Підтримати нас

Крим допоміг зірвати «Русскую весну»

Vgoru
02 березня 2017 14:03
281
Поширити:

Більше чотирьохсот норм міжнародного права порушені в Криму за час російської окупації півострова. Така цифра була названа на мітингу в Херсоні з нагоди “Дня опору Криму російській окупації”. У заході на площі Свободи взяли участь представники органів влади, українські та кримськотатарські активісти, військовослужбовці.

Перша акція протесту проти російської окупації Криму 26 лютого 2014 року стала приводом для сьогоднішньої пам'ятної дати, а також і сигналом для жителів Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Люди там вийшли на проукраїнські акції і тим самим зірвали кремлівські проекти “Новоросія”, “Російська весна”, “Південна дуга”.

Глава представництва Меджлісу кримськотатарського народу в Херсонській області, член Світового конгресу кримських татар Абмеджіт Сулейманов, згадуючи події трирічної давності,  зазначив, що 26 лютого 2014 року саме народний протест не дозволив реалізувати путінський план “добровільного переходу Криму до складу Росії”.У своєму виступі він зазначив, що неправдивим є і твердження російської пропаганди, що захоплення Криму було безкровним:“Під час вторгнення“ зелених чоловічків ”загинули двоє українських військовослужбовців. Також у 2014 році був убитий кримськотатарський активіст Решат Аметов, і в цій справі винні не знайдені до цього дня. Із 22 активістів, викрадених потім, половина знайдені убитими. Не варто забувати і 32-х кримчан, які є політв'язнями ”.

Абмеджіт Сулейманов   поділився стурбованістю нинішньою ситуацією на Херсонщині:

– Сутичка між бійцями батальйону“ Аскер ”і українськими військовими в Чонгарі. Активізація проросійськи налаштованих журналістів і політиків, які виступають у деяких ЗМІ, а також поширюють свої “опуси” через соцмережі. Усе це – ланки одного ланцюга.

Відомий громадський діяч і правозихисник Наталія Бімбірайте, керівник центру “Правовий простір”, член правління Херсонського Фонду милосердя та здоров’я і Української Гельсинської спілки з захисту прав людини, у своєму виступі зазначила, що для мешканців окупованого Криму велике значення має ситуація в сусідній Херсонщині, яка для них є ілюстрацією ситуації в Україні. Зокрема – в аспекті дотримання прав людини.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів