Підтримати нас

Доля України та союз Москва-Пекін. Американська розвідка назвала головні загрози 2019 року

Автор статті
30 січня 2019 16:00
647
Поширити:

У вівторок, 29 січня 2019 року американська розвідспільнота оприлюднила чергову доповідь Оцінка глобальних загроз (Worldwide Threat Assessment), яка публікується щорічно та відкрита для ознайомлення.

42-сторінковий документ спільно підготували 17 розвідувальних служб США, включаючи ЦРУ, ФБР, Бюро розвідки і досліджень Держдепартаменту та інші. У ньому представлений аналіз найбільш важливих глобальних і регіональних загроз, які в нинішньому році можуть представляти серйозні виклики для США, а також для всього світу.

НВ розповідає про те, у якому контексті в доповіді згадують Україну, яких неприємностей у Вашингтоні чекають від Росії, а також на які ще глобальні загрози звертає увагу американська розвідспільнота.

Україна

Найбільш істотна частина доповіді, у якій згадується Україна - це підрозділ Росія та її сусіди, включений до великої глави про РФ як одну з головних загроз для США в 2019 році.

"Кремль буде прагнути зберегти та розширити, де це можливо, свій вплив на країни колишнього Радянського Союзу, які він вважає сферами впливу", - так резюмують стратегію Москви на поточний рік автори доповіді.

Конфлікт на сході

У цьому контексті аналітики торкаються теми конфлікту на Донбасі: за оцінками американської національної розвідки, велика наступальна операція з боку російських сил, включаючи маріонеткові режими РФ на Донбасі, - або ж з боку України - "можлива з оперативної точки зору, проте в 2019 році малоймовірна, якщо тільки одна зі сторін не усвідомить, що інша всерйоз оскаржує статус-кво".

Керченська криза

У той же час у США очікують зростання "двосторонньої напруженості" в Чорному і Азовському морях, "оскільки кожна зі сторін відстоює свій суверенітет та військово-морський потенціал".

При цьому, як очікується, Росія "продовжить свою військову, політичну та економічну кампанію з дестабілізації України, щоб спробувати перешкодити зусиллям Києва щодо інтеграції в ЄС та зміцненню зв'язків із НАТО".

Перехоплення Росією українських суден в Керченській протоці та затримання моряків у листопаді 2018 року, на думку американської розвідки, "демонструють готовність Росії обмежити свободу судноплавства для України в цьому районі і чинити політичний тиск на керівництво країни, особливо напередодні виборів в Україні в цьому році" .

Вибори в Україні

Окремо американські аналітики відзначають ризики, пов'язані із втручанням Росії у вибори президента України в березні 2019 року та в осінню парламентську виборчу кампанію.

"Росія вживає заходів для впливу на ці вибори, застосовуючи цілий спектр інструментів, щоб скористатися вразливою економікою Києва, широкомасштабною корупцією, кібервразливістю та громадським невдоволенням з надією змістити [президента України Петра] Порошенка та привести до влади менш антиросійський парламент", - пишуть автори доповіді.

Вони також описують внутрішньополітичну ситуацію напередодні виборів в Україні і вважають, що довгий список кандидатів в президенти, високий рівень недовіри до політичних еліт та відсутність явного лідера гонки "можуть надати суперникам Порошенка (а також менш відомим кандидатам і політичним новачкам) можливість розраховувати на підтримку українського електорату, який значною мірою не визначився [у політичних уподобаннях]".

Кібербезпека

Розвідспільнота США також згадує Україну як приклад жертви масштабних кібератак з боку Росії - і нагадує, що така загроза збережеться в 2019 році для США та інших країн.

"Росія має можливості проводити кібератаки в Сполучених Штатах, які призводять до локалізованого тимчасового руйнівного впливу на критично важливу інфраструктуру - такі як зрив роботи електромереж щонайменше на кілька годин - подібно до атак, здійснених в Україні в 2015-2016 роках", - йдеться в доповіді .

"Москва бере на замітку нашу життєво важливу інфраструктуру з довгостроковою метою мати можливість завдати істотної шкоди", - резюмують автори документа.

Росія

Аналіз ризиків, так чи інакше пов'язаних із Росією, займає левову частку доповіді Worldwide Threat Assessment 2019.

Братерство Пекіна та Москви

Зокрема, в США стурбовані все більш міцними зв'язками Москви та Пекіна, відзначаючи схожість їхніх інтересів і подобу зовнішньої політики цих країн стосовно Вашингтона. Цей геополітичний союз названий однією з головних загроз для США в 2019 році вже у вступі до доповіді.

"Росія і Китай прагнуть формувати міжнародну систему [відносин] і регіональної безпеки, впливаючи на політику та економіку держав у всіх регіонах світу, особливо на своїх "задвірках" [у зонах інтересу та впливу]", - йдеться в документі.

Його автори також підкреслюють, що сьогодні Росія і Китай найбільш близькі за всі десятиліття від середини 1950-х років. І їхні стосунки, ймовірно, будуть лише зміцнюватися в 2019-му, "оскільки деякі їхні інтереси та уявлення про загрози збігаються", особливо в тому, що стосується нібито "інтервенціоналізму" США або зусиль Вашингтона щодо просування прав людини та демократичних цінностей Заходу.

Стратегія Путіна

Все більш серйозні проблеми для США, на думку розвідувальних служб країни, представлятимуть зусилля Росії щодо розширення своєї глобальної військової, комерційної та енергетичної присутності, а також спроби вибудувати партнерські відносини як з союзниками, так і з противниками США.

 
Путін спостерігає за демонстрацією потенціалу ракет РФ у ході звернення до Федеральних зборів
 
Путін спостерігає за демонстрацією потенціалу ракет РФ у ході звернення до Федеральних зборів. Фото: EPA

"У російського президента Володимира Путіна є інструменти, що дозволяють справлятися з викликами його керівництву, і він, швидше за все, буде дотримуватися напористої опортуністичної зовнішньої політики, яка спрямована на просування інтересів Росії за її межі та оскаржує вплив США", - прогнозують аналітики.

Мілітаризація РФ

Москва розглядає військову силу як ключ до захисту своїх життєво важливих інтересів і як опору зовнішньої політики, нагадують укладачі доповіді. При цьому збройні сили Росії все більше модернізуються, знаходячи можливість бути задіяними у всіх військових областях і підтримуючи найбільший у світі ядерний арсенал.

"Ми оцінюємо, що в 2019 році Росія продовжить модернізацію всієї армії, однак досягне найбільшого прогресу в можливостях своїх сил протиповітряної оборони, субмарин і засобів радіоелектронної боротьби", - пишуть автори документа.

Інші глобальні загрози

Доповідь американської розвідувальної спільноти, окрім детального аналізу регіональних загроз для США по країнах і зонах світу, містить також перелік глобальних ризиків на 2019 рік.

Серед них є, зокрема, такі: 

Руйнування усталеного світового порядку

Система міжнародних відносин, яка склалася після Другої світової війни, відчуває все більший тиск на тлі постійної загрози поширення кібератак і зброї масового знищення, а також через регіональні конфлікти, попереджають автори доповіді.

"Серед тривожних тенденцій - активізація онлайн-зусиль з боку ворожих держав та організацій з метою вплинути на вибори в США і за кордоном, а також використання такими країнами хімічної зброї", - йдеться в документі.

Міграційна криза

У 2019 міграція, ймовірно, буде і далі підживлювати соціальне і міждержавне напруження у всьому світі, прогнозує американська розвідспільнота.

Окремо в доповіді також згадується "зростання політичної турбулентності в багатьох регіонах" і "підйом націоналізму в Європі".

Політичні виклики Європи

Автори документа перераховують кілька чинників, через які в 2019 році роль Євросоюзу як геополітичного союзника США може істотно ослабнути.

Серед таких подій - намічений на 29 березня 2019 року вихід Великої Британії з ЄС, а також вибори до Європарламенту наприкінці травня, які приведуть до подальшої зміни топ-керівників ЄС.

"Це обмежить можливості ЄС і лідерів країн [Євросоюзу] протистояти зростаючим зусиллям Росії та Китаю відокремити їх [держави ЄС] одну від одної і від Сполучених Штатів", - побоюються фахівці американських розвідслужб.

Тероризм

Угруповання джихадистів у десятках країн світу загрожують місцевим та регіональним інтересам США, незважаючи на те, що в останні роки багато з них зазнали серйозних невдач, йдеться в документі.

Однак деякі з цих груп, як і раніше, мають намір завдати удару по США. Провідні ідеологи джихаду та відповідні медіа-платформи продовжують закликати до атак на США і виправдовувати такі дії, нагадує американська розвідка.

Крім того, конфлікти в Іраку і Сирії "призвели до появи значної кількості бійців, які мають бойовий досвід, які володіють навичками проведення атак і які здатні зміцнити потенціал терористичних груп", попереджає розвідка США.

Її фахівці також визнають, що угруповання джихадистів в окремих регіонах Африки та Азії в 2018 році розширили свої можливості в боротьбі з регіональними інтересами США і в створенні мереж однодумців в сусідніх країнах.

Кібербезпека

Загрозам, пов'язаним з кібератаками, присвячені дві великі глави доповіді в розділі про глобальні ризики: Кібербезпека та Онлайн-операції  щодо втручання у вибори і здійснення впливу.

"Наші противники і стратегічні конкуренти будуть все більш широко використовувати кібернетичні можливості, у тому числі кібершпіонаж, кібератаки та інші методи впливу, щоб отримати політичну, економічну і військову перевагу над Сполученими Штатами, їхніми союзниками і партнерами", - попереджає американська розвідспільнота.

Аналітики відзначають, що такі країни як Китай, Росія, Іран і Північна Корея все частіше використовують кібероперації для того, щоб атакувати як свідомість людей, так і техніку - використовуючи такі методи, як крадіжка інформації, спроба вплинути на громадську думку або атаки на критично важливу інфраструктуру.

В авангарді таких атак залишатимуться Росія та Китай, переконані в США.

Зокрема, Вашингтон очікує спроб впливу на вибори президента США в 2020 році - "як можливості для просування своїх інтересів" з боку кожної з країн.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ