Підтримати нас

Docudays UA: фільми, що надихають

18 грудня 2015 13:00
213
Поширити:

Минулого тижня до Херсона вже увосьме завітав Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Усі мешканці міста мали змогу переглянути найкращі фільми світової кінодокументалістики*. Головна тема фестивалю цього року –  “Пропаганда”, якої, на жаль, не може уникнути жоден із нас. Тому важливо правильно на неї реагувати, уміти аналізувати та знати, як їй протистояти. А підказки та відповіді допоможе знайти документальне кіно. Організатори переконані:  правдиве кіно здатне захистити від інформаційної війни.

День перший

Фестиваль розпочався 7-го грудня відкритим показом у кінотеатрі “Мультиплекс”. Перший день організатори вирішили зробити українським, отож і відібрали для показу фільми про наше життя, нашу країну.

Розпочав показ фільм Світлани Шимко “Медик іде останньою”, який присвятили пам’яті нашого земляка, хірурга Влада Ковальова, що загинув під Іловайськом, а також усім полеглим в АТО героям. Фільм розповідає про долю лікарки-волонтерки Тані, яка застала найстрашніші та найкривавіші дні Майдану. І хоча у Києві вже настала тиша, для неї та її друзів війна не скінчилася – полум’я вже палахкотить на сході України і вона знову мусить їхати на фронт. Самовіддана та відчайдушна жінка, яка не шкодує ні себе, ні свого здоров’я – Таня уособлює в собі всіх медиків та волонтерів, які продовжують кожного дня рятувати життя. На показі були присутні друзі та колеги Владислава Ковальова з медичного загону, що він очолював, а також його дружина. Вони продовжують його справу та вірять, що теплі промені мирного сонця ще осяють нашу землю.

Герої не припиняють боротися за громадянські права і прагнуть робити цей світ кращим – кожен на свій розсуд...

Продовженням теми став фільм Сергія Андрушко “Пост Майдан».  Герої фільму – четверо звичайних людей із різних куточків країни – Донецька, Криму, Ірпеня та Києва. Та всі вони близькі за духом і мають спільні мрії про щасливе майбутнє нашої країни. Під час подій на Майдані вони знаходились у самому вирі подій, були поранені під час протестних акцій. Та тепер усе в минулому і життя продовжується. Попереду президентські вибори і наші герої не припиняють боротися за громадянські права і прагнуть робити цей світ кращим – кожен на свій розсуд.

День другий

Міні-вінегретом назвала другий день показу координатор фестивалю у Херсонській області Наталя Чермошенцева (координатор Мандрівного фестивалю Docudays UA в Херсонській області). Адже добірка фільмів вражає розмаїттям історій та яскравих персонажів.

Перший фільм, на який запросили глядачів, – “Пропаганда” Крістофера Мюррея. Кінострічка розповідає про президентську виборчу кампанію у Чилі в 2013 році. До яких тільки методів на вдавалися герої фільму, щоб залучити виборців: виступи та концерти, незчисленні рекламні ролики та вуличні плакати. Кандидати навіть не посоромилися ображати один одного та висміювати на публіці.

Дуже цікаву аналогію придумали автори політичного мультфільму із завуальованою реальністю та персонажами: як коти підкупали мишей, щоб ті за них голосували. Усе марно. Добре проплачена пропаганда не дала нічого. Явка на виборах була до смішного малою. Після показу фільму виникла цікава дискусія між херсонцями. Усі згадували як пройшли наші нещодавні вибори. Усім хотілося провести очевидну паралель із фільмом – люди просто не хочуть іти на вибори, ігноруючи будь-яку пропаганду. “Але ж від кожного з нас залежить майбутнє нашої країни, і те, як будуть у подальшому розвиватися події, залежить лише від нас. Якщо кожен зробить хоча б маленький внесок, то жити стане краще. Треба починати з себе,” – зауважила одна з глядачок.

Такі фільми обов’язково варто дивитися, вони змушують якщо не змінитися, то хоча б замислитись...

Також показали стрічку, яка увійшла до спеціальної програми фестивалю DOCU/ХІТИ. “Ти віриш у кохання?” – питала всіх своїх клієнтів Това, героїня з однойменного фільму. Хоча Това й не вірить у кохання, у неї справжній хист до поєднання людських сердець. Жінка допомагає знаходити свою половинку та укласти шлюб людям із фізичними вадами. Вона теж страждає: через дистрофію м’язів усе її тіло паралізоване, але не припиняє йти на поміч людям попри хворобу.  Ізраїльський режисер Дан Вассерман створив справжній хіт – дуже зворушливий, повний гумору, любові та нестримної жаги до життя.

Справжнім відкриттям вечора став фільм  Беати Бубєнєц “Божа воля”, що отримав головний приз програми DOCU/ПРАВО на цьогорічному міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. Лідер російського релігійного  руху “Божа воля” Дмитро Ентео, у минулому необуддист та наркоман, став палким захисником православних цінностей. Він організовує ексцентричні та часом жорстокі акції – від розкидання провокаційних листівок до побиття геїв та лесбійок. Привернувши на свій бік активістів, він знаходить шляхи просування своїх ідей до влади, адже Дмитро має намір очолити Росію, а згодом і увесь світ. Після перегляду зал огорнула невимовна тиша. Кінострічка зачепила кожного і нікого не залишила байдужим. Такі фільми обов’язково варто дивитися, вони змушують якщо не змінитися, то хоча б замислитись.

День третій

“Габріель повідомляє з чемпіонату світу” це фільм режисерки Ельс ван Дріл зі спеціальної програми DOCU/ДІТИ. Габріель, звичайний бразильський хлопчик, як і інші,  чекав на Світовий кубок-2014, що мав відбутися у його країні. Та щоб привезти вболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю через квартал, де живе Габріель. Будинки, гральні майданчики – зносять, а родини змушені переїжджати. Фільм відкриває очі на реальний світ. З телеекранів ми бачимо щасливих бразильців та красиві новенькі стадіони. Нам не показуються бідні райони, людей, яким ніде жити, дітей, які змушені гратися на звалищі. Влада витрачає купу грошей на нікому не потрібні споруди замість того, щоб піклуватися про своїх людей. Габріель стає журналістом та бореться за права земляків, долучаючи усіх небайдужих. Можливо, відкривши очі на проблему, влада зверне увагу не тільки на туристів, а й на жителів країни.

І на завершення показу глядачам показали фільм зі спеціальної програми DOCU/ПРОПАГАНДА –  “Звідки з’являється пил і куди зникають гроші”. Завдяки авторам фільму, режисерам Тійт Оясоо та Ене-Лііс Семпер, глядачі зазирнули за лаштунки політичного театру та побачили, як політики маніпулюють виборцями. Ця стрічка про те, як естонський театр NO99 у березні 2010 року оголосив, що, використовуючи прийоми політиків, за два місяці створить нову успішну партію. І він це зробив: театр організував з’їзд партії за участю 7000 людей.

Додаткові покази

Після завершення показів у кінотеатрі херсонців запросили на перегляд короткометражної програми документального кіно про права людини Docudays UА у херсонський кіноклуб Режисер.Орг. У кіноклубі глядачі не тільки подивилися цікаве кіно, а й у більш тісному та надзвичайно дружньому колі обговорити проблеми, що піднімалися у фільмах. Для безсонних шанувальників документального кіно з 12 по 13 грудня у дискусійному клубі “Кінолюбителі Херсона” ( у бібліотеці на Житлоселищі) пройшла Ніч документального кіно Docudays UA. Це найтриваліший і найповніший відкритий показ фільмів у рамках 12-го Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UА. Херсонці всю ніч насолоджувались кіно, закутавшись у ковдри та попиваючи гарячий чай.

Кінострічку зі спеціальної програми DOCU/ЕНЕРГІЯ “Нульовий вплив” американських режисерів Лори Гебберт та Джастіна Шайна жителі міста переглянули у бібліотеці ім. Олеся Гончара. Фільм змушує усвідомити відповідальність кожної людини на шляху до енегронезалежності та збереження природних ресурсів планети.

Тест на права людини

Зазвичай, окрім спеціальних та відкритих показів, під час фестивалю відбуваються правоосвітні заходи. Цього року в Міжнародний День прав людини організатори проводили інформаційно-просвітницьку акцію у стінах ТРЦ “Фабрика”. Людям пропонували пройти тест на обізнаність щодо прав людини, а також створити стіну прав людини.  

Такі акції дуже потрібні і сприяють розвитку мислення суспільства. Люди відкривають для себе нові факти про права людини, а також роз’яснюють усе своїм дітям.

Найталановитіше документальне кіно з усього світу, що подивились херсонці, пробуджує до життя та до дії...

Загалом цього року Мандрівний фестиваль завітав до 14 населених пунктів області. Кінозалами стали кінотеатри, будинки культури, вищі навчальні заклади, школи, бібліотеки тощо. Також покази документальних фільмів і дискусії про права людини за участю правозахисників пройшли у колоніях і СІЗО області. Засуджені та співробітники  колоній також дивилися та обговорювали фільми про права людини.

Найталановитіше документальне кіно з усього світу, що подивились херсонці, пробуджує до життя та до дії. Але фільми лише надихають – усе починається з нас, треба лише вірити та внести хоча б і маленький, але внесок у суспільство. Щоб жити краще, треба бути краще – добрішим, людянішим хоча б один  до одного.

P.S. Щира подяка організаторам фестивалю Docudays UA – Українській Гельсінській спілці, Громадським організаціям “Південь”, “Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв”, Херсонському обласному фонду милосердя та здоров’я. А також координаторам Мандрівного фестивалю у Херсонській області Молодіжній громадській організації “Нова генерація” та Херсонському обласному фонду милосердя та здоров’я.

*До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшло понад 30 документальних стрічок, серед яких глядачі змогли побачити фільми-переможці та фільми позаконкурсних програм 12-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який цього року відбувся в Києві з 20 по 27 березня, а також фільми-призери найвідоміших міжнародних кінофестивалів.

Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ