Підтримати нас

Чому на Херсонщині розпочалася “зелена гарячка”

Автор статті
26 березня 2019 04:09
882
Поширити:

За останні роки на Херсонщині стався “бум” на проекти відновлюваної енергетики.

Торік в області вже працювало 5 вітрових  та 24 сонячні електростанції загальною потужністю 286 мегаватів. Для порівняння, потужність Каховської ГЕС складає 351 мегават. За минулий рік частка  електроенергії з відновлювальних джерел у Херсонській області сягнула 17,7%. Передбачається, що до 2020 року обсяг електроенергії  з відновлюваних джерел збільшиться до 23%.

Забита перша паля майбутньої Дніпро-Бузької вітрової електростанції

У цьому році темпи будівництва станцій зеленої енергетики не спадають. Ще не встигли забити першу палю майбутньої Дніпро-Бузької вітрової електростанції в селі Олександрівці Білозерського району, а голова Херсонської облдержадміністрації паралельно веде перемовини про будівництво сонячної електростанції поблизу Нової Збур’ївки Голопристанського району.

Потужні вітри й велика кількість сонячних днів у році сприяють розбудові електростанцій з відновлюваних джерел на Херсонщині

На перший погляд здається, що Україна, зокрема, Херсонщина всіма силами намагається перейти на відновлювані джерела енергії, щоб зберегти екологію.

Ціна питання

Але справжня мотивація прихована у надприбутках, які отримують власники “зеленого бізнесу” в Україні, адже за нинішніх умов ціна альтернативної електроенергії є найдорожчою в Європі. До того ж зелений тариф закріплено не у гривні, а в євровалюті.

Сьогодні вітчизняні тарифи на енергію з вітру складають близько 10 євроцентів за кВт*год і є вдвічі вищими від німецьких. А зелений тариф на  енергію з сонячних станцій в Україні сягає 15 євроцентів за кВт*год, тоді як у більшості країн на континенті його ціна не перевищує 8,6 євроцента. За нинішніх умов, закріплених законодавством, чим більше в Україні запускатиметься “зелених” електростанцій, які продають в так званий оптовий енергоринок (державне підприємство “Енергоринок”) “альтернативну електроенергію” за завищеним тарифом, тим вища буде ціна у платіжках за електроенергію у кінцевих споживачів.

Тобто, рахунок, який сплачує населення, включає також витрати на дорогу "зелену" електрику. Поки що її частка від всієї виробленої електроенергії лише 2%, але зі збільшенням кількості підприємств, яким надається зелений тариф, буде зростати й генерація більш дорогої енергії. У той самий час Україна взяла на себе зобов’язання до 2020 року збільшити виробіток альтернативної електроенергії до 11%. Тоді, за різними оцінками, ціна за кіловат електроенергії може сягнути з однієї гривні (у Херсоні 90 копійок до 100 Квт*год) до 4-5 гривень.

Наприклад, ДТЕК Ріната Ахметова у цьому році планує збільшити виробництво «зеленої» енергії на 740 мегаватів. Це вдвічі більше, аніж необхідна потужність споживання всієї Херсонської області. На Херсонщині одіозний олігарх володіє Трифонівською сонячною електростанцією, що розташована поблизу села Трифонівка Великоолександрівського району. Її запустили у липні 2017 року.

Але на цьому “зелені подарунки” не закінчуються. Наприкінці 2018 року нардепи, котрі напряму або через своїх помічників чи родичів володіють “зеленим бізнесом”, скасували ПДВ на ввіз обладнання для сонячних та вітрових електростанцій. Цю норму депутат від Народного фронту Юрій Вознюк приховав у змінах до Податкового кодексу про звільнення від ПДВ на ввезення електромобілів. Перед цим він намагався сховати її серед змін до Податкового кодексу щодо врегулювання питань виплати аліментів в Україні. На цьому бюджет України втратить від 5 до 10 мільярдів гривень.

Екологія понад усе

Утім, очільник Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв впевнений, що всі ці зміни в законодавстві вартують того, щоб зберегти екологію:

“У соцмережі один із ботів запитав: “а який тариф зелений, хто за нього платить?” Я у відповідь питаю у нього: “а хто оплатить плюс п’ять градусів для Херсонської області глобального потепління? Хто сьогодні нам порахує вплив від спалювання викопних мінералів в ТЕЦах? Хто сьогодні нам порахує вартість консервації атомних станцій, які є  в Україні. Коли ж ми перейдемо на зелену енергетику?” Є стратегія. Наш енергетичний ринок і енергоринок Євросоюзу об’єднуються через законодавство, яке приймає парламент”

Андрій Гордєєв переймається напливом ботів на своїй сторінці у Фейсбук.

І в цьому питанні нардеп у минулому, а нині очільник ХОДА Андрій Гордєєв дійсно послідовний, адже ще у 2017 році своїм наказом передав в оренду земельну ділянку поблизу села Партизани площею 30 гектарів ТОВ "Фрі-енерджи Генічеськ" під забудову сонячної електростанції. На той час це товариство належало його колишнім помічникам у Верховній Раді Валентину Юдіну та Денису Чужикову. Зараз його кінцевим бенефіціаром через кіпрську Келдіма Лімітед є Василь Хмельницький.

Проте у Верховній Раді вже пройшов перше читання законопроект, в якому прописане поступове зменшення “зеленого тарифу” та запровадження аукціонів. Таким чином, “зелений тариф” отримуватиме той, хто погоджуватиметься на найнижчу пропозицію. Така система зараз діє у Німеччині та Польщі, тому їх “зелений тариф” значно нижчий, ніж в Україні.

Як не дивно, але проти системи аукціонів виступає група депутатів, котрі пов’язані з бізнесом у виробітку альтернативної енергетики. Тому поки що населення може очікувати чергового збільшення тарифу на електроенергію і “гадати” до якої позначки сягне ціна за кіловат.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ