Підтримати нас

Ходять по домівках і погрожують — окупаційна влада посилила тиск на херсонських вчителів, щоб змусити їх співпрацювати

Vgoru
30 липня 2022 06:51
901
Поширити:

На Херсонщині окупаційна влада примушує освітян працювати за російськими стандартами. За місяць до початку нового навчального року тиск посилився — ходять по домівках, вишукують вчителів, погрожують та змушують до співпраці.

Вчителька сільської херсонської школи розповіла Суспільному, що до неї додому прийшла незнайома жінка. Шукала саме її.

"У нас населений пункт невеликий, тому багатьох освітян я знаю, але це невідома мені жінка. Вона прийшла, російською мовою, дуже ввічливо почала вмовляти перейти до них працювати за російськими стандартами. Казала, що ви ж розумієте, що це назавжди. Я твердо відповіла, що в мене був час подумати, в мене був час визначитися, і я знаю, за якою програмою я буду навчати наших дітей", - розповіла вчителька.

Тиск на працівників освітньої галузі з боку окупаційної влади посилюється, підтверджує голова обласної ради Олександр Самойленко. Каже – доходить до шантажу та погроз.

"Їм треба зробити картинку на 1 вересня, щоб показати, що вони дійсно запустили навчальний процес. Але ж ми бачимо результат, що сьогодні можна на пальцях перелічити, скільки в нас закладів пішло на співпрацю", - каже Самойленко.

Більшість педпрацівників до кінця серпня у відпустках, розповіла вчителька з Херсона, і в їхньому виході на роботу окупаційна влада не впевнена.

"Відомо, що окупантам не вистачає кадрів, тому людей для роботи в школі набирають просто на вулицях не цікавлячись освітою, ні досвідом. Наприклад, мені одна знайома розповіла, що вона їхала в тролейбусі з базару, і їй незнайома жінка запропонувала йти в школу працювати вчителем. Окупанти 1 вересня планують запустити такі школи як : 1, 6, 12, 27, 30, 31, 35, 52, 57 та фізико-технічний ліцей. Це не означає, що всі колективи названих шкіл погодились на співпрацю. Приміщення деяких шкіл просто захопили, до них доступу вчителів та дирекції не має", - розповіла вчителька.

Тимчасова виконувачка обов'язків Херсонського міського голови Галина Лугова розповіла, що тиск на вчителів відбувається силовими методами.

"Орки захопили будівлі інклюзивно-ресурсних центрів. Озброєні військові увійшли також до школи номер 50 і в супроводі нового директора школи були в 52. Ми знаємо, що там орки призначили свого керівника. Кілька годин утримували завгоспа 50-ї школи, погрожували йому і змусили віддати особові справи дітей цього навчального закладу. І сказали, що тепер ці діти будуть навчатися в 52-й школі", - розповіла Лугова.

Попри всі погрози на освітян співпрацювати з окупаційною владою погоджуються одиниці, розповіла Галина Лугова. Щоб уникнути небезпеки, за словами жінки, треба виїхати з окупованої території. Якщо такої можливості немає, вчителі та вихователі можуть оформити простій і не виходити на роботу.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів