Підтримати нас

Херсонська облрада «рекламує» прийом у одіозного кардіохірурга

Автор статті
25 березня 2019 12:07
735
Поширити:

У вівторок, 26 березня, до Херсона завітає фігурант декількох журналістських розслідувань з питань корупції на мільйони доларів, директор Інституту серця Борис Тодуров.

Його приїзд анонсує сайт Херсонської обласної ради. Звичайно, там немає ні слова про корупційні та громадські скандали, що супроводжували Тодурова останніми роками.

Ось лише одна з корупційних схем за участі родини професора, про які писали журналісти-розслідувачі:

«Статки очільника Інстутуту серця може дещо пояснити низка комерційних структур, в яких простежується зв’язок  із родичами або оточенням Бориса Тодурова. Це приватні фірми, які заробляють саме завдяки державному Інституту серця.

Наприклад, ТОВ “Профі Ко” має феноменальні успіхи лише на тендерах Інституту серця. За два роки ця контора отримала від державного Інституту під керівництвом Тодурова майже 15 мільйонів гривень. Понад 13 з цих мільйонів – це результат перемоги на двох тендерах, на яких Інститут Серця купив шовні матеріали. Обидва пройшли за однаковою  схемою: один і той самий конкурент лупив максимальну ціну. “Профі Ко” трішечки знижувала її і перемагала. Виходило дорожче ринку. Але найцікавіше, що МОЗ паралельно теж купувало шовні матеріали і забезпечувало ними Інститут серця безкоштовно.»

Так само, за даними що отримали журналісти, в Інституті серця за гроші робили безкоштовні операції, які передбачені наказом Міністерства охорони здоров’я:

«Це підтверджує такий свіжий випадок. 27 січня 2019 мешканець Прилук Віктор Ляскун звернувся до лікарні із раптовим погіршенням здоров’я. Після обстеження його одразу повезли до Києва, в Інститут серця. Там сказали, що потрібна негайна операція через об’ємну пухлину серця, от тільки коштуватиме операція 100 000 грн. Запитали, чи є в пацієнта  такі гроші. Їх не було. Тоді в Інституті сказали, що зроблять операцію в борг, але гроші потрібно зібрати до кінця тижня. Щоб розрахуватися із рятівниками, гроші збирали усім містом.

У Інституті імені Амосова зробили понад 900 операцій із подібним діагнозом — це найбільший показник в Україні. З них п’ятсот — на рахунку професора Ростислава Вітовського. Він переконаний, ця операція не може коштувати 100 000 гривень. Вона навіть мала бути безкоштовною для пацієнта, адже потрапляє під наказ МОЗ.  “Що стосується термінової операції, то для цих пацієнтів у нас повне забезпечення”, - каже Вітовський».

Також Борис Тодуров відомий тренінгом з навчання персоналу медзакладів щодо протидії активістам. Він навів приклад Юрія Крисіна, якого в лютому 2018 року активісти знайшли в дитячому відділенні Інституту серця. Крисін — кримінальний авторитет та керівник тітушок, засуджений за організацію вбивства журналіста В’ячеслава Веремія під час Революції Гідності. Спочатку суд засудив Крисіна на 4 роки умовно. Після цього рішення журналісти та активісти стали виходити на акції протесту з вимогою справедливого суду. Перед апеляційним засіданням у Крисіна начебто почалися проблеми зі здоров’ям, після чого його виявили у підпорядкованому Борису Тодурову дитячому відділенні Інституту серця.

Саме на кейсі з Крисіним Тодуров розбирав можливий розвиток подій та моделі поведінки з активістами. Наприклад, радив санітаркам вилити їм на голову відро води або будь-яким іншим чином спровокувати агресію.

Детальнніше про корупційні схеми Бориса Тодурова на посаді керівника Інституту серця дивіться у розслідуванні:

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ