Підтримати нас

Херсонські юристи та психологи об’єднали зусилля для допомоги учасникам АТО та їх родинам

Vgoru
Автор статті
20 березня 2016 11:01
317
Поширити:

Інфомаційно-ресурсний центр “Правовий простір” і Центр духовного розвитку “Джерело життя” започаткували спільний проект з надання комплексної правової та психологічної допомоги учасникам АТО та їх родинам.

Про це під час зустрічі з учасниками АТО, які мешкають у Корабельному районі Херсону (колишній Комсомольській район) та членами їх родин розповіла керівник інформаційно-ресурсного центру “Правовий простір” Наталія Бімбірайте.

“За два роки нашої роботи ми зробили для себе такий висновок. Треба об’єднувати зусилля. Чому? Тому що у багатьох людей, які проходять до нас за правовою допомогою, неспокійно на душі. Те, що люди пережили під час перебування у зоні АТО, нікуди не дівається. За досвідом країн, у яких ідуть війни, приблизно через рік після повернення з фронту, ці проблеми проявляються. Є два шляхи: або “забивати” усе це далеко в себе, або щось з цим робити. Другий вихід — кращій. І у цьому випадку важливо звертатися до професіонала. Таким професіоналом є психолог Андрій Калита, керівник Центру духовного розвитку “Джерело життя”. Він також відомий як священик, капелан”, - сказала Наталія Бімбірайте.

Вона також зазначила, що “Правовим простором” і центром “Джерело життя” протягом тривалого часу вивчалася ситуація у районах області:

“Ми їздимо по районним центрам, щоб познайомитися з учасниками АТО і їх родинами. І членам родин тих, хто служить і має скоро повернутися, поясняємо, на що потрібно звертати увагу”.

За словами Наталії Бімбірайте, якщо виникає потреба у отриманні якихось документів з військової частини, де проходила службу той чи інший демобілізований, то найбільш ефективна така практика:

“Ми через свої контакти, через волонтерів, військових шукаємо людей, які зараз служать у цій частині, і ці люди на наше прохання оформлюють документи для демобілізованих. Бо якщо завертатися до частини у офіційному порядку, можна чекати відповіді і місяць, і два, протягом яких демобілізований не отримує статусу учасника АТО і відповідних пільг”.

Також керівник інформаційно-ресурсного центру “Правовий простір” розповіла по те, що у Херсоні відбудуться чотири психологічні тренінги для тих, кому потрібна фахова психологічна підтримка. Проїзд, проживання, харчування для учасників цих тренінгів — безкоштовні.

Наталія Бімбірайте запросила учасників АТО у разі виникнення потреби звертатися до центру “Правовий простір” і зазначила, що значна кількість проблем, які виникають у учасників АТО та їх родин, виникають через недостатню інформованість людей. Люди не знають, куди звертатися, як звертатися.

“Хочу всіх закликати: давайте доводити справи до кінця. Якщо є щось, на що ви або ваші рідні маєте право, але хтось заважає це право реалізовувати, напишіть письмову скаргу і подайте до відповідної установи. І прикрі випадки дуже швидко припиняться”, - сказала вона. 

 Довідка

Дві громадські організації – Інформаційний ресурсний центр "Правовий простір" (надає первинну безоплатну правову допомогуhttps://legalspace.org/) та Центр духовного розвитку "Джерело життя" (надає безоплатну психологічну допомогуhttps://www.facebook.com/jerelo.org/info/?tab=overview). Із першими правовими проблемами до нас почали звертатися мобілізовані першої хвилі, коли їх звільнили з роботи, хоча не мали права цього робити, і повертатися до нормального життя після демобілізації нікуди, а сім’ї лишалися без засобів для існування… А після першої хвилі демобілізації і самі бійці, дружини та батьки тих, хто повернувся з війни стали звертатися до психолога. Кожного місяця до юриста й психолога звертається близько 100-150 людей. До проблеми кожного ми ставимося індивідуально.

За правовою допомогу учасникам АТО та їх родинам звертайтеся на гарячі лінії:
093-14-77-303, 099-46-83-848. Особистий прийом юриста по понеділках - з 10 до 15 години за адресою: м. Херсоні, вул. Фрунзе 2, оф. 6.

За психологічною допомогою звертайтеся: м. Херсон, вул. Перекопська, 3, контактний телефон 050-418-1001.
За допомогу в організації заходу та інформаційну підтримку обидві організації дякують Центру допомоги учасникам АТО при Херсонській облдержадміністрації, Бериславській районній державній адміністрації, місцевим партнерам і волонтерам.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ