може бути підвищений ризик розвитку раку, і їм потрібні спостереження протягом всього життя.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів