Підтримати нас

Кредитні тонкощі для переселенців

Автор статті
14 листопада 2016 13:01
1,140
Поширити:

Коли на Сході України почалась війна, то багато людей почали тікати до інших областей. Із собою переселенці взяли документи, необхідні речі, домашніх улюбленців і…кредити.

Чи потрібно переселенцям сплачувати кредити, які вони брали ще до початку АТО?

В Україні діє закон “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції”. У його другій статті прописано, що банкам забороняється нараховувати пені та/або штрафи на основну суму боргу позичальників, починаючи в 14 квітня 2014 року. Але поширюється лише на ті населені пункти, які зазначені у переліку Кабміну. Заборона знімається одразу після закінчення антитерористичної операції.

Якщо  нарахували кредитний штраф, треба особисто звернутися до головного офісу банку, який його нарахував. При собі слід мати  заяву про списання незаконно нарахованих штрафних санкцій, обов’язково додати копії кредитного договору, паспорту, ідентифікаційного номеру та довідки ВПО.

Після списання штрафних санкцій залишиться сума до сплати, яка складається з: основної суми заборгованості (тіла кредиту), відсотків за кредитом, комісії банку. Важливий момент: штрафні санкції переселенцям списуються лише з моменту початку АТО.

У більшості випадків вже на цьому етапі проблема вирішується на користь заявника. Якщо ні – треба йти зі скаргою в Нацбанк. Далі – в суд. Також можна звернутися до банку з заявою про реструктуризацію кредитного боргу. Копію листа слід надсилати до НБУ та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

Трохи інша ситуація з кредитами переселенців із Криму. Вони звільняються від сплати основної суми боргу та нарахованих відсотків за іпотечним кредитом на нерухоме майно, що розташоване на анексованому півострові. Це встановлено статтею 14 Закону України “Про створення вільної економічної зони “Крим” та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України”.

До того ж, є Лист Нацбанку № 47/604/41267 від 31.07.2014 року “Щодо виконання вимог законодавства та вжиття заходів із захисту фінансових інтересів кримських переселенців”. У ньому банкам пропонується розробити положення про порядок перегляду умов сплати та реструктуризації кредитів переселенців із Криму. Зокрема, звільнити від штрафних санкцій та надати відстрочку на погашення основного боргу й сплату відсотків. Згідно з Листом, банки зобов’язані брати до уваги, що у переселенців із Криму існують об’єктивні обставини, що впливають на порушення нормального режиму виконання зобов’язань перед банківськими установами.

Що робити переселенцям з Криму? По-перше, необхідно звернутися до Головного управління банку, в якому взяли кредит. Посилайтесь на Закон та Лист, що вказані вище. Як правило, головні офіси розташовані на території, підконтрольній Україні.Якщо банк  все ж відмовив, звертайтеся зі скаргою до управління НБУ у тому регіоні, де, розташоване Головне управління банку, який вам відмовив.

Щоб зменшити, відстрочити або переглянути умови сплати кредиту, необхідно активно звертатись до банківських установ із письмовими заявами, оскаржувати їх дії в НБУ або у суді. Пам’ятайте: банк не зацікавлений у зменшенні суми  кредиту.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ