Підтримати нас

Фейки про декларації з лікарями

31 березня 2019 12:00
350
Поширити:

У Херсоні активно триває кампанія з підписання декларацій з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Причому за останній тиждень кількість пацієнтів, які бажають підписати договір з лікарем, значно зросла.

Основні питання, з якими звертаються херсонці, стосуються можливості отримати допомогу безкоштовно.

Як відзначають працівники реєстратур поліклінік міських лікарень, такий наплив хворих почався після анонсованої на минулому тижні в ЗМІ інформації про припинення фінансування лікування пацієнтів без декларацій.

Щоб зрозуміти ситуацію, ми спостерігали за ходом кампанії в дії, поговорили з пацієнтами і лікарями, звернулися до офіційних повідомлень МОЗ.

Деяка стурбованість, дійсно, відчувається, варто поспілкуватися з людьми, які очікували черги біля лікарських кабінетів в поліклініках. Хвилюються про те, що ризикують опинитися без медичної допомоги, що можуть виникнути труднощі при записі на прийом до лікаря, або при необхідності здати аналізи, пройти консультацію вузького спеціаліста, скористатися програмою «Доступні ліки».

Деякі також запитують: «А чи правда, що лікарні будуть приватизовані?» ...

Отже, дійсно 20 березня перед засіданням Кабінету міністрів в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила про те, що з 1 квітня МОЗ припиняє фінансувати лікування пацієнтів, які не підписали декларацію з сімейним лікарем. Через це лікарі зможуть обслуговувати тільки тих, з ким підписали декларацію. Разом з тим вона підкреслила, що в критичних ситуаціях - при невідкладному стані - поліклініки продовжать надавати безкоштовну допомогу будь-яким пацієнтам. Але щоб скористатися гарантованим безкоштовним пакетом послуг на первинній ланці, пацієнт повинен підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

Крім того, у МОЗ зазначається, що з квітня 2019 року не можна буде отримати рецепт за програмою «Доступні ліки» без підписаної декларації. А ось з липня 2019 роки без направлення сімейного лікаря медичні послуги в поліклініках частково будуть платними.

Що стосується приватизації лікарень - це неправда, як сьогодні кажуть, «фейк». Як пояснили в міському управлінні охорони здоров'я, ні в документах Херсонської міської ради, ні на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я України немає ні слова про те, що лікарні можуть бути приватизовані.

На сьогоднішній день в Херсоні декларації підписали понад 68% жителів.

Притому значна частина пацієнтів звертаються також з області.

У зв'язку з цим збільшилася завантаженість лікарів первинної допомоги. Так, наприклад, сімейні лікарі, вже набрали свій рекомендований ліміт пацієнтів, кажуть, що звернення бажаючих обслуговуватися «саме у цього лікаря» не припиняються, формуючи список «понад норму». У ці напружені дні один доктор оформлює до 20 декларацій на день. Когось не було в країні, хтось переїхав з іншого міста, а хтось просто не поспішав звернутися раніше. За словами цих фахівців, якщо пацієнт проживає у віддаленому районі, то, на жаль, вже доводиться відмовляти, немає просто фізичної можливості обслужити всіх.

Поряд з цим сьогодні в лікарнях ще досить лікарів, які не набрали граничне число пацієнтів. І, з огляду на відсутність крайнього терміну підписання декларації, можна в будь-який час підійти до поліклініки, обрати лікаря і укласти з ним договір.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ