Підтримати нас

Евакуація в Херсоні. Чому не всі погоджуються виїжджати?

Vgoru
Автор статті
09 червня 2023 13:49
852
Поширити:

Те, що відбувається на Херсонщині після підриву Каховської ГЕС, Юрій Круглов називає не інакше, як гуманітарною катастрофою. Для нього та його товаришів по Загону швидкого реагування Товариства Червоного хреста України в Херсонській області роботи зараз вкрай багато, бо вони одні з тих, хто разом із ДСНС та поліцією здійснює евакуацію населення. Залучено в цей процес усе, що можна залучити: човни, поліційний транспорт, вантажівки високої прохідності.

Пан Юрій розповідає, що Загін швидкого реагування має і свої автівки швидкої допомоги, якими і евакуюють постраждалих. Ці міцні чоловіки виносять маломобільних людей із затоплених районів, спускають і підіймають їх на високі поверхи, бо ліфти в місті давно не працюють. Працювати членам Загону доводилось у найкритичнішому мікрорайоні — на Острові, а також на Шуменському, у Комишанах, причому дістатися до селища можна було тільки через аеропорт, бо пряма дорога затоплена.

Юрій Круглов каже, що багато людей, в основному маломобільних та похилого віку, відмовлялися виїжджати та думали, що все швидко закінчиться. На питання, чому попри небезпеку воліють залишатися вдома, волонтер відповів:

Це психологія людей, особливо психологія людей шанованого віку. Вони думають, що все закінчиться дуже швидко. Хоча, за розрахунками, здається, Київського інституту гідрометеорології, висока вода може стояти до 10 діб, залежно від напряму вітру. Якщо вітер дме з боку гирла Дніпра, а ще, не дай боже, підуть дощі, така ситуація надовго. Це може супроводжуватись дуже серйозними наслідками. Спека, трупи тварин, можливо навіть людей. Цю воду пити не можна! Навіть лептоспіроз зараз виключати не можна. Щури скрізь плавають — це насправді дуже небезпечно. Люди, звичайно, запаслися продуктами, особливо люди похилого віку, але газу немає, води немає, електрики немає. Вони погано уявляють собі, навіть як унітаз змивати.

І наводить приклад — одного чоловіка з інвалідністю з Острова, який мешкає на 6 поверсі та може переміщатися квартирою:

Я зараз говорю такі речі, які не кожному приємно буде чути. Йому щодня мати робить 5-літрову клізму. Йому потрібна вода, чиста вода. На Острові її взяти нема де. Кожен сам господар своєї долі, і ми багато разів намагалися вмовляти людей, але люди, особливо люди похилого віку, не хочуть їхати. На жаль, такі випадки непоодинокі.

Попри все евакуація відбувається в багатьох районах міста. Людей вивозять човнами, переводять на сушу, а далі вони можуть або поїхати до родичів, або залишитися в одному з двох пунктів прийому людей, де їх розміщують із харчуванням та проживанням — це варіант для тих, у кого немає іншої можливості.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ