Підтримати нас

Херсонці рахували “Ціну держави”

19 жовтня 2018 08:00
210
Поширити:

Чи доводилося вам колись рахувати сукупну суму сплачених вами за рік податків? Якщо ви не ощадливий підприємець чи бухгалтер, то, скоріш за все, навряд.

“Ми замовили соціологію і дізналися, що ніхто з українців не рахував сплачені ним податки за минулий рік. Тобто кількість людей, які рахують,  настільки мала, що вона не виходить за рамки соціологічної похибки” - пояснює голова центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Віталій Шабунін та Микола Малуха представляють результати експертного дослідження “Ціна держави для херсонців”.

Більш того, за  даними соціологічного дослідження, проведеного компанією GfK, кожен п’ятий мешканець південного регіону вважає, що держава надає йому послуги безкоштовно. Цікаво, що аж 40% мешканців столиці переконані в тому, що надані за державні гроші послуги для них є безкоштовними.

Якщо розглянути приклад країн заходу, то там цій “абетці” грошових відносин з державою вчать ще зі школи.

В Україні виконувати цю просвітницьку місію взялися  Центр соціально-економічних досліджень CASE - Україна та Центр протидії корупції в рамках всеукраїнської акції “Ціна держави”, котра представлена як інформативними заходами, так і проведенням тематичних виставок на центральних вулицях міст.

Тематична виставка на вулиці Суворова в рамках акції “Ціна держави”

Також кожен українець тепер має змогу порахувати власні витрати державі за допомогою онлайн калькулятора на сайті cost.ua.

Онлайн калькулятор, що рахує сплачені вами податки.

У нашому місті акція “Ціна держави для херсонців” відбулася 18 жовтня, а проінформували містян про середню річну суму сплачених ними податків державі експерт Центру соціально-економічних досліджень CASE - Україна   Микола Малуха та голова ЦПК  Віталій Шабунін.

Фантазія на тему державних грошей

Взагалі, що таке державні гроші? Чому в нашій свідомості міцно засіло упередження про те, що держава є “володаркою” коштів? Адже, якщо розібратися, держава не продукує жодних грошей чи статків. Вона лише розпоряджається коштами платників податків через найнятих нами, громадянами, управлінців. Бо саме гроші громадян наповнюють ⅔ бюджетних надходжень.

Змістивши акценти таким чином, на думку відразу починають спадати питання про співмірність якості надання гарантованих державою послуг та кількості витрачених на них грошових одиниць.

І тут уже замало одних тільки міркувань чи здогадок.

 

Інформування херсонської молоді про систему оподаткування.

Цифри в студію

Холодним душем виявляються підрахунки, надані центром економічних досліджень “CASE Україна”, про прибутки, що в середньому отримують мешканці Херсонщини  “чистими”, і скільки коштів необхідно віддати державним управлінцям у розпорядження.

Отже, “чистими” середньостатистичний мешканець Херсонщини на місяць заробляє 5 710 гривень, що дорівнює 68,5 тисяч гривень на рік.

При цьому працівником уже сплачено  податок на доходи фізичних осіб(18%)  та військовий збір (1.5%). Усього це становить близько 16,6 тисяч гривень на рік.

Роботодавцем із заробітної плати працівника вже відраховано державі єдиний соціальний внесок(22%), який у середньому становить 18,7 тисяч гривень на рік. 

Далі зі свого вже “чистого” прибутку херсонець витрачатиме кошти на додану вартість(ПДВ), купуючи різноманітні товари. У середньому, в 2018 році, за експертними підрахунками, це становитиме 11,4 тисяч гривень. Сплачуючи за акцизи на електроенергію, топливо, алкогольні напої та тютюнові вироби середньостатистичний херсонець витратить 4,4 тисячі гривень. Ще 900 гривень підуть на ввізне мито.

Згідно з даними дослідження, усього середньостатистичний працюючий мешканець Херсонщини отримує річний дохід у розмірі 51 852 гривень, а сплачені ним же податки становлять 51 973 гривень на рік.

Таким чином, співвідношення  прибутку і податків розділено майже 50 на 50 або 1:1.

Рахунок від держави

Значна частина сплачених середньостатистичним херсонцем податків піде на виплати пенсій. Це близько 22, 5 тисяч гривень на рік.

“Безоплатна” освіта обійдеться в 5,6 тисяч гривень на рік. Правоохоронні органи забезпечуватимуть херсонцю безпеку за 2,9 тисяч гривень на рік.

А податок на “безкоштовну” медицину для мешканця Херсонщини становиме 3 тисячі гривень на рік.

Також херсонець сплатить 4,2 тисячі гривень на підтримку економіки, близько 2,1 тисячі гривень на утримання чиновницького апарату та 3,4 тисячі гривень підуть на сплату відсотків за запозиченнями.

Держава гарантуватиме соціальний захист за 4,1 тисячі гривень на рік, а збройні сили боронитимуть державу за 2,3 тисяч гривень на рік із середньостатистичного мешканця Херсонщини.

Наші гроші.

Утім, українці звикли вважати, що як людина не працює чи вийшла на пенсію, то і податків жодних вона більше не сплачує.

Але й тут є одне «але»:

“Навіть коли ви купуєте на вулиці молоко в бабусі, вона вже внесла до його вартості витрати на проїзд, а це вже автоматично сплачені акцизний збір на пальне та ПДВ з придбаних товарів на утримання корови. Українська система оподаткування створена так, що від сплати податків нікуди не дінешся” - підкреслює Віталій Шабунін.

Херсонська бабуся дізналася про те, що вона також сплачує податки державі.

Усього в 2018 році жителі Херсонської області сплатять близько 20,9 мільярдів гривень податків та зборів, більша частина з яких піде на центральний рівень, звідки надалі використовуватиметься переважно для фінансування дефіциту Пенсійного фонду, сплати відсотків за боргом, оборону та правопорядок, спеціалізовану медичну допомогу, вищу освіту тощо.

Враховуючи це, важливо розуміти, що, віддаючи голос на будь-яких виборах за певного кандидата чи політичну силу, ви довіряєте їм розпоряджатися в середньому своїми кровно заробленими 250 тисячами гривень. Саме ці гроші мешканець Херсонщини сплатить державі за 5 років, за умови, якщо податкові збори залишатимуться на рівні 2018 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ