Підтримати нас

Херсонці в окупації потребують психологічної, інформаційної та фінансової підтримки - експерти

Vgoru
Автор статті
24 травня 2022 08:12
787
Поширити:

Спротив окупації жителів Херсонської області чинитимуть довше за чіткої підтримки з боку держави – і психологічної, і інформаційної, і фінансової.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Херсонщина в умовах окупації. Врядування, пропаганда, репресії» заявила херсонська громадська активістка, експертка Ольга Жукова, яка виїхала на початку травня на територію, що контролюється ЗСУ.

«Спротив чинити можна буде легше і довше, якщо буде чітка підтримка держави … Це і психологічна підтримка, і інформаційна підтримка, бо коли в тебе є доступ до інтернету, ти можеш мати альтернативні джерела інформації», - каже Жукова.

Зокрема, вона зазначила, що її родина, завдяки застосунку «Дія» отримувала інформацію, підключившись до українського радіо, коли не було інтернету, а коли інтернет з’явився – користувалися послугами українського онлайн-телебачення.

Вона підкреслила, що онлайн-сервіси – це справжня «революція України», яку треба підтримувати і розвивати. За словами експертки, в окупації можна виживати, оскільки є можливість здійснювати онлайн-платежі, отримувати онлайн-послуги. На переконання експертки, такі сервіси потрібно все більше розвивати, щоб жителі могли отримувати адміністративні, освітні, соціальні послуги онлайн.

Друге – це фінансовий ресурс, якщо він є, людина в окупації має можливість якомога довше не йти на контакт з ворогом, ігнорувати окупанта і, відповідно, не йти з ним на жодні форми співпраці, каже Жукова.

Як зазначила громадська активістка, недостатньо лише слів про те, що про Херсон пам’ятають, потрібна дуже чітка комунікація з боку держави, цього на сьогодні не вистачає.

Виконавча директорка громадського центру «Нова Генерація» (м. Херсон) Оксана Глєбушкіна, своєю чергою, зазначила, що жителі області в окупації мають єдине завдання – вижити фізично. Вона вважає, що дуже важливо казати про те, що ті, хто залишився у Херсоні – це не зрадники.

Глєбушкіна підкреслила, що це завдання вижити – воно подвоєне для тих, хто залишився і виконує свій професійний обов’язок. Такі жителі області фактично мають крім завдання вижити і залишитися живим, ще й завдання залишитися вірним присязі, бути таким, кого не засудять за колаборацію. Тому вони потребують чітких інструкцій. Зокрема, за її словами, інструкції, які були раніше для представників органів місцевого самоврядування з приводу того, що треба виїхати з окупованої території – для Херсона звучать як знущання за відсутності зелених коридорів, коли виїхати не можна або дуже ризиковано.

Крім того, в умовах відсутності зелених коридорів, виникає питання - за рахунок чого жити. Працівники сфери освіти – вчителі, наразі отримують 2/3 зарплати, працівники органів місцевого самоврядування – частина пішла у відпустки, частина звільнилися, частина отримують 2/3 зарплати. Як підкреслила Глєбушкіна, з одного боку, навантаження збільшилося на тих, хто залишився і продовжує працювати, з іншого боку, для тих, хто отримує гроші з місцевого бюджету – загроза з наближенням закінчення фінансового року, бо місцевий бюджет не наповнюється.

Так само необхідно розуміти, яким чином держава буде забезпечувати матеріальну підтримку освітян в умовах окупації з 1 вересня. «У нас велике питання, як взагалі зараз може бути забезпечений освітній процес з 1 вересня. Я маю на увазі і примус до зміни програм… і як буде нараховуватися… якщо реальна кількість учнів вона зміниться. І якщо не буде цієї «сітки» і норми 27 учнів на один клас – класи не відкриються…», - зазначила Глєбушкіна.

Наступне питання, як взагалі вони будуть здійснювати це навчання, якщо доведеться це робити ще в умовах окупації - дистанційно, фізично, каже Глєбушкіна. Наразі, на її думку, мають бути створені експертні групи, що будуть напрацьовувати механізми, що могли б допомогти людям на тимчасово окупованих територіях відчувати захищеність з боку держави.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ