Підтримати нас

Херсонський художній музей показав викрадені росіянами картини

Vgoru
Автор статті
05 червня 2023 07:37
936
Поширити:

Херсонський художній музей ім. О. Шовкуненка бере участь у міжнародному проєкті Museum Week. Це всесвітня подія, яка проходить упродовж одного тижня щороку за участю музеїв, асоціацій та культурних установ. Про це повідомляє Херсонський художній музей.

Перша тема Музейного тижня — довкілля.

“Сьогодні, ми, як ніколи раніше, усвідомлюємо небезпеку бурхливого розвитку машин, автоматики, роботів, загрозу, яку несе з собою ядерна енергетика, нецільове використання природних ресурсів тощо. Художники сучасності також реагують на ці проблеми своїми творами, фарбами, настроєм картин, які мають свідчити про небезпеку, кричати про неї, змушувати людей шукати можливості для збереження краси того Божого створіння, яке власне їх попередники так самовіддано прославляли у віках”, — ідеться на сторінці музею.

На сторінці пропонують ознайомитися з картинами, які були викрадені з колекції Херсонського художнього музею ім. О. Шовкуненка російськими окупантами на початку листопада 2022 року та незаконно вивезені до анексованого Криму. 

Це такі картини, як

  • Акоп Акопян. Виноградний сад навесні. 1972. Полотно, олія.
  • Олексій Шовкуненко. Завод працює. Донецьк. 1937. Папір на картоні, акварель, гуаш.
  • Володимир Хоренко. Донецький металургійний. 1972. Полотно, олія.
  • Ельжбета Вирожемська. Індустріальний пейзаж у Катовицях. 1977. Полотно, олія.
  • Ромуальдас Балінскас. Меліоратори. 1985. Полотно, олія.
  • Сергій Сова. Київ робочий. 1986. Полотно, олія.

Найімовірніше місце їхнього перебування — Центральний музей Тавриди в Сімферополі.

Нагадаємо, співробітникам Херсонського художнього музею вдалося ідентифікувати ще дві картини, які в жовтні минулого року викрали російські загарбники.  Встановили полотно “Реставратори” латвійського художника Карліса Добрайса та картину “В Горках” Народного художника України Леоніда Лабенока. 

Раніше музейники вже ідентифікували “Натюрморт з кавуном” Олексія Шовкуненка, три роботи народної майстрині декоративного мистецтва Людмили Петрової та інші твори мистецтва.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ