Підтримати нас

Люди кинулись зупиняти електролічильники

Автор статті
03 квітня 2016 02:00
722
Поширити:

Контролери виявляють нові способи обійти прилади обліку електроенергії. З 1 березня мінімальний тариф  для населення зріс на 25%– до 57 копійок за кіловат-годину. І деякі споживачі кинулися купувати магніти та інші пристрої, щоб показники на лічильнику були меншими.

Проблема невчасних розрахунків за спожиту електроенергію нині не така актуальна, як крадіжки.

– Скільки випадків крадіжки виявляють щодня?

– До трьох сотень за місяць, – каже Артем Мартинюк, заступник гендиректора одного з обленерго.

– Хто більше краде – населення чи організації?

– За грудень ми виявили близько трьох сотень крадіжок: 234 із них– у населення, 63 – у юридичних споживачів (ресторани, турбази, заводи, готелі тощо). За цей місяць рішенням комісії накладено штрафи за крадіжки на суму 408,9 тисяч гривень на побутових споживачів та 433 тисячі – на юридичних.

– Як зазвичай крадуть?

– Надпотужні неодимові магніти – найпоширеніший спосіб. Придбати їх в інтернеті можна за кілька сот гривень. Використовують їх для гальмування приладів обліку електроенергії і для лічильників води. Власникам таких магнітів доводиться платити немалі штрафи – бо за допомогою експертизи факт використання магніта легко можна довести. Навіть якщо споживач зніме такий пристрій перед приходом контролера, дуже характерні сліди в на приладі обліку залишаються. Це потертості, магніт дряпає  поверхню приладу обліку. Цікаво, що крадуть електроенергію зазвичай небідні люди. Недавно виявили споживача, який крав електроенергію для роботи... системи сніготанення під доріжкою у власному дворі.

– Використовують лише магніти?

– Використовують і високочастотні генератори, які зупиняють лічильник. До такого вдаються власники готелів, ресторанів, магазинів, турбаз, нерідко й підприємств. Проте, буває, використовують їх і в житлових будинках. Нещодавно до Укрчастотнагляду звернулися мешканці багатоповерхівки в Ужгороді. Біля будинку неможливо ввімкнути сигналізацію в автомобілі – вона не спрацьовує. Урешті-решт працівники Служби економічної безпеки виявили в одному з помешкань генератор електромагнітного випромінювання, який вмикали, для гальмування лічильника й так, можна сказати, вбивали здоров’я своїх рідних та сусідів... А якось працівники обленерго виявили такий генератор, вбудований у... фундамент будинку. До речі, штрафи за використання генераторів частот  сягають від 50 тис. грн. (у побуті) і до півмільйона – для юридичних осіб. Ще один  спосіб крадіжок  – приєднання до  розетки сусіда за стіною або й до його  щитка. Дехто ж намагається  підключитися до мережі загальних місць користування у багатоквартирних будинках.

– Як виявляєте крадіжки?

– Маємо надсучасні прилади для виявлення  втручання у електромережі дистанційно. Також у нас є  високочастотний вимірювальний прилад, що виявляє всі джерела частот у відповідному радіусі.  Усі виявлені факти документуємо та передаємо на розгляд спеціальних комісій, а то й до правоохоронних органів, де розпочато вже кілька кримінальних проваджень.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ