Підтримати нас

Карантин для шахраїв не перешкода

Автор статті
17 травня 2020 04:14
634
Поширити:

Карантин має негативні наслідки для багатьох жителів Херсонщини. Хтось зазнав значних збитків у бізнесі, когось звільнили з роботи, а декого відправили у відпустку за власний рахунок.

Проте шахраї продовжують активну діяльність у нашій області, не втрачаючи прибутків. Як їм це вдається – у матеріалі Тетяни Назаренко.

З початку введення карантину, а саме протягом останніх двох місяців, слідчі підрозділи ГУ Нацполіції області відкрили 444 кримінальні провадження за фактами шахрайських дій. За дев’ятьма з них розслідування завершені та направлені до суду з обвинувальними актами, близько половини справ перебувають у стадії досудового слідства, решту закрито через відсутність складу злочину. Всього ж з початку року правоохоронцями Херсонщини зареєстровано близько 1000 кримінальних проваджень.

Хоча зловмисники переважно використовують старі «схеми», люди продовжують їм вірити

Так, днями шахраї ошукали одразу двох жителів м. Нова Каховка. 92-річний дідусь передав шахраям 2 тисячі доларів США та 37 тисяч гривень на лікування онука, який начебто потрапив у аварію. А 83-річна пенсіонерка втратила 500 доларів США, 200 Євро та 1500 гривень за непритягнення до відповідальності її доньки, яка начебто скоїла ДТП. Тільки після цього літні люди зателефонували своїм близьким та зрозуміли, що їх обдурили. 

За даними слідчого управління ГУ Нацполіції, цей вид шахрайств є найбільш розповсюдженим на території Херсонщини. Найчастіше так обманюють літніх або необізнаних у темі людей.

Аферисти продовжують виманювати кошти і під виглядом реалізації товарів або послуг  у мережі Інтернет. Зокрема, шляхом передачі завдатку, оформлення «виграшу», відшкодування транспортних витрат, тощо. Після перерахування грошей зі зловмисниками зникає зв’язок. Правоохоронці зазначають, що здебільшого у таких оголошеннях вказують дуже низькі ціни та пропонують інші привабливі умови.  

Не втрачають актуальності різноманітні маніпуляції з банківськими картами, коли зловмисники пропонують замінити картку через завершення терміну дії, індексувати суму грошей на рахунку, переказати неіснуючий «виграш». Хоча такий спосіб не новий, досі чимало людей самі повідомляють номери карт, коди, вказані на звороті, а також свої ідентифікаційні дані.

Останнім часом шахраї почали застосовувати нову схему зняття коштів з банківських карт

Як повідомили у слідчому управлінні ГУ Нацполіції області, аферисти, які телефонують під виглядом працівників контакт-центру одного із операторів стільникового зв’язку, під будь-яким приводом отримують особисту інформацію за номером телефону потерпілого. Наприклад, про дату і час здійснення останніх телефонних з’єднань, останніх абонентів, яким телефонували потерпілі, PUK-код сім-картки, реквізити банківської картки, тощо. Отримавши цю інформацію, злочинці мають змогу змінювати пін-коди карток, здійснювати платежі, знімати готівку, оформлювати кредити.

Правоохоронці закликають жителів Херсонщини бути обачними. Жертви та свідки шахрайств мають обов’язково телефонувати до поліції за номером 102. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ