Підтримати нас

Фінансування доріг зросте більш, ніж у три рази. Але проблему це не вирішить

Vgoru
14 березня 2016 09:48
203
Поширити:

Минулого тижня під час відкриття відремонтованої ділянки дороги Львів – Івано-Франківськ міністр інфраструктури Андрій Пивоварський повідомив, що в 2016 році на суцільні ремонти доріг буде витрачено понад 14 млрд грн. У минулому році на дороги було виділено з бюджету близько 4 млрд грн. Втім, навіть з урахуванням дворазового зростання грошей все одно недостатньо.

За словами Пивоварського, в ході реалізації карпатської програми з'ясувалося, що в Україні можна будувати дороги недорого за європейськими цінами. «В українських компаній є технічні можливості проводити якісні ремонти доріг за сучасними технологіями», - зазначив він.

“Під час ремонту ми можемо використовувати практично повністю місцеві матеріали. В даному проекті локалізація склала близько 90%", - додав Пивоварський.

"Якщо говорити про всю модернізацію доріг, то цих грошей не вистачить", - пояснив НВ глава прес-служби Укравтодору Олександра Орлова-Кобець. За її словами, на даний момент у Укравтодору знаходяться близько 170 тис км автодоріг загального користування і 97% з них потребують капітального та среднепоточном ремонті.

Директор департаменту стратегії дорожнього ринку Мінінфраструктури Роман Хміль розповів НВ, що для повної модернізації дорожнього господарства Україні необхідний 1 трлн грн. Щомісяця слід витрачати не менше 100 млрд грн, зазначає Хміль.

У 2016 році з держбюджету напряму буде виділено близько 6 млрд грн на ремонт доріг. Інше це надходження від експерименту на митницях в декількох регіонах, кредитні ресурси та інші джерела фінансування. На ці кошти буде відновлено суцільне покриття на більш ніж 1700 км автодоріг. Роботи почнуться по всій Україні з квітня.

За словами голови аналітичного відділу Eavex Capital Дмитро Чурін Україні не вистачає довгострокової стратегії розвитку автодоріг. Ще одна проблема, це небажання Верховної ради приймати закон «Про дорожній фонд» та інші законопроекти, спрямовані на успішне реформування дорожнього господарства. «Якщо фінансування зросте до 100 млрд грн і навіть будуть прийняті всі необхідні закони суттєві зрушення з дорожнім господарством все одно відбудуться не раніше, ніж через п'ять років. Але, поки ні про перше, ні про друге не йдеться. Грошей залишається катастрофічно мало», -- зазначає Хміль.

Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ