Підтримати нас

Експерт пояснив, чому абонплату на газ потрібно повністю скасувати

04 квітня 2017 11:33
640
Поширити:

Постанова НКРЕКП про абонплату на газ не відповідає європейським нормам, закону "Про ринок природного газу" і порушує права споживачів. Її потрібно повністю скасувати.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Марія Яковлєва, експерт Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

"У багатьох країнах Євросоюзу абонплата на газ становить 30-40 євро на рік для одного домогосподарства. Іншу частину тарифу споживач сплачує за реальними обсягами споживання. Якби в Україні ввели саме таку систему, то споживач мав би платити абонплату 50 грн на рік. Решту - за реальними обсягами споживання", - говорить Марія Яковлєва.

Експерт зазначила, що НКРЕКП встановив розмір абонплати за послуги розподілу виходячи з типорозміру лічильника. Тобто - максимальної потужності пристрою.

"Для лічильника G-1,6, який встановлюють на газову плиту, максимальна потужність становить 1800 м3. При тому, що родина з чотирьох осіб споживає на місяць за наявності лічильника максимально 6 м3. Без лічильника за розрахунковою нормою - 19,7 м3. А за цією постановою споживач повинен сплачувати саме за 1800 м3", - додає Марія Яковлєва.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ