Підтримати нас

Херсон на всеукраїнському Фестивалі писанок представлять художники-авангардисти. ФОТОРЕПОРТАЖ

Vgoru
Автор статті
27 березня 2017 09:25
851
Поширити:

Писанки, виконані відомими у Херсоні художниками-авангардистами, будуть представлені на традиційному всеукраїнському Фестивалі писанок.

Мега-писанки завдовжки 90 сантиметрів та 60 сентиментів у діаметрі, які від Херсонщини будуть відправлені на цей фестиваль, автори представили на презентації, яка пройшла біля Обласного Центру народної творчості.

Вперше у цій події взяли участь не тільки художники, які працюють у традиційній манері, а ще й авангардисти. Свої роботи представили Єлизавета Шваб, Анастасія Чібіцева та Микита Гришко.

Єлизавета Шваб представила писанку “Придивляйтесь до людей”, виконану у стилі поп-арт. Робота Анастісії Чібіцевої “Один гріх на всіх” - філософська алегорія на біблійні мотиви. Микита Гришко назвав свою писанку “Сінто”, бо створив її під враженням статті про японське весняне свято Створення Світу, яке, за словами митця, має чимало спільних атрибутів з українським Великоднем.

Як розповіла організатор презентації, методист Херсонського обласного Центру народної творчості Наталія Зарічна, на Фестиваль писанок, який проводиться щороку у Київі на Софіївській площі, від Херсонщини будуть представлені вісім мега-писанок — і роботи авангардистів, і витвори митців-традиціоналістів.

“У минулому році ми теж брали участь у такому фестивалі, і роботи наших художників увійшли в сто кращих писанок України”, - розповідає Наталія Зарічна.

Одна з писанкарок, яка брала участь у минулорічному фестивалі, Олександра Паранченко, представила для фестивалю цього року свою нову роботу - “Дерево життя”, виконану у манері традиційного українського народного живопису.

Фестиваль писанок проводиться у Київі на великодні свята вже кілька років.

Писанка — яйце, декороване традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників. Цей вид мистецтва поширений у багатьох народів світу. З писанками і фарбованими яйцями (крашанками) пов'язано безліч легенд, повір'їв, переказів, звичаїв, традицій, обрядів, які виникли ще в язичницьку добу, видозмінювалися, а з прийняттям християнства набули нової якості — пов'язаної з дійством освячення паски під час найголовнішого християнського свята — Великодня. Звідси і їхня назва — «великодні яйця».

${gallery:14cb3797102e025c3e011a96fa4c99f4}

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ