Підтримати нас

Чи зняли депутатську недоторканість?

10 вересня 2019 13:29
901
Поширити:

Під час другої сесії Верховної Ради 9-го скликання 3 вересня народні депутати проголосували за закон про зняття депутатської недоторканності.

Депутатська недоторканість свого часу була прийнята для сприяння ефективній роботі нардепів та гарантії, що ніщо і ніхто не заважатиме їм реалізовувати свої права та обов’язки. Таким чином, депутати мали захист від можливого тиску з боку виконавчої і судової гілок влади, від немотивованих кримінальних переслідувань.

Тобто це була гарантія, що депутата не будуть притягувати до кримінальної, адміністративної чи іншої відповідальності без згоди на це парламенту.

За що проголосували депутати 3 вересня?

373 нардепи прийняли законопроект №7203 Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України). Тобто прибрали положення про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, а також про те, що їм гарантується депутатська недоторканність.

Конституційний суд України ще 19 червня 2018 року визнав цей законопроект конституційним.

Недоторканості депутатів позбавлять з 1 січня 2020 року.

Під час виступу у Верховній Раді під час розгляду даного законопроекту Президент Володимир Зеленський підкреслив: “ Я хочу вкотре розвіяти усі міфи та усі політичні маніпуляції: у депутатів зберігається індемнітет, вони не будуть нести відповідальність за політичні рішення, за голосування чи будь-які політичні і публічні виступи. Мова про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності ”.

Однак, як зазначив член Ради реанімаційного пакету реформ Тарас Шевченко, для того, щоб скасувати недоторканність — змін до Конституції недостатньо",- наголосив він.

Текст Закону України "Про статус народного депутата України": "Народному депутату гарантується депутатська недоторканність на весь строк здійснення депутатських повноважень. Народний депутат не може бути без згоди Верховної Ради України притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований."

Отже, якщо з Конституції вилучили недоторканість, це ще не означає, що  Закон України "Про статус народного депутата України" та закон Кримінального процесуального кодексу, в якому також прописаний закон про недоторканість, будуть суперечити Конституції.

“Скасувавши недоторканність у Конституції України, недоторканність залишиться у законі про статус народного депутата. Також недоторканність прописана у Кримінальному процесуальному кодексі”, - пише в себе на сторінці в Facebook Тарас Шевченко.

Це означає, що для того, щоб скасувати недоторканість народних депутатів, змін до Конституції недостатньо. Насправді необхідно також вилучити її із Закону України "Про статус народного депутата України" та Кримінального процесуального кодексу. І поки цього не буде зроблено, недоторканість насправді буде діяти.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ