Підтримати нас

Гана вийшла на перше місце в Африці з видобутку золота, але це дорого їй коштує

Автор статті
04 серпня 2019 15:00
801
Поширити:

Мільйон жителів Гани, африканського лідера з видобутку золота, кожного дня вручну видобувають дорогоцінний метал з ґрунту, отруюючи ртуттю і свинцем природу та власне тіло.

У 2002 році 19-річний Йо Нгоа, житель бідного містечка Бауді в західноафриканській Гані, вирішив наслідувати приклад старшого брата Пітера і влаштувався оператором дробильної машини на золотовидобувну шахту. Завданням юнака було розбивати породу на порох, з якого потім його товариші по цеху вимивали дорогоцінні самородки.

 
Золотовидобувачі в Гані, які працюють кустарними способами.

«Ці машини піднімали стільки пилу, що я був весь вкритий ним і дихав пиловими хмарами цілий день», - розповідає африканець журналістам Reuters.

Втім, на роботу хлопець не скаржився: зарплата у $60, а якщо пощастить, то і в $300 на тиждень з лишком компенсувала важкі умови праці.

 
Машини, які розбивають золоту руду на порох, піднімають багато пилу, що містить свинець та інші важкі метали.

Так Нгоа приєднався до мільйонної армії старателів, які щороку видобувають понад сотню тонн дорогоцінного металу - ключового експортного продукту 29-мільйонної Гани. Останні кілька років невисока вартість видобутку і сприятлива політика держави допомагали розвитку місцевого золотого промислу. У підсумку у 2018 році Гана стала лідером континенту з видобутку жовтого металу, потіснивши Південну Африку, яка утримувала цей статус протягом століть.

 
Більшу частину видобутку золота в Гані забезпечують невеликі шахти, в тому числі нелегальні.

За минулий рік у Гані видобули 4,8 млн унцій (136 тонн) золота, причому більшу частку цього обсягу забезпечили не великі міжнародні компанії, а невеликі шахти, в тому числі нелегальні. Не всі з них оснащені промисловим обладнанням і часто ведуть видобуток небезпечними кустарними методами.

 
Ганець, який займається кустарним видобутком золота, тримає в руці ртуть, яку при цьому використовують

Тут озброєні лопатою, насосами і шлангами африканці вимивають самородки дорогоцінного металу з викопаних вручну ям. Спочатку старателі промивають ґрунт у ситі, потім змішують осад із ртуттю, яка притягує до себе частинки золота. Отриману амальгаму підпалюють, і ртуть випаровується, отруюючи золотошукачів.

 
Ртуть притягує частинки золота з подрібненої на порох і змішаної з водою руди

На додачу до роботи з токсичними речовинами шахтарі щодня вдихають пил із високим вмістом свинцю та інших важких металів, що призводить до захворювань легенів, наголошують лікарі. Нгоа згадує, як у 2009 році помер його старший брат: 40-річний Пітер потрапив до лікарні з безперервним кашлем і носовою кровотечею і незабаром помер. У наступні роки смерть з подібними симптомами спіткала ще вісьмох золотошукачів.

 
Хлопчик, який працює на нелегальній шахті з видобутку золота в Гані

Ртуть із шахт отруює не лише старателів, а й ґрунт і водойми, б'ють на сполох екологи. У 2016 році вчені Гани за фінансової підтримки Університету Мічигану з'ясували: середній рівень вмісту ртуті у воді біля Бауді вдесятеро перевищує міжнародний рівень безпеки. До того ж розширення шахт призводить до вирубки дерев. За даними Інституту світових ресурсів, сьогодні Гана втрачає свої тропічні ліси швидше за будь-яку іншу країну світу.

 
Діти купаються у водоймі, забрудненій через кустарний видобуток золота

Незважаючи на загрозу для екології та власного життя, близько мільйона африканців продовжують видобувати жовтий метал на кустарних шахтах. Високі ціни на золото і недороге китайське обладнання роблять цей промисел значно прибутковішим за роботу на фермах какао-бобів і каучукових плантаціях, де платять від $5 до $10 на тиждень.

 
Чоловік пере одяг у річці, забрудненій через видобуток золота

Не покинув свою роботу і Нгоа. Навіть коли у 2016 році почав кашляти кров'ю і лікар прописав йому курс лікування від туберкульозу. Через три роки стан Нгоа погіршився, і у травні 2019-го він помер.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ