Підтримати нас

Історичний фестиваль LEGIO HISTORICA Херсон. Огляд події

Автор статті
10 жовтня 2018 06:11
942
Поширити:

Вихідними, 6 та 7 жовтня, в Херсоні відбувся  фестиваль LEGIO HISTORICA. Херсон.

Його організатори  поставили перед собою амбітну мету: розповсюдити досі невідомі чи навіть навмисне забуті факти нашої історії не лише у столиці, яка завжди рясніє розмаїттям подій та фестивалів, а й в регіонах. Зокрема, в Херсоні, адже нині місто є форпостом нашої держави.

Зважаючи на перебіг інформаційної війни, що проводить наш північний сусід, історики за своїм покликанням відчули потребу “озброїти” громадян тими знаннями, що довгий час викривлялися та знищувалися пропагандою панівних режимів.

Хоча мета фестивалю є серйозною та відповідальною, але форма його втілення була доволі інтерактивною та розважальною.

Так, під час фестивалю відвідувачі вільно переміщувалися локаціями і навіть могли зіграти в настільну гру на історичну тематику.

Або ж придбати собі за знижкою на книжковому ярмарку цікавинку від “не мейнстрімних” видавництв “Кліо”, “Лаурус” та “Ніка-Центр”.

Книга, що змінила парадну форму сучасного українського війська

Під час презентації проекту “Likbez. Історичний фронт” його координатор Кирило Галушко представив книгу “Історія українського війська”, що вперше за останні 80 років відтворила науково-популярний виклад історії українського війська.

Саме завдяки оприлюдненим у книзі реконструкціям вигляду українських вояків, вдалося звернути увагу командування вже сучасного українського війська на те, що настав час відходити від радянських зразків форми та відроджувати ту, в якій українці виборювали свободу.

Так, минулорічного параду до Дня Незалежності наші військові крокували Хрещатиком у новій парадній формі, що отримала розвиток від форми Української Народної Республіки зразка 1919 року.

У рамках фестивалю свій доробок презентували представники кафедри історії, археології та методики викладання Херсонського державного університету.

Їх посібник “Херсонщина: від найдавніших часів до сьогодення” допомагає побачити та пізнати наукову картину історичного минулого, пов’язати події світової та вітчизняної історії на прикладі території, котру обіймає сучасна Херсонська область.

Утім, його розробники ще в пошуках можливостей розповсюдити цю працю для ширшого кола читачів.

Завідувач кафедри історії, археології та методики викладання ХДУ Наталя Кузова.

Активний відпочинок + вивчення історії краю

Соціальний проект “Мандруймо Херсонщиною” закликає всіх активних херсонців не засиджуватися вдома перед екранами моніторів, а рушати пізнавати історію краю наочно - в подорожі.

Пропонуються не тільки піші мандрівки містом чи турпоходи областю, а й велосипедні або ж водні прогулянки на байдарках. 

Співкоординатор проекту Вадим Яровий визначає мету цього проекту в тому, щоб показати всім бажаючим красу Херсонщини, надихнути на подорожі та дослідження дивовижних місць України. Допомагає їм в цьому - Національна спілка краєзнавців України.

Співкоординатор соціального проекту «Мандруймо Херсонщиною» Вадим Яровий.

Херсонщина духовна

Надзвичайно насиченою вийшла лекція Антона Костенко, головного бібліотекаря з питань координації Херсонської централізованої бібліотечної системи,  про “Християнські традиції й новації в історії старого Херсона”.

Як виявилося, на початку ХХ сторіччя Херсонщина не пасла задніх у культурному розвитку і мала доволі потужно розвинені християнські громади.

Однією з таких громад були так звані “обновленці”, представники Української Синодальної церкви. Хоч вони і визначали проросійський вектор панівним але змагалися за справжні оновлення Православної Церкви і намагалися протиснути українізацію в богослужінні, не плазуючи перед більшовиками. Вони змогли об’єднати довкола себе чималу кількість прихильників, але повністю були винищені сталінським режимом в 1941-му й забуті на довгі роки.

Ще один приклад вагомого культурного внеску не лише в історії Херсона, а й загалом  України,  здійснено турботою Української Автокефальної Православної Церкви. Саме в Херсоні з 1926 по 1927 рік переклали та надрукували перше україномовне видання Євангелія.

Перший день фестивалю завершила піша екскурсія “Український Херсон: траєкторія доль та подій”, організована представниками бібліотеки ім. О.Гончара, пані Оксаною Токовило та пані Світланою Шавловою. Під час цієї прогулянки відвідувачі фестивалю дізналися про безліч подій, що спіткали херсонців під час визвольних змагань.

День другий

Розпочався з екскурсії виставкою літературного відділу Херсонського обласного краєзнавчого музею. Вона більш детально розкрила діяльність проукраїнських постатей культурного життя Херсона початку ХХ сторіччя. Одначе саме ці події старанно викривлялися режимом і тому краєзнавцям музею довелося докласти чимало зусиль, аби наново їх відтворити.

Для цього вони працювали не тільки з архівами, а й збирали свідчення серед нащадків видатних херсонців. Декотрі з них народилися вже на іншому континенті.

Продовжився фестиваль розвінчуванням історичних міфів та легенд  про 1917 рік викладачем “Києво-Могилянської академії” Віталієм Скальским, котрий навів аргументи щодо безлічі міфів довкола битви під Крутами, постаті Симона Петлюри та “Кримської Народної Республіки”.

Завершив фестиваль “запеклий” історичний квіз. Учасники змагалися за примірник сучасного історичного атласу України і сусідніх земель “Terra Ucrainica”, котрий представив один з його укладачів та учасників проекту “Likbez.Історичний фронт” Євген Синиця.

Боротьба за примірник була по-справжньому епічною, адже всі учасники демонстрували неабияку історичну ерудованість і під час додаткового раунду вдалося визначити переможця.

Таким був фестиваль Legio Historica в Херсоні. Організатори обіцяють не припиняти свою діяльність в нашому місті та провести його знов.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ