Підтримати нас

Кам`янська Січ відзначатиме 310-ту річницю

Автор статті
27 вересня 2019 10:20
1,015
Поширити:

Кам'янська Січ є унікальною історико-археологічною пам'яткою і цього року мекка південного запорозького козацтва відзначатиме 310-ту річницю з свого моменту заснування.

Про це повідомляється на сайті Херсонської ОДА.

Напередодні відзначення цієї дати облдержадміністрація спільно з Національним заповідником «Хортиця» організували круглий стіл, під час якого обговорили значимість Січі як історичної пам`ятки, можливості її збереження та розвитку як туристичної локації, проведення археологічних досліджень та важливість ідеологічної вагомості Кам`янської Січі у сучасних геополітичних реаліях.

«Кам’янська Січ була тим місцем, де плекали силу козацьку, де гартували волю козацьку. Саме на Кам’янській Січі народжувались рядки першої української Конституції та створювалася багатогранна духовність нації. Українців у різні періоди історії постійно намагалися приборкати й схили на сторони інших держав, але ми не здавалися. Так і сьогодні ми вимушені доводити власну самобутність, самостійність і незламність. Тож мусимо зберігати й розвивати історичну спадщину в уособленні Кам`янської Січі, аби нинішнє покоління й діти були впевненими у непохитності й міці української нації» - зазначив перший заступник голови ОДА Дмитро Бутрій.

Начальник управління культури облдержадміністрації Світлана Думинська додала, що з моменту відзначення 300-ої річниці Січі настав новий період у її розбудові:

«Багато зроблено й досліджено. Важливо, що сьогодні на Січі не працюють «чорні» археологи, тільки науковці досліджують це важливе для формування держави історичне місце».

Також говорили про нагальні проблеми й потреби у розвитку Кам`янської Січі. Світлана Думинська наголосила, що минулого року було реконструйовано дорогу саме до села Республіканець, де і знаходиться Січ, це позитивно впливає на розвиток місцевості як чергового туристичного об`єкту на Херсонщині.

По завершенні круглого столу учасники заходу відвідають саму Кам`янську Січ, де ознайомляться з перспективами включення до всеукраїнських туристичних маршрутів, інфраструктурною складовою, залученням державних та приватних інвестицій, оцінкою впливу на розвиток територіальних громад та регіону в цілому.

На Кам`янській Січі презентують проекту «Детального плану території Кам’янської Січі» та презентують історичні матеріали Бериславського районного історичного музею.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ