Підтримати нас

Херсонець, автор найкращого роману «Коронації слова»-2017, на презентації книги-переможиці розкрив свою таємницю. ФОТОРЕПОРТАЖ

Vgoru
Автор статті
03 листопада 2017 17:45
866
Поширити:

Історію виникнення свого літературного псевдоніму, Віктор Вальд, розповів під час презентації свого нещодавно виданого роману «Останній бій Урус-шайтана» херсонський письменник Віктор Михайлов.

Презентація пройшла в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Куліша.

Роман «Останній бій Урус-шайтана» в червні цього року удостоївся не тільки головного призу міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», а й ще двох нагород цього конкурсу - спеціального призу «Золотий пістоль» за кращій гостросюжетний роман і вперше врученого на «Коронації слова» спеціального диплома «За знання культури, побуту мусульманського світу і їх правдивий виклад».

«Останній бій Урус-шайтана» - історико-пригодницький роман, дія якого відбувається в кінці XVII століття.

«Тоді, - розповів Віктор Михайлов, - відбувалося колосальне цивілізаційне протистояння, і практично кожен день був вирішальним для долі Європи: Османська імперія претендувала на роль світової супердержави, активно вела загарбницькі війни, а християнський світ протистояв цьому. Центральна подія роману — Віденська битва, що відбулася 12 вересня 1683 року, коли перемога християн назавжди поклала край завойовницьким війнам Османської імперії на європейській землі. І в цій битві, за деякими джерелами, вирішальну роль зіграла кінна атака українських козаків, які воювали в складі об'єднаної армії під командуванням короля Речі Посполитої Яна Собеського. Саме цей факт мене особливо вразив, виникла ідея написати роман. Але я вирішив показати козацтво, його славну історію, його героїзм очима... ворога, кримськотатарського воїна (в ті часи кримський хан був васалом Османської імперії). Значна частина роману — опис подорожі цього воїна, який мріяв викликати на поєдинок кошового отамана Івана Сірка».

Роман підписаний літературним псевдонімом Віктора Михайлова — Віктор Вальд. На презентації письменник розповів, як виник цей псевдонім. Сталося це кілька років тому, коли Михайлов готував до друку свій роман «Кат». Українські видавці сподівалися, що роман зацікавить їх західних колег, і запропонували письменнику придумати для себе псевдонім, який був би привабливим для європейського читача.

«Я намагався це зробити, але нічого не виходило, - розповів письменник. - І тоді запропонував видавцям самим придумати мені псевдонім, якщо у них виникла така ідея. Через три дні мені телефонують і кажуть, що є псевдонім. Вони звернули увагу на те, що я у передмові до книги згадав про слова Тараса Шевченка, який з болем писав про зневагу українців до власної історії і зазначав, що ми немов би чекаємо чергового німця, який розповість нам, як ми колись жили. Кажуть: «Ти розповідаєш нам про нашу історію, ось і будеш таким «німцем». Твій псевдонім — Вальд, що німецькою - «ліс».

На презентації директор і художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Куліша Олександр Книга сказав, що зараз роман читають два режисери, херсонський і київський, і не виключено, що в майбутньому буде підготовлена його сценічна версія. Письменник додав, що його мрія - екранізація роману. Але зазначив, що розуміє: це — справа не найближчого майбутнього, бо історичні фільми — дуже дорогі проекти, які наш кінобізнес зараз не «потягне».

${gallery:736c7af73190aa3b51bd1767d3e26c37}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ