Підтримати нас

Гальмівний шлях… до об’єднання

Автор статті
25 липня 2019 06:23
636
Поширити:

Бургунська сільська рада Бериславського району тривалий час не може розпочати процедуру обговорення конфігурації об’єднання громад, аби зробити практичні кроки в напрямку сусідів, давно готових створити ОТГ. 

Селище Козацьке вимушено залишається на узбіччі реформ через інертність навколишніх громад – Бургунської та Одрадокам’янської сільрад. Про це пише газета Новий день

Відповідно до Перспективного плану формування територій громад області воно має стати адмінцентром ОТГ та упродовж кількох років терпляче пропонує сусідам ділове партнерство в новому статусі. Доволі самодостатня селищна рада та її голова Андрій Чирко були готові стати на шлях децентралізації та отримати реальний шанс для розвитку своїх територій ще в першій хвилі об’єднання. Мета прагматична та вигідна одночасно для всіх – отримати нові повноваження, ресурси, можливість реально впливати на стан справ, контролювати розпорядження землею за межами населених пунктів, брати участь у грантових програмах та проектах розвитку, отримувати в рази більше коштів та приваблювати інвесторів. Однак з кожним роком втрачених можливостей надія все це отримати та спрямувати на добробут місцевих мешканців тьмяніє.

Процес об’єднання гальмується самими ж потенційними його учасниками. Попри те, що на території району за цей час створено вже 3 об’єднані громади (Новорайська, Шляхівська та Милівська), у Козацькій ОТГ постійно знаходиться камінь спотикання – безліч причин відмовлятися через побоювання втратити то важелі впливу на прийняття рішень, то соціальну інфраструктуру. Ось і під час нинішньої зустрічі з регіональними консультантами АМУ місцеві депутати засипали не стільки запитаннями, скільки власними міфами про нібито пагубність реформ та застереженнями, що не хочуть опинитися «на задвірках». Однак, судячи із нинішнього стану справ, як у Бургундській, так і в Одрадокам’янській сільрадах, – до достатку та спроможності тут далекувато, хоч передумов для цього наддостатньо.

У зустрічі взяли участь голови Бургунської сільської та Козацької селищної рад, заступник Одрадокам’янського сільського голови, представники депутатських корпусів. Не зважаючи на те, що регіональний консультант АМУ з бюджетних питань Марія Кривецька надала повне економічне обґрунтування можливості створення ОТГ в форматі об’єднання вдвох або втрьох, розповіла про можливості повністю узгодити спільні дії, перспективи функціонування бюджетних закладів, подбати про покращення надання адміністративних послуг, учасники висловили незацікавленість у будь-яких змінах свого нинішнього життя.

Зрозуміло, що на їхнє рішення впливають і крупні землевласники, які не хочуть інвентаризації землі, яка імовірно, що в великих обсягах перебуває в тіньовій оренді. Що ставить хрест на перспективах розвитку населених пунктів та налаштовує проти змін місцеве населення, поширюючи байки про недосконалість реформи. Натомість, відповідно до розрахунків, тільки цьогоріч потенційна ОТГ, втрачає 1,5 млн. грн. інфраструктурної субвенції, колосальні суми від неофіційної здачі землі в оренду. Близько 5,7 млн. грн. ПДФО йдуть у районний бюджет замість того, щоб залишатися на місці та працювати на села. Втрачають і колосальні суми базової та додаткової дотації.

Консультанти надали фінансові та юридичні висновки та обґрунтування щодо можливостей створення спроможної ОТГ. Розповіли про перспективи розвитку, розширення повноважень, про можливості чіткого розподілу обов’язків та про представництво з обстоювання інтересів кожного окремого населеного пункту через депутатів та старост.

Поки на теренах Бериславщини дехто роками роздумує про доцільність об’єднання, сільські ради цього ж району розглядають можливості та приймають рішення (приміром, Веселівська сільрада) про приєднання до Новокаховської міської ОТГ – через греблю Каховської ГЕС. Таким чином відрізається шлях для подальшого об’єднання певних громад, які позбавляються спільної межі між собою.

«Вони надто довго думають, а ми хочемо розвиватися», – аргументують свої кроки ті, кому увірвався терпець чекати.

У цьому й полягає добровільність для тих, хто будь-що хоче змін та робить для них часом неймовірно складні кроки. Але для таких ніякі перешкоди не є приводом зупинятися – ні водні, не бездоріжжя, ні безкінечні примхи «незгодних».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ