Підтримати нас

Кемерон про справу Литвиненка: заходи проти РФ посилять

Vgoru
Автор статті
22 січня 2016 04:00
220
Поширити:

Британський прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив, що Британія посилить заходи проти Росії - після публікації висновків громадського дізнання у справі про убивство колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка.

Пан Кемерон у коментарі ВВС назвав убивство Олександра Литвиненка "акцією, здійсненою на замовлення держави".

"Ця доповідь підтверджує те, що ми завжди підозрювали, і у що вірив наш уряд у часи цього жахливого убивства - що це була акція, здійснена на замовлення держави", - сказав британський прем'єр.

"Не сумнівайтеся, на цю шокуючу подію ми вже відповіли багато років тому, коли вона тільки сталася, і сьогодні ми знову посилюємо наші дії, - додав він. - Заходи, які ми додаємо сьогодні - це подальше блокування активів, а також запит до слідчих органів про те, що ще можна зробити".

Водночас пан Кемерон зазначив, що Британія не може відмовитися від співпраці із Росією у вирішенні кризи у Сирії.

"Чи маємо ми на якомусь рівні продовжувати мати якісь відносини із ними (з Росією. - Ред.), оскільки нам потрібне вирішення сирійської кризи? Так, маємо. Але ми робитимемо це із ясним поглядом і холодним серцем", - пояснив він.

"Грубе порушення міжнародного права"

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Тереза Мей назвала вбивство Олександра Литвиненка в Лондоні "грубим і неприйнятним порушенням головних засад міжнародного права і цивілізованої поведінки".

В заяві в британському парламенті після публікації висновків громадського дізнання в справі вбивства колишнього офіцера ФСБ Тереза Мей назвала неприйнятною відмову Росії співпрацювати зі слідством.

Тереза Мей повідомила, що проти головних підозрюваних у вбивстві - Андрія Лугового і Дмитра Ковтуна - запровадять персональні санкції, такі як замороження їхніх активів у британських банках.

Мей сказала також, що британський Форін-офіс викликав посла Росії у зв'язку з висновками громадського дізнання.

Володимир Путін та Микола Патрушев названі як імовірні замовники вбивства на вулицях Лондона

Вона додала, що відмова Росії співпрацювати зі слідством є одним з проявів політики Кремля останнього часу, який вдається до таких порушень міжнародного права, як незаконна анексія Криму і розпалювання конфлікту на сході України.

Хто замовник убивства?

Суддя Роберт Овен, який головував на громадському дізнанні в справі Литвиненка, сказав після оприлюднення звіту, що підозрювані у отруєнні радіоактивним полонієм-210 Дмитро Ковтун і Андрій Луговий не мали персональних причин його вбивати і діяли, найімовірніше, за наказом голови ФСБ Миколи Патрушева і за вказівкою президента Росії Володмира Путіна.

Володимир Путін "ймовірно, схвалив" убивство колишнього співробітника російських спецслужб Олександра Литвиненка, заявив суддя Роберт Оуен під час оголошення результатів громадського дізнання у цій справі у Високому суді Лондона.

За словами судді, дізнання довело, що працівники ФСБ Андрій Луговий і Дмитро Ковтун отруїли Олександра Литвиненка радіоактивним полонієм-210.

Висока ймовірність того, що вони діяли саме за наказов ФСБ, наголосив Роберт Оуен. Їхні дії "ймовірно, були схвалені" тодішнім керівником відомства Миколою Патрушевим.

Патрушев очолював ФСБ з 1999 до 2008 року. Зараз він є секретарем Ради нацбезпеки Росії.

Вдова Литвиненка Марина заявила: "Дуже рада, що слова, вимовлені моїм чоловіком на смертному ложі, коли він звинуватив у своєму вбивстві Путіна, були підтверджені в англійському суді з найвищими стандартами незалежності й справедливості".

 
Марина Литвиненко з сином Анатолієм біля будівлі суду

Андрій Луговий у коментарі російському агентству "Інтерфакс" назвав висновки громадського дізнання політично вмотивованими.

"Звинувачення на мою адресу абсурдні. Як ми і очікували, сенсації не сталося. Озвучені сьогодні результати розслідування в черговий раз підтверджують антиросійську позицію Лондона, зашореність і небажання англійців встановити справжню причину загибелі Литвиненка", - цитує агентство Андрія Лугового.

Олександр Литвиненко помер у Лондоні 23 листопада 2006 року, як встановила експертиза, в результаті отруєння радіоактивним полонієм-210.

Андрій Луговий та Дмитро Ковтун свою причетність до вбивства послідовно заперечують.

Росія у 2007 році відмовила в екстрадиції Андрія Лугового. Суддя Роберт Оуен очолив громадську дізнання в січні 2015 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ