Підтримати нас

Кваліфіковані юристи завжди допоможуть

Vgoru
Автор статті
25 січня 2018 05:15
994
Поширити:

Понад сто людей отримали протягом грудня минулого року та першої половини січня 2018-го кваліфіковану юридичну допомогу у Центрі безоплатної первинної правової допомоги, який віднедавна працює у приміщенні Херсонської міськради.

У грудні, у перший місяць роботи приймальні до неї звернулися 72 людини, а протягом двох декад січня — вже 32.

Центр створений за підтримки Громадської спілки «Мережа правового розвитку», Міжнародного Фонду «Відродження» та Херсонської міської ради. Прийом ведуть юристи Херсонського офісу Мережі правового розвитку при «Інформаційному ресурсному центрі «Правовий простір» та Херсонській обласній організації Комітету виборців України. А з 18-го січня до цієї роботи долучилася  і Благодійна організація онд милосердя та здоров’я".

- У перший же день до мене звернулися десятеро людей, - розповідає юрист фонду Олена Старюк. - Люди дізнавалися про Центр безоплатної первинної правової допомоги із повідомлень у засобах масової інформації, із розмов зі співробітниками апарату міської ради. Здебільшого зверталися з такими проблемами, які виникають під час купівлі-продажу нерухомості, внесенні її до реєстру; прийняття майна у спадок. Приходили також люди, які хотіли захистити порушені права споживачів. Також зверталися з питань, пов’язаних із залученням третьої сторони у розгляді в суді цивільної справи та встановлення опіки над неповнолітньої дитиною. 

Прийом веде юрист Херсонського офісу Мережі правового розвитку при Херсонському фонді милосердя і здоров'я Олена Старюк.

Усі юристи, які працюють у Центрі, — Сергій Плахотнюк, Костянтин Капошилін, Олександр Данилов та Олена Старюк — висококваліфіковані спеціалісти з багаторічним досвідом роботи.

Зліва направо: юристи Сергій Плахотнюк, Костянтин Капошилін і Олександр Данилов.

Як зазначив керівник проекту, юрист ІРЦ “Правовий простір” Сергій Плахотнюк, п’ять найпоширеніших проблем, з якими звертаються до Центру громадяни, виглядають таким чином:

1. Житлово-комунальні питання (з приводу заборгованості за споживання житлово-комунальних послуг, перерахунок заборгованості за житлово-комунальні послуги).

2. Питання, пов'язані з нерухомістю (спори, пов'язані із захопленням землі, незаконним перенесенням огорожі, незаконними спорудженнями (прибудовами), складнощі під час приватизації земельних ділянок, стягнення компенсації шкоди, завданої нерухомому майну).

3. Питання з приводу військової служби, зокрема — у зоні АТО, і реалізацією відповідних прав (пільг): отримання статусу учасника бойових дій, грошова компенсація за неотримане під час служби речове забезпечення, реалізація першочергового права на приватизацію земельних ділянок (роз'яснення порядку надання, які документи і куди потрібно подавати, як шукати вільні земельні ділянки за допомогою електронного реєстру), звільнення з військової служби, а також сприяння у захисті від неправомірного притягнення військових до дисциплінарної та адміністративної відповідальності.

4. Питання, пов'язані з розлученням, аліментами, позбавленням батьківських прав, встановленням місця проживання дитини.

5. Різні питання пов'язані з переходом права власності (до іншої людини або юридичної особі). Наприклад, з приводу заповітів, отримання спадщини. Так само — питання з приводу договорів купівлі-продажу та дарування.

- Звертаються, як правило люди похилого віку, часто вони підписують нотаріальні документи, суть яких не розуміють, помилково сприймають зміст цих документів та їх наслідки. Були випадки коли, введені в оману, вони за копійки продавали свої квартири, а самі лишалися в непридатному для проживання помешканні”, - розповідає Сергій Плахотнюк. – В таких випадках ми беремо справу на супровід та допомагаємо добитися справедливості: збираємо докази, формулюємо правову позицію, готуємо заяви до правоохоронних органів та процесуальні документи для звернення до суду. 

Адреса Центру безоплатної первинної правової допомоги: пр. Ушакова, 37, каб.115 будівля Херсонської міської ради).

Графік роботи юристів: понеділок – четвер з 9.00 до 12.00 та 13.00 до 17.00. По п’ятницях з 9.00 до 12.00 та 13.00 до 15.45. 

П.С. Центр безоплатної первинної правової допомоги створений Херсонським офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках проекту «Енергія змін».

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ