Підтримати нас

Де будуть жити херсонці

27 березня 2017 07:52
219
Поширити:

Мер Могилів-Подільського на Вінниччині Петро Бровко перебудував власний будинок у п'ять квартир. І безкоштовно здає їх людям, які не мають свого житла. Площа кожної становить від 25 до 44 кв. м.

- Квартири я зробив зі свого старого дому, який збудував ще 30 років тому. Мав можливість, бо був бізнесменом, - говорить 56-річний Петро Бровко. — В будинку так і не жив. Він стояв пусткою. А кілька років тому з'явилася ідея переобладнати його під квартири. Бо кожна п'ята людина, яка приходить до мене на прийом, жаліється, що немає де жити. В квартирах поселилися матері з кількома дітьми та переселенці. Деякі живуть вже по півроку. Але житло даю в тимчасове користування. Тому мають підшукувати щось своє.

Кожна квартира має окрему вбиральню. Мешканці сплачують лише за комунальні послуги.

У Херсоні таких добрих людей поки не знайшлося. Тож херсонцям доводиться розраховувати лише на власні сили у пошуках і придбанні квадратних метрів.

А проблема з житлом (точніше, з його відсутністю) дуже актуальна для нашого міста, тож її обговорили на спеціальному «круглому столі», що відбувся 23 березня.

Так ось, за останні 5 років у Херсоні завершили будівництво 3-х об’єктів. Понад 150 квартир  у цих новобудовах отримали мешканці згідно з Програмами, які реалізує фонд: «Програма пільгового молодіжного кредитування за рахунок коштів державних і місцевих бюджетів», «Програма будівництва (придбання) доступного житла», «Програма пільгового молодіжного житлового кредитування за рахунок власних коштів». Дані озвучив Юрій Волкович, директор Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Погодьтесь, результати не додають оптимізму. В чому причина? Все банально – немає грошей.

- Для розвитку будівництва доступного житла необхідно залучати нові інструменти фінансування, серед яких гранти, кошти фондів та зарубіжних капіталів, - зазначив  головний архітектор області Григорій Ходін.

На все це, знову ж таки, потрібен час. І бажання відповідних інстанцій.

Всеукраїнська тенденція

Обсяг введеного в експлуатацію житла в Україні в 2016 році склав трохи більше 9 мільйонів квадратних метрів і є найнижчим показником за останні шість років.

Це дані Держстату. Примітно, що цей показник є нижчим за показники 2014-2015 років, коли служба перестала враховувати Крим та зону проведення АТО.

Головною причиною скорочення темпів будівництва житла є зниження доходів населення і скорочення попиту на нерухомість.

За даними все того ж Держстату, середня зарплатня українців зараз складає 6500 гривень. Вартість одного квадратного метра житла в столиці в середньому становить 22 тисячі гривень, а в регіонах - 10-20 тисяч.

Вважається, що нормальний попит на житло може бути, коли рядовий робітник має місячну зарплатню на рівні вартості одного квадратного метра житла. Але якщо середня зарплата складає в п'ять разів меншу суму, то людина просто  зможе назбирати грошей на квартиру. Це елементарна арифметика.

Тому забудовники почали створювати нові формати житла, які є більш доступними для українців. Так, на ринку з'являються «смарт-квартири». Це дуже невеликі помешкання, які, тим не менше, спроектовані так, щоб в них було комфортно жити. Метраж таких квартир складає 20-25 квадратів, а ціна - від 10 тисяч доларів. Таке житло відрізняється меншими витратами на оплату комунальних послуг через менший метраж.

Гроші - будуть

Чому люди не можуть придбати житло? Бо грошей не мають. Проте, вихід є. Іпотечне кредитування вже котрий рік залишається недоступним, тому що банки поки не ризикують видавати гроші на довгі терміни.

За оцінками учасників ринку, наразі доля купленого в кредит житла не перевищує 5%. Тому банки починають пропонувати альтернативу класичному кредитуванню - фінансовий лізінг. Фактично це оренда житла з поступовим його викупом.

Як це працює? Клієнт шукає той об'єкт, який йому цікавий, банк викуповує його, а потім передає в лізинг. Клієнт досить вільно може вийти з цієї угоди, якщо йому, наприклад, буде необхідно змінити місце проживання. Щомісячна вартість такого лізінгу становить майже стільки ж, як і оренда житла.

Інший варіант вирішення житлової проблеми запропонувало Міністерство регіонального розвитку. Як заявив заступник його голови Лев Парцхаладзе, в Україні незабаром з'явиться недороге муніципальне житло, в якому можна буде орендувати квартири за цінами нижчими від ринкової вартості.  За його словами, таке житло призначене для людей, які не мають можливості придбати собі нерухомість.

За словами представника відомства, вартість оренди такого муніципального житла буде в середньому на 30% нижче ринкової вартості.  У свою чергою представник Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний зазначив, що нинішня орендна плата приблизно дорівнює середній заробітній платі в Україні, в той час, коли в Європі цей показник перебуває на рівні 25%.

Подібну ідею чиновник озвучив ще минулого року. Проте не уточнив, коли саме «незабаром» наступить. А херсонські чиновники та депутати взагалі цю тему не підіймають.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ