Підтримати нас

Хід євроінтеграції: що Україна вже виконала, а над чим ще потрібно попрацювати

Автор статті
05 березня 2018 13:25
583
Поширити:

Україна 2017 року виконала менше половини зобов'язань, взятих на себе щодо Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це заявили в Кабміні. "Сегодня" розібралася, що нам вдалося найкраще, а над чим ще доведеться попрацювати.

Як свідчить звіт Кабміну, в цілому керівництво країни просунулося на 41% від запланованого на 2017 рік. Щоправда, 2016-го ситуація була ще гірше – менше 34%. Найгірший результат 2017-го показав парламент, виконавши всього третину поставлених перед ним завдань. Наприклад, ВР не прийняла жодного рішення щодо політичного діалогу в країні або митних питань. Кабмін впорався з 42% завдань, а інші держоргани вирішили рівно половину проблем.

Однією зі сфер, де вдалося домогтися стовідсоткового результату, виявилася освіта. Ключовими факторами тут стали закон "Про освіту", а також запуск "дуальної освіти" для більш ніж 50 професій. Останнє нововведення дозволить студентам навчатися прямо на підприємстві, і для цього уряд уже залучив близько 300 роботодавців. Крім того, абсолютним результатом може похвалитися фінсектор. Тут також відзначився Кабмін, який прийняв 2017-го всі документи і постанови для створення кредитного реєстру НБУ. А ВР навіть ухвалила відповідний закон, і зараз він чекає на підпис президента.

Найгірші справи з громадським здоров'ям, де виконано лише 4% завдань. В уряді зазначають - ухвалені минулого року закони щодо медреформи "рамкові", самі по собі не працюють і потребують додаткових підзаконних актів. Крім того, ВР досі не розглянула законопроект про контроль над тютюновими виробами і заборону продавати сигарети, в яких більше одного міліграма нікотину, а також якщо в них містяться вітаміни, кофеїн або ароматизатори. Провальною виявилася і транспортна сфера, де вирішили 11% проблем. Наприклад, нардепи так і не поміняли правила техогляду для громадського комерційного транспорту.

На думку експертів, таке затягування може негативно позначитися і на майбутній євроінтеграції України. На думку політексперта Руслана Бортника, це може збільшити перехідний період асоціації з 10 до 25 років.

"Ще одне, що потрібно пам'ятати, – це самооцінка. Уряд сам собі склав план, а тепер каже, що виконав його всього на 41%. Цікаво було б побачити, яку оцінку дали б наші європейські партнери, – говорить він. – Але навіть ця самооцінка демонструє, що на третьому році євроінтеграції України досі не може запустити виконання асоціації в повній мірі".

Євросоюз задоволений

В офісі Координації європейської інтеграції заявили, що загальний рівень виконання зобов'язань України перед Євросоюзом становив навіть 63%. Цей показник єврочиновники пояснюють тим, що 2017 року наш уряд був змушений втілити в життя завдання, які залишилися невиконаними з 2016 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ