Підтримати нас

Квиток в один кінець для окупантів: яка ситуація на Кінбурнській косі

Vgoru
Автор статті
29 липня 2023 08:20
3,663
Поширити:

Росіяни називають виїзд на західну частину Кінбурнської коси для виконання вогневих завдань "квитком в один кінець". Сили оборони на південному напрямку влучно і швидко відпрацьовують по окупантах.

Про це та ситуацію в цілому на Кінбурнській косі розповіла керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору”.

За словами речниці, кількість і концентрація російських військ на Кінбурнській косі не зменшується. Вони мають там сталий контингент. Час від часу його ратують, тому що перебувати там важко.

“У більшості випадків вони намагаються гатити з-за будинків мирних мешканців, ховаючись за "живим щитом", як це в них заведено. Але бачимо, що морально-психологічний дух там дуже невтішний. Вони пиячать, дуже різними способами намагаються зняти стрес. Бо в них немає перспективи виходу звідти, а командування зобов’язує тримати позиції”, — розповідає Наталія Гуменюк.

За її словами, час від часу вони все обстрілюють з Кінбурнської коси Очаківську і Куцурубську громаду на Миколаївщині. Днями з реактивних систем залпового вогню вони поранили п'ятнадцятирічну і двадцятирічну дівчат.

Небезпечно використовувати як морський транспортний шлях Дніпровсько-Бузький лиман через постійні обстріли на цьому напрямку.

“Навіть місцевим мешканцям неможливо використати транспортні шляхи для евакуації з Кінбурнської коси. Їх населені пункти фактично по периметру заміновані ворогом для того, щоб залишатися там "живим щитом", бути захистом для окупантів”, — говорить речниця.

Як вона зазначає, росіяни самі ж підриваються на своїх мінах, оскільки не знають, де подекуди замінували території. “І цей процес щільного замінування повернувся до них зворотним боком”.

Наталія Гуменюк інформує, що на тимчасово окупованих територіях Херсонщини, як і раніше, росіяни змушують брати людей російський паспорт. Мінімально покращити своє становище: отримати медичну та іншу допомогу, виїхати з підтопленої території, “можна винятково в обмін на червоненький паспорт”.

Роблять вони це для того, аби сформувати для себе мобілізаційний ресурс. До того ж для псевдовиборів у майбутньому їм потрібен електорат.

Нагадаємо, на Кінбурнській косі постраждали від пожеж 5 тисяч гектарів Національного парку. За рік від початку російського вторгнення на косі спостерігали понад 130 пожеж.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ