Підтримати нас

Козацька слава і «чуже весілля»

Vgoru
20 жовтня 2016 11:00
241
Поширити:

Основні урочистості, присвячені Дню Захисника України, відбулися в Херсонській області на території Олешківського району і були присвячені ще й 305-річчю Олешківської Січі.

Розпочалися урочистості в Херсоні біля монумента “Слава Україні!”. Там відбулися мітинг і молебень. Їх провели у кращих радянських традиціях: з вишикуваними у шеренгу очільниками області і міста, з віршами до дат, які актори читали з такими ж інтонаціями, як колись декламували поетичні твори про партію і Леніна. Про теперішні часи нагадувало хіба що богослужіння. Усе ж – свято Покрови Пресвятої Богородиці.  

В Олешках офіційну частину свята влаштували біля пам’ятного знака козакам-запорожцям, що заснували Олешківську Січ.

Народні гуляння та концерт влаштували на центральній площі  Олешок. Під час концерту представники органів влади вручили нагороди військовослужбовцям, спортсменам, громадським активістам.

До речі, військові на цьому святі чомусь опинилися, м’яко кажучи, на другорядних ролях. При тому, що в Олешківському районі розташована потужна військова частина, за сприяння якої, напевне, можна було б влаштувати і військовий парад, і демонстрацію техніки. Але…    

Почесним гостем урочистостей був Почесний консул України в північно-східній Італії Марко Тозон, якого силоміць годували варениками.

Італійського гостя почастували херсонськими варениками.

Під час гулянь на центральній площі  “виросли” “козацькі курені”, де представники  різних сіл району та  області влаштовували кулінарні шоу. Очільників області і гостей в кожному “курені”  частували різними стравами і напоями. А до їх приїзду учасники свята, яке проходило у дуже прохолодний день, грілися приведеною з собою чи купленою на місці рідиною різної градусності, віддаючи  належне майстерності кухарів. А усі інші відчували себе мовби на чужому весіллі, куди чомусь випадково потрапили.

І мимоволі виникало питання. А чи варто було свято з величезним патріотичним наповненням перетворювати на свято черева?     

Нагадаємо: уперше свято День захисника України з’явилося в календарі у жовтні 2015 року. Свято торік було затверджено Верховною Радою  замість радянського свята “День захисника Вітчизни”, яке відзначали 23 лютого. Упродовж багатьох століть свято Покрови Пресвятої

Богородиці було головним для українських воїнів – від козацтва до Армії Української Народної Республіки і Української повстанської армії.

Крім Дня захисника України, у цей день святкують Покрову Пресвятої Богородиці, День українського козацтва і день створення Української повстанської армії. По всій країні  проходили   концерти, виставки і фестивалі.

Олешківська Січ – територіально-військова організація запорозьких козаків України у пониззі на лівому березі Дніпра на території володінь Кримського ханства. Землі під Січ були надані ханом Девлет-Гіреєм ІІ на прохання кошового отамана Костя Гордієнка.

Заснована Січ в 1711 році після зруйнування царським військом у 1709 році Старої Чортомлицької Січі. Січ розташувалася в урочищі Олешки. Спочатку територія її була незначною, з 1712 року, після поразки Росії у війні з Туреччиною, запорозькі володіння розширилися на північ до річок Орель та Самара. Олешківська Січ проіснувала до 1734 г, коли козаки переселилися з ханських володінь в українські землі і заснували Нову Січ.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів