Підтримати нас

День борщу. Чому свято може стати унікальним

03 грудня 2021 09:12
966
Поширити:

В ідеологічній боротьбі з Росією Україна застосовує різноманітну зброю. У тому числі - національні страви, які можуть бути своєрідним "маркером ідентичності". Деякі традиційні наїдки українців уже навіть удостоїлися честі потрапити до сфери законодавчих ініціатив депутатів Верховної Ради.

Так, днями в українському парламенті зареєстровано проєкт Постанови про започаткування Дня українського борщу. Ініціювала його добра чверть сотні народних обранців. У пояснювальній записці до проєкту зазначається:

“Ця страва виявляє свою стійкість вживання та тяглість історичну, географічну та навіть геополітичну. Неможливо уявити український дім без приготування борщу. Завдяки своєму глибокому впливу на суспільне життя України український борщ відіграє важливу роль у культурі як прояв гостинності”.

Автори проєкту пропонують відзначати відповідну дату щороку кожної другої суботи вересня. Цього дня, зокрема, пропонується організувати проведення “заходів, фестивалів та змагань із приготування традиційного українського борщу у всіх регіонах України; організувати проведення у навчальних закладах, закладах культури та харчування тематичних заходів, лекцій, дискусій про феномен українського борщу, його культурологічну складову та його вплив на суспільне життя”.

Крім того, автори особливо наголошують: “Український борщ - це точка диференціації України від своїх сусідів (ось де, слід розуміти, криється “російський слід”! - прим. автора) та можливість інтенсифікації культурного діалогу між різними областями України. На міжнародній арені він має потенціал м’якої сили України, а також поліпшення впізнаваності та репутації країни. Введення такого дня збігається зі Стратегією культурної дипломатії України, а також Національної економічної стратегії”.

Слід зазначити, що "борщова" війна в гарячій фазі тягнеться вже кілька років: у Російській Федерації багато діячів і блогерів останнім часом завзято називають борщ споконвічно російською стравою.

Ця ситуація засмучує відомого українського кулінара Євгена Клопотенка, який у своїй статті для ресурсу "Новий час" нарікає:

“У глобальному вимірі борщ переважно вважається стравою російської кухні. Російські ресторани спокійно вписують борщ у меню та подають як “споконвічно російську страву”. Хоча для нас очевидно, що борщ є українським. Але ми його тихо готуємо вдома та мовчимо”.

У зв'язку з цим ресторатор пропонує "говорити про борщ багато, щоб витіснити з інформаційного простору цю фальсифікацію з боку Москви".

Тим часом гордість національної української кухні з кожним днем ​​стає все менш доступною для мас. Адже вартість так званого “борщового набору” регулярно суттєво зростає, чого, на жаль, не скажеш про зарплати та пенсії.

Як зазначається у матеріалі Ксенії Капустинської на “Обозревателе”, “в Україні за перші два тижні листопада подорожчали всі овочі з "борщового набору", крім картоплі. Середня ціна капусти досягла 6,44 грн/кг, моркви – 8,62 грн/кг, цибулі – 10,31 грн/кг, а буряка – 9,67 грн/кг. Подорожчання цих продуктів становило 9-14%. І вартість овочів вже не знижуватиметься через сезонні фактори”.

"Активного продажу овочів практично немає, і ринок перебуває в стагнації. Але українські виробники не збираються переглядати ціни у бік зниження, воліючи утримуватися від продажів", - підтверджують також експерти EastFruit.

З такими темпами, поки законопроєкт, про який ідеться, затвердять, і поки ми дочекаємося другої суботи вересня 2022 року, напевне, вийде так, що переважна частина українців поїсти борщ зможе лише раз на рік - саме цього святкового Дня.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ