Підтримати нас

Дерусифікація на мапі Нововоронцовщини. Чи дійшли в громаді згоди?

Автор статті
10 січня 2024 15:59
572
Поширити:

У Нововоронцовській громаді вулиці отримали нові назви. Зокрема, у Нововоронцовці перейменовано 18 вулиць і провулків, а Парк Жовтневої революції став сквером Незламної Херсонщини. Також нову назву отримали 5 вулиць у селах громади. Про це повідомила Нововоронцовська селищна військова адміністрація, наголошуючи, що ці зміни впроваджені на виконання закону України «Про географічні назви».

Як проходив процес перейменування, Медіаплатформі «Вгору» розповів очільник Нововоронцовської СВА Андрій Селецький. Комісія з працівників селищної ради, військової адміністрації, краєзнавців, істориків, спираючись на інформацію, якою володіли ці фахівці (дослідження, пошуки, результати краєзнавчих, археологічних, історичних, географічних експедицій), запропонували певний перелік змін. Як і в процесі перейменування вулиць у Херсоні, була створена спеціальна Google-форма, і кожен міг підтримати обрані комісією назви або запропонувати свою.

Варто зазначити, що до побажань дослухалися. Наприклад, щодо колишньої вулиці Кутузова комісія розходилася в думках, і хоча пропонувалися варіанти нових назв, чіткого бачення остаточної у фахівців не було.Тож схвалили назву, запропоновану жителями – Дорожня, бо вулиця виходить до місцевої організації райавтодору.

А, наприклад, вулиця Гагаріна, отримала назву Червоного Хреста, запропоновану комісією:

«Пропозиція від комісії мала чітке обґрунтування, – розповідає Андрій Селецький. – Бо на цій вулиці базувався Червоний Хрест під час активних бойових дій, бо на цій вулиці була земська лікарня, в якій Червоний Хрест діяв у період національно-визвольних змагань і, до речі, в якій працював земський лікар Херсона Євген Іванович Яковенко».

Але без незадоволених результатом перейменування не обійшлося, найбільше несприйняття отримала нова назва вулиці Чкалова – Ісаака Айзеншера. Вона названа на честь художника – уродженця Нововоронцовки. Медіаплатформа «Вгору» раніше писала про історію відкриття його забутого імені.

Керівник Нововоронцовської селищної військової адміністрації розповідає, що деякі нововоронцовці сприйняли зміни вкрай агресивно та не хочуть слухати жодних доводів:

«Коли ми даємо посилання на публікацію «Вгору» про Ісака Айзеншера: ось, будь ласка, ознайомтесь, хто це, що це за людина, – то певна місцева публіка пише, що навіть читати не хоче. Тобто, початкова установка йде проти, попри те, що це наша історія, що в 1914 році у Нововоронцовці було 55% єврейського населення. Це є наша історія, яка була знищена радянською владою».

Селецький відзначає, що в коментарях йдеться не тільки про конкретні нові назви, він вбачає тези, які не поєднують, а роз’єднують людей.

«І це, мабуть, один з успіхів російської пропаганди, який ми вимушені констатувати, з яким ми боремось, в тому числі перейменуванням вулиць», – підсумував Андрій Селецький.

Херсонський краєзнавець Сергій Дяченко поділився своїм баченням ситуації з перейменуванням у Нововоронцовській громаді. Стислі терміни, відведені на виконання закону, на його думку, обмежують можливості проведення супровідної інформаційної кампанії щодо пропонованих назв.

«Тут дві складові, – коментує подію Сергій Дяченко. – З одного боку, необхідно прибрати назви, які асоціюються з ворогом чи вихваляють його та всю їх систему нелюдяності, брехні. Але, з іншого боку, немає часу провести інформаційну компанію з популяризації чи роз’яснення маловідомих, але важливих для історії України чи окремих містечок подій, чи видатних осіб. Існує й глибша проблема, – це несприйняття культури інших національних та культурних груп громадян України».

Краєзнавець вважає, що подолання минулих інформаційних навіювань щодо цього потребуватиме, можливо, навіть не місяців, а років, і констатує, що часу на це зовсім немає. 

«Тому в думці людей буде такий відчутний перегин, буде бажання оперувати лише відомими та звичними речами, милозвуччям, комфортом, – продовжує свою думку Сергій Дяченко. – Але все це «відоме» та «милозвучне» формувалося десятиріччями, й у нашому випадку коріниться у фобіях з радянських часів та тієї ще пропаганди. Саме тому у багатьох є справедливе відчуття, що це перейменування не останнє. Та я навіть впевнений, що через 10 років наш світогляд буде сильно іншим, ніж зараз».

Андрій Селецький наголошує, що комісія з перейменування вулиць і потрібна для того, щоб створити прив'язки до місцевої ідентичності, до місцевої самоідентифікації, до місцевих особливостей, ландшафту, природи, історії, краєзнавства, культури тощо.

Сергій Дяченко назвав нововоронцовські події культурним експериментом, який трішки випередив час:

«У Нововоронцовці зараз нетипова влада у тому сенсі, що очільник громади – це людина, яка дуже добре знає історію та культуру громади. Він місцевий й знає кожний камінець. У цьому випадку я б назвав події з перейменуванням вулиць у Нововоронцовці культурним експериментом, який трішки випередив час. Отже, я б повернувся до теми оцінки нових назв щонайменше через пару років після нашої Перемоги».

Нагадуємо, що жовтні 2023 року Херсонська МВА перейменувала вулиці в Херсоні, у листопаді  перейменували 28 вулиць у 8 населених пунктах Бериславської громади. В Херсонській громаді не планують витрачати гроші з міського бюджету на перейменування вулиць і заміну вуличних табличок. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ