Підтримати нас

Чому парк "Нижньодніпровський" бореться за заповідний острів Янушев

29 травня 2019 10:00
838
Поширити:

Національний природний парк "Нижньодніпровський" бореться за заповідний острів Янушев. Ділкам вдалося оформити право власності на будинок, який вони там побудували. А потім ще й взяти в оренду землю острова. Навіть рішення суду про те, що Янушев належить державі, не зупинило будівництво. Уже з'явилася ціла вулиця.

Острів Янушев – найбільший з 13-ти островів Дніпровського лиману. Завдовжки чотири кілометри, а завширшки метрів 500. Чотири роки тому Янушев став частиною Нижньодніпровського національного природного парку.

"Це територія зони регульованої реакріації, там діють дуже суворі обмеження природоохоронного законодавства", – каже Олексій Чачибая, директор Національного природного парку "Нижньодніпровський".

Однак "Сьогодні" дізналися, що фактично острів належить не державі, а приватним підприємцям.

"Лісову охорону на даний острів не пускають", – каже Володимир Михайленко, заступник начальника Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Хто відхопив собі шматок золотої землі – разом з інспекторами "Сьогодні" вирушили на острів. Журналістів зустрічає охоронець. Каже, охороняє тут будівлі. Власника, мовляв, ніколи не бачив, знає тільки ім'я.

Вітряк, помпи, земельну ділянку, два будинки – все це повинно бути де-юре – на сільській вулиці, де-факто на острові.

Як комерсантам вдалося на заповідному острові облаштувати цілу вулицю, інспектори не можуть пояснити: за їх документами тут повинна бути незаймана природа. Складають акти.

"Будинки, але на них є право власності, документально знаходяться у селі Виноградне, вулиця Шабська, 56, але фактично вони перебувають на острові Януш", – каже Ганна Гомон, державний інспектор у сфері контролю за використанням та охороною земель на території Херсонської області.

"Телепортувати" будинки не без участі сільради, припускають інспектори.

Староста розповідає – чув, що землі острова – державні, але в його господарській книзі – записаний інший власник.

Тут розповіли, як острів став приватним. Місцевий сторож отримав рішення виконкому і свідоцтво від Рібальчанського сільради на приватизацію будинку на Януші. А потім – продав його підприємцю зі столиці. Той створив фірму і землі взяв в оренду на 49 років, нібито для рибальського справи. А через дев'ять років – на острові розгорнули готельний бізнес.

"Люди приїжджають, платять гроші, відпочивають там – це порушення природоохоронного законодавства", – каже Юрій Попутько, директор Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації.

З острова зникли тварини – раніше тут жили олені і бобри. Тепер – попелище.

Олександр Привід, інспектор Національного природного парку "Нижньодніпровський" переконаний, що підпалили для того, щоб вигнати популяцію оленів.

Постраждали і птиці, які тут гніздилися. Ця територія віддалена від материка і ідеальна для браконьєрства.

Зупинив свавілля позов – прокуратура подала до суду і виграла справу.

"9,8 га вилучено та передано державному підприємству "Збурівське лісомисливське господарство", – каже Костянтин Кубатко, заступник прокурора Херсонської області.

Ніби перемога, однак колишній орендатор не віддає острів 4 роки.

"Підприємство продовжує звертатися у правоохоронні органи, не дивлячись на рішення суду, триває господарська діяльність", -каже Володимир Михайленко, перший заступник начальника Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Тому протистояння екологів і бізнесменів триває. У справі – вже інспектори Держгеокадастру – тепер слово за ними.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ