Підтримати нас

День Святого Миколая: найцікавіше, що варто знати

Автор статті
19 грудня 2018 08:15
734
Поширити:

В Україні 19 грудня відзначають День Святого Миколая. Його ще називають Микола Зимовий.

Миколай вважається найбільш шанованим святим у християнській традиції. Він допомагав бідним дітям та сиротам. Він непомітно підкладав під подушку різноманітні подарунки: теплі речі, іграшки і навіть солодощі. Згідно з повір'ям, подарунки знаходять під подушкою лише слухняні діти. Неслухняним діткам Миколай приносив різочку, за повір'ям.

Споконвіку свято Миколая відзначали слов'яни з великим розмахом, молилися в цей день і просили у святого допомоги, захисту від бід, а дівчата ворожили на судженого. Вірили, що цей день є найбільш відповідним для ритуалів та обрядів, пов'язаних з одруженням.

На Миколая дівчата ворожили на судженого. Вірили, що цей день є найбільш відповідним   для ритуалів та обрядів, пов'язаних з одруженням

На Миколая дівчата ворожили на судженого. Вірили, що цей день є найбільш відповідним для ритуалів та обрядів, пов'язаних з одруженням

Вважалося, що з настанням дня Миколая розпочинається справжня зима, а осінь здає свої позиції.

День святого Миколая вважався останнім днем у році, коли необхідно було роздати всі борги. Якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім'я буде бідувати. Якщо ж до свята пішов сніг, то зима буде холодною, морозною і суворою. Про те, яка зима буде говорила і погода в День Святого Миколая. Якщо холодно, то і весь сезон буде холодним, а якщо тепло, то зима буде ясною і без сильних морозів.

У цей день прийнято було миритися, при цьому примовляли: "На Миколая клич товариша, клич і ворога, обидва будуть друзі".

Якщо ж господар будинку першим не обійде свій двір, то в наступному році буде біда. Тому на Миколая чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір. А ось якщо перед Миколою з'явився іній, то рік буде багатим і врожайним.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ