Підтримати нас

Чи буде в Херсоні новий стадіон?

Автор статті
01 травня 2016 12:00
679
Поширити:

У Херсоні під час відкриття реконструйованого спортмайданчика у мікрорайоні “Корабел”, де  проходив турнір з міні-футболу, побувала делегація на чолі з президентом Федерації футболу України Андрієм Павелком.

Під час цих відвідин наш кореспондент взяв інтерв’ю у першого віце-президента Федерації футболу Вадима Костюченка.

– Вадиме Костянтиновичу, що привело делегацію до Херсона?

– Приїхали подивитися на дитячий турнір на новому майданчику. Тут можуть проходити змагання з міні-футболу п’ять на п’ять  за правилами футзалу. Цей вид спорту в Україні дуже популярний. Ми підбили підсумки фіналу дитячої футзальної шкільної ліги, у якій на різних етапах взяли участь 3 тисячі 306 шкіл. А це близько 40 тисяч учасників. Тож міні-футбол на повітрі чи футзал у приміщенні п’ять на п’ять – велика перспектива.  Свого часу ми  розкрутили “Шкіряний м’яч”, а взимку в нас було віконце. Зараз це вікно ми заповнили. Ми вивчаємо досвід передових країн, таких, як Бразилія чи Іспанія. Там усі діти до десяти років грають у міні-футбол.  Далі вони переходять на майданчики 60 на 40 метрів. В юнацькому віці вже виходять на великі  поля. Тож наша федерація футболу разом з міністерством спорту надалі працюватимемо в цьому напрямку.

– Цей майданчик реконструювали  самі мешканці міста. А чим буде радувати наших прихильників цієї гри Федерація футболу України?

– Федерація запланувала потужну програму розвитку спортивної інфраструктури до 2020 року. Програма передбачає будівництво  і запуск сучасного заводу з виготовлення штучного покриття майданчиків для великого футболу, для міні-футболу. Розвиватимемо власну спортивну інфраструктуру. Бо платити гроші виробникам інших країн нераціонально. Це дасть можливість будувати в Україні на рік 500 майданчиків зі штучним покриттям. Тож кожна область буде отримувати десь 25 майданчиків. Усе залежатиме від того, як місцева громада підставлятиме своє плече. Це стосується благоустрою території, нульового циклу на  ділянці, де буде розміщено штучне покриття. Потім споруду передадуть місцевій громаді.  Я впевнений, що на Херсонщині   зможемо відкрити не один десяток футбольних майданчиків

– А як справи з будівництвом стадіону в Херсоні. Не того політичного проекту для відродження сімферопольської “Таврії”, ця ідея навряд чи втілиться у життя, а невеличкого  стадіону з футбольним полем зі штучним покриттям за програмою УЄФА та ФФУ “хет-трик” ? Адже була дуже важка боротьба, поки херсонські депутати спромоглися виділити у місті ділянку під стадіон. Але  реалізація цього проекту затримується Федерацією футболу України. Чому?

– Я буду критикувати  депутатів. Це нонсенс, щоб ділянку надавали під стадіон на два роки.    

– Але ж міські депутати наступним рішенням  віддали її з правом оренди на 25 років?

– Я не знаю, що там переправили. У мене інші документи. Думаю, найближчим часом, коли призначать нового керівника обласної  адміністрації,  будемо спілкуватися з керівництвом. Упевнений, знайдемо порозуміння. Виберемо ділянку, вийдемо на  на перемовини з депутатами міської ради. Як це  робимо в інших містах. І такі дивні умови нам ніхто не ставитиме.  

– Є рішення міськради про виділення ділянки біля другого Таврійського мікрорайону, де є вся необхідна інфраструктура. Місце хороше. Це “спальний”  район, де  мешкає багато людей.

– Так, я знаю про цю ділянку. Дивився.

– То що, вона не підходить і тепер у цьому питанні немає ніякої перспективи для нашого обласного центру?

– Перспективи у 2016 році взагалі не могло бути. Бо на цей рік розглядалася програма, шо була затверджена у 2015 році. Тоді і близько не було розмов про Херсон. І якщо ми отримаємо усі необхідні папери і вирішимо всі ці непорозуміння з місцевою владою, тоді будемо розглядати  будівництво стадіону у вашому місці з весни 2017 року. І якщо тут, у місті, нас не зрозуміють, ми просто підемо до інших областей. А тут хай шукають гроші з бюджету і будують стадіон самі.  Хтось думає швидко. Є керівники областей і міст, що приїжджаютьдо нас,  надають свої пропозиції.  Он на Київщині парк побудували біля стадіону. А нам у Херсоні кажуть: беріть ділянку на два роки –  справитеся, чи не справитеся з будівництвом за цей строк. Звісно, ми поїдемо туди, де місцева громада заклала і парк, і великий дитячий майданчик. І кошти громади вкладені в освітлення парку і усього стадіону. А вже потім поїдемо туди, де потрібно підставляти плече і когось підштовхнути.

Але я думаю і вірю, що Херсонщина багата на футбольні традиції і задніх пасти їй негоже. Тому потрібно  знаходити порозуміння. До речі, попередньо Херсон був взагалі внесений у чергу на 2018 рік. І ми переглянули її для вашого міста, перенісши на рік раніше. Дочекаємося, коли днями відбудеться представлення нового керівництва облдержадміністрації. А стадіон ми обов’язково збудуємо у Херсоні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ