Підтримати нас

Чи знають покупці свої права?

Vgoru
04 листопада 2018 06:03
617
Поширити:

Про що треба знати при відвідуванні супермаркету, роз’яснює Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, передає ПІК.

Чи обов’язково залишати рюкзак чи сумку в комірчині супермаркету?

Ні. Особливо, якщо там у вас залишаються цінні речі, документи тощо. Адже ці комірки, що замикаються на ключ, нічим не відрізняються від інших меблів у торговельному центрі. Супермаркет не надає вам послуг зберігання (як у камері схову на вокзалі), ви не укладаєте договір найму (як із банківським сейфом), а тому відповідальності за залишені речі працівники магазину не несуть. Тому заборонити вам увійти на територію закладу з рюкзаком за плечима чи невеликою сумочкою охоронці не мають права.

Чи можна розгулювати по супермаркету з домашньою твариною?

Єдиного акту для всієї території України, який би регулював права власників тварин, немає. Проте органи виконавчої влади приймають локальні Правила тримання тварин громадянами, підприємствами, організаціями, зазвичай однакові. Кожен магазин, який проти того, щоб до нього заходили з твариною – повідомляє про це.

У разі, якщо з вас почнуть вимагати штраф за те, що ви принесли у зал магазину тварину і порушили таким чином санітарні норми — знайте, що законодавством подібні  штрафи не передбачені. Відповідальність за санітарний стан торгового залу несе магазин. І якщо вас не попередили табличкою, або охоронець на вході не сказав, що з тваринами до магазину заходити не можна – то це проблеми адміністрації цього закладу. Максимум – вас можуть попросити вивести тварину з магазину.

Чи треба платити за ненавмисне розбитий чи зіпсований товар?

Не треба. Якщо чашка просто вислизнула у вас із рук – не поспішайте за неї платити. Згідно зі статтею 323 Цивільного кодексу ризик випадкового знищення та випадкового псування майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом. Ви – не власник, поки не заплатите за чашку. Якщо працівники закладу наполягають на вашій провині, то її потрібно спершу довести, наприклад, у суді, якщо супермаркет не полінується туди звернутися. 

Самостійно стягувати такі виплати він не має права. Може тільки зафіксувати факт пошкодження його майна. Згідно з частиною 2 статті 17 Закону України “Про захист прав споживачів” продавець зобов’язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати, законодавством забороняється примушувати споживача купувати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту. Розбита чашка – неналежна якість.

Чи можна фотографувати товар у супермаркеті?

Так, можна. Згідно зі статтею 34 Конституції України кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб ─ на свій вибір. Обмеження можуть бути, якщо фотографування стосується національної безпеки, територіальної цілісності.

Інших підстав для обмеження права фотографувати товар Конституція не визначає. Також стаття 50 Конституції України гарантує кожній людині право вільного доступу до інформації про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена. Отже, заборона фотографувати товари суперечить Конституції.

Чи можна по дорозі до каси спожити товар?

Прямої заборони споживати продовольчі товари до моменту їхньої оплати в Законі “Про захист прав споживачів” немає. Проте, поки ви не заплатите за товар, він є власністю супермаркету. Працівники можуть вам зробити лише зауваження і попросити заплатити за нього у касі. Якщо ви відмовитеся оплачувати, то матимете справу з поліцією.

Чи можна відмовити охоронцю супермаркету в огляді своїх речей?

Можна. Охорона магазину не має повноважень проводити огляд чи обшук. Це можуть робити тільки правоохоронні органи, і тільки у випадку, якщо є підозра, що людина вчинила адміністративне порушення.

Тому, якщо охоронець вимагає показати йому вміст вашої сумки, а ви вважаєте, що підстав для цього немає — вимагайте покликати поліцію. Втім, можна погодитись показати свою сумку, так само, як і чек. Це швидше залагодить конфлікт. І пам’ятайте, що у великих торгових мережах (а часто – і в малих) є засоби відеоспостереження. Тому не варто хитрити і чинити протизаконні дії у супермаркеті.

Чи можна повернути товар, якщо не підходить фасон чи розмір?

Можна. Але це стосується непродовольчих товарів. Стаття 9 Закону України “Про захист прав споживачів” прописує право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти діб, не рахуючи дня купівлі, якщо більш тривалий строк не оголошений продавцем. При цьому не можна використовувти товар, потрібно зберегти його товарний вигляд і чек про покупку.

Однак, є певні товари, які повертати не можна, навіть якщо їхня упаковка залишилася цілою. Цей перелік є вичерпним і встановлюється постановою Кабміну. До вказаних товарів належать засоби гігієни, лікарські препарати та низка непродовольчих товарів (м’які дитячі іграшки, перуки, зубні щітки).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ