Підтримати нас

Контроль по-новому

Автор статті
26 січня 2017 14:00
584
Поширити:

Хто перевірятиме зарплати українців і кому загрожують величезні штрафи. Адже роботодавці, які порушують трудове законодавство, ризикують заплатити штраф у 320 тисяч гривень.

В Україні з першого січня мінімальну зарплату підвищили вдвічі – до 3200 гривень. Але далеко не кожен підприємець має змогу підняти офіційну зарплату всім співробітникам як мінімум до 3200 грн. В результаті бізнесменам доведеться переводити найнятих працівників на половину ставки або ж зовсім звільняти.

Як перевірятимуть роботодавців? Уряд створив Міжвідомчу групу на чолі з віце-прем’єром Павлом Розенком, яка стежитиме за виконанням рішення про підвищення мінімалки. Такі групи вже працюють у всіх областях, головне їхнє завдання – реагувати на скарги співробітників підприємств на своє керівництво. Але поки невідомо, як саме поскаржитися на роботодавця робочій групі. Правда, прем’єр Володимир Гройсман обіцяє незабаром створити “комунікаційні можливості”.

Відстежувати ситуацію також будуть і в Пенсійному Фонді (ПФ). Як пояснили в прес-службі відомства, якщо, проаналізувавши дані реєстру платників соціального внеску, виявлять недостовірну інформацію, Пенсійний фонд може зажадати “усунути порушення”.

“Між Пенсійним фондом, Державною фіскальною службою  та Державною службою з питань праці буде здійснюватися обмін інформацією про відомості, які містять ознаки використання праці неоформлених працівників і порушень законодавства про працю”, – повідомляють у прес-службі відомства.

Додаткові повноваження отримали органи місцевого самоврядування. Місцева влада може перевіряти дотримання закону про працю не тільки на комунальних, а й приватних підприємствах. Податки з зарплати є основною дохідною частиною не тільки ПФ, а й місцевих бюджетів, тому, як припускають у Кабміні, місцева влада зацікавлена в припиненні порушень.

Окрім фінансових санкцій, для порушників передбачені ще й адміністративні та кримінальні. Ось, приміром, якими будуть фінансові санкції.

Фінансова відповідальність (згідно зі. ст. 265 КЗпП):

- 100 мінімальних заробітних плат (320 000 грн.) – у разі перешкоджанню перевірки державному інспектору неоформлених працівників трудовим договором, виплати заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску;
- 30 м.з.п. (96 000 грн.) – за кожного працівника, який: працює без договору; оформлений на неповний робочий день, але фактично працює повний робочий день; видана зарплата без відрахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податку; порушено терміни виплати або виплачено не в повному обсязі заробітну плату;
- 10 м.з.п. (32 000 грн.) – за кожного працівника, якому оплата праці здійснюється без дотримання держгарантій (неоплачена понаднормова робота, у вихідні та святкові дні, за роботу у нічний час);
- 3 м.з.п. (9 600 грн.) – за затримку виплати зарплати більше ніж на 1 місяць або виплат не в повному обсязі, а також у разі недопуску інспекторів до перевірки;
- 1 м.з.п. (3 200 грн.) у разі неподання або несвоєчасного подання повідомлення про прийняття працівника на роботу та інші порушення трудового законодавства.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ