Підтримати нас

Дівчина з Херсона розробила власний стартап – безлопатевий вітрогенератор

Vgoru
Автор статті
11 липня 2023 14:47
3,403
Поширити:

Дівчина з Херсона Ярослава Полікарпова розробила власний стартап – безлопатевий вітрогенератор WITERoK. Нещодавно вона стала однією з переможців конкурсу стартапів і виграла п’ять тисяч доларів на розвиток своєї ідеї. Нині розробка на етапі тестування.

Про історію дівчини розповідає видання “Рубрика”.

Ідея розробки виникла в Ярослави, коли вона вчилася в Херсонському фізико-технічному ліцеї 2021 року. 

"Одна з учениць нашого ліцею винайшла генератор, який працюватиме за принципом гіроскутера, від коливання хвиль. Ми це багато обговорювали й дійшли висновку, що можна створити вітрогенератор, який теж працюватиме від коливань", – розповідає розробниця.

Увесь час окупації Херсона Ярослава провела в рідному місті разом із мамою, старшим братом і малорухомою бабусею. У таких реаліях вона вступила до Харківської політехніки на "Прикладну механіку" і стала резиденткою бізнес-інкубатора Ukrainian Future. 

Після презентації розробки бізнес-інкубатор запропонував Ярославі продовжити співпрацю, щоби спробувати трансформувати задум у бізнес. Невдовзі дівчині вдалося отримати перші кошти на її проєкт – п’ять тисяч євро молодіжної стипендії за результатами українсько-фінської менторської програми.

Коли Херсон звільнили, Ярослава з родиною виїхали з міста, адже то був дуже складний період: без світла, зв’язку, їжі в достатній кількості. Зараз уся родина мешкає в одній кімнаті в шелтері для вимушених переселенців у Києві. 

"Взагалі всі знають, що вітрогенератори – це те, що обертається, система лопатей. Проте я подумала, що обертати – набагато складніше, ніж розгойдувати. Тому я модифікувала систему, і тепер вона буде набагато легше перетворювати вітрові потоки в електроенергію. Я перебуваю ще на стадії розробки самої системи. У мене є основні частини, задуми, а з технічною реалізацією поки трішечки складніше", – говорить розробниця.

Залежно від потреб, модель WITERoK може мати різний масштаб і висоту. На цей час буде випробовуватися система, яка сягатиме двох метрів і генеруватиме близько 1-2 кВт електроенергії. За задумом модель можна буде встановити в скверах і парках, інших відкритих громадських просторах, у приміщеннях із верандою, власним двором. Ярослава пояснює:

"Ми зможемо з вами просто сидіти, наприклад, на лавочці й одразу ж підзаряджати телефони". 

“Коли був великий дефіцит електроенергії в Україні, я робила порівняння з дизельними генераторами. Вони дуже вартісні, а моя система буде мінімум удвічі дешевшою, проте поки вона в процесі реалізації, тому це приблизні розрахунки", – говорить розробниця.

Переваги генератора в тому, стверджують у дописі, що він майже безшумний, мобільний і не має негативного впливу на довкілля порівняно з лопатевими вітряками, у яких часом травмуються птахи.

Нещодавно Ярослава стала однією з переможців конкурсу, організованого Українським фондом стартапів разом із Мінцифри та Міносвіти й за підтримки GIST. Асоціація GІST (назва розшифровується як "Глобальні інновації через науку й технології") надала п'ять тисяч доларів на розвиток стартапу WITERoK. Нині він на етапі тестування. Оскільки Ярослава в проєкті сама, окрім менторки, вона прагне залучити до стартапу інших фахівців.

Нагадаємо, у Херсонській громаді 26 випускників із семи шкіл отримали максимально можливий результат із НМТ — 200 балів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ